Fekete Vince dicséreteBalassi kardja háromszéki kézben

2024. március 1., péntek, Kultúra

Hogy egy történet vissza tud nyúlni az 1500-as évekig, azt maga Balassi Bálint sem hitte volna. Ő inkább a törökökbe verte a józan észt, vagy a libatoll végét rágcsálta szerelmesen, elkeseredetten. A hálátlan utókor pedig 1997 óta a nevében osztogat díjakat olyan költőknek, akik a magyar líra élvonalába tartoznak. Több erdélyi alkotó is a rangos díj kitüntetettje, például Farkas Árpád, László Noémi, Lövétei Lázár László. És ez évtől Fekete Vince költő is.

  • Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
    Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Így került Balassi Bálint kardja kétszer is Háromszékre, de maradt Budapesten is. Ugyanis Fekete Vince (1965) kétlaki életet folytat, Kézdivásárhelyen, Budapesten is forgatja a tollat. De írni elsősorban Kézdivásárhelyről és környékéről ír, mutatja ezt életműve, mondja ő maga is egy beszélgetésben: „Budapest az otthonom, és úgy is viszonyulok hozzá. Ez egy csodálatos város rengeteg felfedezni valóval, rengeteg kihívással. De megmaradt, és meg is fog maradni a kézdivásárhelyi identitásom. Budapesten élő kézdivásárhelyi vagyok. Kézdi és a környéke, beleértve a szülőfalumat, Kézdiszentkeresztet, no és a Kászonokat, Kászonújfalut is – az is a részem, a múltam és a jelenem is valamiképp.”

Szerzőnk első ízben 1995-ban jelentkezett kötettel, a Parázskönyv (Erdélyi Híradó, Kolozsvár) mind a mai napig érdekes munka, meg is kapta a Romániai Írószövetség Debüt-díját. Kissé légüres tér volt az a korszak: a változások után valahogy nem kerültek elő azok a kéziratok a fiókok mélyéről, melyek nem jelenhettek meg a diktatúra miatt, melyeket nagyon várt az olvasóközönség – mert nem is voltak. Fekete Vince (néhány sorstársával együtt) tulajdonképpen ezt az űrt verseli be – nagy szükség volt erre akkoriban!

A jól sikerült dobbantást további tizenhat kötet követte – nem semmiség, az bizonyos. Közhely, de igaz: akár a jó bor, úgy ért a költészete, legutóbbi kötetében, a Halálgyakorlatok-ban (Magvető Kiadó, 2022) olyan erős, remek strófákkal, látásmóddal, mondanivalóval találkozik az olvasó, hogy borsódzik tőle a háta (a kiadvány ötvenhét verset tartalmaz, mert megjelenésekor ennyi éves volt a szerző). Mondhatni, az alkotó szívósan, aprólékosan építette fel a pályáját, mintegy ellentmondást nem tűrve. Kipróbálta magát a tárcaírásban, gyerekversekben, lapszerkesztésben. 1993-tól a kolozsvári Helikon irodalmi lap Serény Múmia melléklapjának szerkesztője, 1999-től pedig a csíkszeredai Székelyföld című folyóirat szerkesztője, a Romániai Írószövetség Marosvásárhelyi Fiókjának alelnöke. Jelentős szerkesztői munkáját több könyv is bizonyítja, elegendő itt a százkötetes Székely Könyvtárra gondolni, de nem idegen tőle a ma irodalma sem.

Munkásságát számos díjjal ismerték el, a legfontosabbak: az Erdélyi Magyar Írók Ligája nagydíja (2005), József Attila-díj (2010), Látó-nívódíj – vers (2014), a Romániai Írók Szövetségének díja (2016), Erdély Kortárs Magyar Kultúrájáért-díj (2016), Magyarország Babérkoszorúja díj (2023), a Romániai Írók Szövetségének díja (2023). Emellett a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Írásairól egy Helikonban megjelent interjúban, ilyképpen nyilatkozik: „Nem a realitások érdekeltek elsősorban, hanem a mögöttesük, ami ezek mögött a realitások mögött fellelhető. Az öröm, a tragikum, az érzés, amit bennem keltettek. Az érzéki élmények. A túli. A konkrétumok oldott kontúrjai. És ezért nincs közvetlen reflexió, énkitárulkozás. Persze mondhatom ugyanazt, hogy magamat kerestem itt is. Belülre menni, ha sikerül, el egészen addig a bizonyosig, és lemezteleníteni magad, még ha ennek – tudod – kellemetlen következményei is lehetnek. És közben bizonytalanságban marad az olvasó afelől, hogy ez lehetsz akár te is, de akár ő is vagy valaki más. Egyetlen bizonyosság az élveboncol(ód)ás.”

Miklóssi Szabó István

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-03-01: Színház az egész világ - :

Torták és traumák (Kovács Dominik – Kovács Viktor: Jégtorta a Tamási Áron Színház előadásában)

A Kovács ikrek darabja, a Jégtorta, a Tamási Áron Színház társulatának előadásában olyan, mint egy látlelet. Látlelet a rosszul kifejezett, rosszul megélt szeretetről. A lélek lassú eljegesedéséről. Arról, ahogyan nap mint nap bántjuk egymást. Arról a kétségbeesett igyekezetünkről, hogy helyrehozzuk mindazt, amit már régen elrontottunk. Arról, hogy a birtoklási vágyat hajlamosak vagyunk összetéveszteni a szeretettel. Hogy óriási energiákat fektetünk abba, hogy fenntartsuk annak a látszatát, hogy nálunk minden a legnagyobb rendben van. Arról, hogy generációkon átívelő traumák, tragédiák áldozatai vagyunk. S végül látlelet az álmainkról. A tökéletes családról, ahol harmónia van, meghitt együttlét és egymásra figyelés. Mindez fekete humorral, vulgaritással, a magyar nótakincs jól ismert dalaival fűszerezve.
2024-03-01: Kultúra - :

Fekete Vince: A mester. Fiaihoz

Komisz légy, becsvágyó, rideg,
kaparj, kapaszkodj száz körömmel,
taposs, tiporj lázzal, örömmel,
ne szánj, s ne szánjon senki meg!