A szlovákiai magyarság sorskérdései

2009. január 31., szombat, Világfigyelő

A szlovákiai magyarság időszerű helyzetének elemzésével, valamint a nemzetközösség problémái megoldásának lehetőségeivel foglalkozott a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Stratégiai Tanácsa csütörtökön szakmai konferencia keretében Pozsonyban ― adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál tegnap. A tanácskozásnak nem csak azért van nagy jelentősége, mert Szlovákia a választások évébe lépett, és ez megköveteli, hogy minél jobban megismerjük a bennünket körülvevő politikai és társadalmi légkört, hanem a konferencia hozadékaként olyan elemek kerülhetnek az MKP programjába, amelyek hosszú távra jövőképet adnak a szlovákiai magyarságnak ― jelentette ki a tanácskozáson Csáky Pál pártelnök.

,,Nem csak az a fontos, hogy tudjuk, mit akarunk elérni, hanem az is, hogy azt kikkel és hogyan kívánjuk megvalósítani. Ezért tudományos felméréseket készíttettünk, amelyekből az derült ki, hogy a szlovákiai magyar közösség meglehetősen széteső állapotban van. E tekintetben rosszabb a helyzet, mint tizenöt évvel ezelőtt. Meglazult a településszerkezet, és egyre inkább megjelenik a szórványosodás" ― hangsúlyozta előadásában Duray Miklós, a párt stratégiai alelnöke.

Dobos Ferenc szociológus a szlovákiai magyarság körében 1996 és 2008 között végbement értékrendváltozásokra és asszimilációs folyamatokra hívta fel a figyelmet. ,,Sajnos, ez már nem a vég kezdete, hanem inkább a közepe, de még mindig az az időszak, amikor még lehet cselekedni a felvidéki magyarságot súlyosan érintő asszimiláció megfékezéséért" ― jegyezte meg.

Bauer Edit, a párt EP-képviselője videoüzenetében arról beszélt, hogyan kezeli az Európai Unió a nemzeti kisebbségek jogait. Kifejtette: hosszú évtizedek után most van rá először lehetőség, hogy a kisebbségvédelem is bekerüljön az Európai Unió jogrendjébe, hiszen a közelmúltban elfogadott Catania-jelentés rámutat, hogy az anyanyelv használatához és az anyanyelvi oktatáshoz való jog a legalapvetőbb jogok közé tartozik.

,,Mi elsősorban nemzetben gondolkodunk, és ezért ami leginkább veszélyes számunkra, ami leginkább elnemzetlenít, az a világ globalizálódása. Hogy eredményesen küzdhessünk ellene, szemléletváltásra van szükség, és szülőföldünk megtartó erejét kell növelni" ― vélte Pásztor István, az MKP Stratégiai Tanácsában a terület és vidék szakmai műhely vezetője.

Kvarda József, a jogi és önkormányzati szakmai műhely vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az individuális jogok nem alkalmasak a közösségi problémák megoldására, ezért a szlovákiai magyarság nem mondhat le közösségi jogairól. ,,Ezeknek nem kedvez Szlovákia jelenlegi közigazgatási felosztása, amely inkább politikai, semmint regionális érdekeket képvisel" ― mutatott rá.

Duray Miklós az egész napos tanácskozást értékelve elmondta: az MKP Stratégiai Tanácsa munkájának első része befejeződött. A helyzetfelmérés megtörtént, a jövőre vonatkozó javaslatok rendelkezésre állnak. Rövidesen véglegesítik a stratégiai programjavaslatot, amely alapját képezheti az MKP választási és konkrét cselekvési programjának.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) néven egyeztető fórumot hozott létre mintegy félszáz szlovákiai magyar civil szervezet, állami és megyei intézményvezető, illetve jeles szlovákiai magyar közéleti személyiség és vállalkozó, akik csütörtökön tanácskoztak a Somorja melletti Csölösztőn ― közölte a parameter.sk szlovákiai magyar hírportál. Az SZMK a jövőben olyan egyeztető fórumként kíván működni, amely rendszeresen megvitatja a szlovákiai magyarsággal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Az elfogadott, közmegegyezésen alapuló döntéseket a részt vevő intézmények saját hatáskörükben érvényesítenék ― nyilatkozta a hírportálnak Tóth Károly, a somorjai Fórum Intézet igazgatója. A Kerekasztal, amelynek létrehozását a Dél-szlovákiai Civil Információs Hálózat kezdeményezte, a parameter.sk tudósítása szerint állást foglal a szlovákiai magyarokat érintő közéleti kérdésekben, és a hivatalos szervekkel szemben érvényesíti a szlovákiai magyar intézmények, szervezetek közös akaratát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-01-31: Kovakő - diákmelléklet - x:

A baróti Fantom

,,...a Fantom mindent meglát, meghall, értelmez, és mindenről véleményt alkot. Véleményét igyekszik úgy kifejezni, hogy azzal senki emberi méltóságát, szabadságát, jogait ne sértse meg. Célja létrehozni azt a keretet, ahol a diákok és tanárok mások jogainak tiszteletben tartásával az őket érintő kérdésekben szabadon véleményt nyilváníthatnak… A Fantom ráfigyel és odafigyel az eseményekre, nemcsak szemléli, hanem értelmezi is azokat, konkrét megoldásokkal is előállhat, és a rendelkezésre álló eszközökkel ezek megvalósítására fog törekedni, kommunikációs csatornát akar betölteni a diák-tanár kapcsolatrendszerben..." Februárban lesz nyolcadik éve, hogy ismerve a Fantom hivatását, próbáljuk azt betölteni.
2009-01-31: Világfigyelő - x:

Budapesten megkezdődött a filmszemle

Hivatalosan is megnyitották csütörtök este a 40. Magyar Filmszemlét; a Budapest Kongresszusi Központban tartott ünnepségen számos szakmai elismerést, köztük az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést is átadták.