Az AUR HáromszékenHarc a kétnyelvű helységnévtáblák ellen

2024. február 15., csütörtök, Közélet

Kevésbé ismert tény, de Kovászna megyének két szenátora van: az egyik az RMDSZ-es Fejér László Ödön, a másik a szintén kézdivásárhelyi lakcímmel rendelkező Ionuț Neagu, aki a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeként jutott be a szenátusba. A szélsőséges párt képviselője leginkább Facebookon aktív, a megye kétnyelvű helységnévtáblái kapcsán is ott jelentette be kifogásait.

  • Fotó: Facebook / Ionuț Neagu
    Fotó: Facebook / Ionuț Neagu

Az AUR-os szenátor közösségi oldalán rendszeresek a magyarellenes bejegyzések, választott képviselőjük egyéb tevékenységét a megye lakói nem igazán érzékelhetik. Az AUR-os hon­atya legutóbb Cătălin Predoiu miniszterelnök-helyettesnek írt levelét, illetve az arra kapott választ osztotta meg a közösségi hálón, azt nehezményezve, hogy „a szélsőséges, Budapest által pénzelt Tămaș Sandor (sic!) első osztályú soviniszta megyeitanács-elnök által vezetett megyében” olyan helyekre is kikerültek kétnyelvű helységnévtáblák, ahol azok nem lennének indokoltak, s megelégedettséggel nyugtázta, hogy azokat a közbelépése után eltávolították.

Megnevezi Dobolló községet, Márkost (régebb: Oláhmárkos), Nagypatakot és Bodzafordulót. A Face­bookon közzétett bejegyzésében így fogalmaz: „Nemrégiben tudtam meg, hogy a belügyminiszterhez intézett kérdésemet követően eltávolították azokat a kétnyelvű útjelző táblákat, amelyeket Kovászna megyében olyan helyeken helyeztek el, ahol az etnikai arány nem érte el a feltüntetésükhöz szükséges törvényes minimumot”, majd felsorolja az említett településeket. Meglepő módon a bejegyzése alatt magyar családnevű kommentelő is akad, aki „respect” megjegyzéssel nyugtázza a szenátor eredményét. (bartos)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 683
szavazógép
2024-02-15: Közélet - Nagy D. István:

A szövetségnek előnyös a választások összevonása (Háromszéki RMDSZ)

Teljesen mindegy, mikor lesznek a választások, összevonják-e vagy sem a helyhatóságit az európai parlamenti voksolással, az RMDSZ fel van készülve arra, hogy sikerrel részt vegyen azon – jelentette ki egy tegnapi sajtóbeszélgetésen Tamás Sándor. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke szerint a szövetség számára mindenképp jó lenne, ha a román kormánypártok meg tudnának végre egyezni a két választás összevonása kapcsán, ez a lépés az RDMSZ számára, illetve a magyar közösségnek is előnyös lenne.
2024-02-15: Közélet - Hecser László:

Felnőttként érettségiznének (Erdővidék)

Öt év után januártól könnyűipari technikusi szakkal esti tagozat indult a Baróti Szabó Dávid Középiskolában. A két és fél éves oktatásra jelentkező huszonhét diák életkora igencsak változó – húszévestől bő negyvenévesig terjed a szórás –, de közös bennük, hogy nem csak a tizenkét osztályt akarják elvégezni, hanem érettségiznének is.