Budapesten megkezdődött a filmszemle

2009. január 31., szombat, Világfigyelő

Hivatalosan is megnyitották csütörtök este a 40. Magyar Filmszemlét; a Budapest Kongresszusi Központban tartott ünnepségen számos szakmai elismerést, köztük az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést is átadták.

A filmszemlét Törőcsik Mari színművész nyitotta meg, aki súlyos betegsége után most először vállalt nyilvános szereplést. ,,Sokan tudják, hogy elég messziről jöttem vissza. És visszajöttem!" ― mondta Törőcsik Mari, hozzátéve: azért tért vissza, hogy újra színpadon álljon. A színművész, akit hatalmas tapssal fogadott a közönség, megnyitóbeszédében felidézte, hogy a magyar film 1955 óta része az életének. A hagyományok szerint a megnyitóünnepségen szakmai díjakat is átadtak. Életműdíjat idén Bertalan Tivadar festő, látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor filmrendező, televíziós rendező, valamint Bacsó Péter filmrendező, forgatókönyvíró kapott.

A tanú rendezője, aki eddig harminckét nagyjátékfilmet készített, az elismerés átvételekor azt hangsúlyozta: csak filmeket akart csinálni, eszébe sem jutott, hogy életművel bíbelődjék. Mint mondta, boldog órákat szerzett neki ez a díj, igaz, hatvan éve ,,téblábol" a filmgyártás különböző lépcsőin. ,,Elnézést azoktól, akiket nem tudtam eléggé gyönyörködtetni, és bocsánat azoktól, akiknek rossz kedvet csináltam. Hálás vagyok a díjért, és szeretném ezt viszonozni, ha alkalmam lesz rá" ― mondta Bacsó Péter, aki Majdnem szűz című játékfilmjével idén is versenyben van a szemlén.

A műsorban megemlékeztek a huszonnyolc évvel ezelőtt elhunyt Huszárik Zoltán rendezőről, a magyar film megújítójáról, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Szindbád, a Játék, a Groteszk vagy a Csontváry. Az idei szemlét az ő emlékének ajánlják. A magyar filmesek jubileumi seregszemléje a dokumentum- és a tudományos-ismeretterjesztő filmek vetítésével már kedden megkezdődött; a versenyben részt vevő tizennyolc nagyjátékfilmet és harminc kisjátékfilmet csütörtöktől kezdték vetíteni.

Tímár Péter rendezte a Tréfa című filmet, amely egy felekezeti iskolában játszódik. A kollégiumba érkező új tornatanár megütközik a vallásos intézményben uralkodó liberális gondolkodásmódon és a gyerekek vadságán; egy napon azonban minden megváltozik. A film Lengyel Tamás és Váta Loránd főszereplésével készült. Zsigmond Dezső valós eseményeken alapuló, Vadlány ― Boszorkánykör című filmjében a gyerekgyilkosság ügyében nyomozó, Trill Zsolt alakította rendőrtisztre ,,rászakad" az öntörvényű, zárt csángó világ, melyben a bűnt is másképpen kezelik, mint a ,,modern kultúrákban".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-01-31: Világfigyelő - x:

A szlovákiai magyarság sorskérdései

A szlovákiai magyarság időszerű helyzetének elemzésével, valamint a nemzetközösség problémái megoldásának lehetőségeivel foglalkozott a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Stratégiai Tanácsa csütörtökön szakmai konferencia keretében Pozsonyban ― adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál tegnap. A tanácskozásnak nem csak azért van nagy jelentősége, mert Szlovákia a választások évébe lépett, és ez megköveteli, hogy minél jobban megismerjük a bennünket körülvevő politikai és társadalmi légkört, hanem a konferencia hozadékaként olyan elemek kerülhetnek az MKP programjába, amelyek hosszú távra jövőképet adnak a szlovákiai magyarságnak ― jelentette ki a tanácskozáson Csáky Pál pártelnök.
2009-01-31: Világfigyelő - x:

Magyar kulturális évad New Yorkban

Telt házas előadásokon szerepeltek magyar előadóművészek a héten a New York-i Carnegie Hallban: közönségsikert aratott kedden Roby Lakatos cigány hegedűművész és zenekara, csütörtökön pedig Eötvös Péter zeneszerző-karmester-zongorista.