ErdővidékFelnőttként érettségiznének

2024. február 15., csütörtök, Közélet

Öt év után januártól könnyűipari technikusi szakkal esti tagozat indult a Baróti Szabó Dávid Középiskolában. A két és fél éves oktatásra jelentkező huszonhét diák életkora igencsak változó – húszévestől bő negyvenévesig terjed a szórás –, de közös bennük, hogy nem csak a tizenkét osztályt akarják elvégezni, hanem érettségiznének is.

  • Hecser László archív felvétele
    Hecser László archív felvétele

Amikor meghirdették, hogy megfelelő érdeklődés esetén esti oktatást indítanának, sokan jelezték: élnének a lehetőséggel. Fontos lenne számukra, a tanulást is komolyan vennék – állították az iskola titkárságán –, mert sajnálják, hogy annak idején félbehagyták tanulmányaikat. „Többeknek munkahelyükön megadatna a szakmai előrelépés lehetősége, másoknak fizetésemelést jelentene, ha érettségiznének, de olyan is akad, aki szeretné megmutatni saját magának és családjának, igenis, képes rá. Mi minden erőnkkel azon leszünk, hogy céljai­kat elérjék. Tudom, nem egyszerű család és munkahely mellett tanulni, de bízom benne, hogy legalább néhányuknak sikerülni fog céljaikat elérni” – mondotta Derzsi-Ráduly Kázmér iskolaigazgató.

Az oktatás délután háromkor kezdődik, negyvenperces órákat tartanak. Az idei tanévből hátramaradt időben a 9–10.-es tananyagot ismétlik újra, a következő két évben az érettségire készülnek. A tanintézmény vezetője úgy véli, a mostani osztály kitartóbb, mint azok, akik öt évvel ezelőtt jelentkeztek, ezért nem lesznek kénytelenek megszüntet­ni a szakot. Legutóbb huszonegyen iratkoztak be, de lelkesedésük nem sokáig tartott, a második tanév elejére már csak öten maradtak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 735
szavazógép
2024-02-15: Közélet - :

Harc a kétnyelvű helységnévtáblák ellen (Az AUR Háromszéken)

Kevésbé ismert tény, de Kovászna megyének két szenátora van: az egyik az RMDSZ-es Fejér László Ödön, a másik a szintén kézdivásárhelyi lakcímmel rendelkező Ionuț Neagu, aki a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeként jutott be a szenátusba. A szélsőséges párt képviselője leginkább Facebookon aktív, a megye kétnyelvű helységnévtáblái kapcsán is ott jelentette be kifogásait.
2024-02-15: Magazin - :

Tudnivalók az elektromos fűtőtestekről /X/

Egyre többen választanak otthonukba elektromos fűtőtestet, azonban mivel a kínálat hatalmas, sokszor nehéz eldönteni, melyik modell lenne a legmegfelelőbb. Ráadásul az egyes darabok különféle funkcióval is rendelkeznek, ezeket is érdemes áttanulmányozni a vásárlás során.