Mi, hol, mikor

2009. február 3., kedd, Mi, hol, mikor?
Színház

Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában közkívánatra szerdán 19 órától újra fellép a Hahota Színtársulat a Kabaré Expressz 2. című zenés szilveszteri műsorával. Jegyek a kultúrpalota pénztáránál válthatók, jegyrendelés a 0267 313 210-es telefonon.

Röviden

Tortoma Önképző Kör. Baróton Erdővidék Múzeumá­nak Kászoni Gáspár Termében ma 19 órakor Boér Hunor, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum könyvtárosa Orbán Balázs emlékezete ― születésének 180. évfordulója alkalmából címmel tart vetített képes előadást.

Tanfolyam. A Szülőföld Alap támogatásával hivatalos panzióvezetői tanfolyam indul Kézdivásárhelyen. Felvilágosí­tá­sért a Vigadó titkárságához lehet fordulni, telefon: 0267 362 002, 0744 323 409. Jelentkezési határidő: február 9.

Bőrrákszűrés. A sepsiszentgyörgyi Együtt az Egészségedért Egyesület két hónapig tartó ingyenes szűrést indított a Nicolae Bălcescu utcai rendelőben (a tüdőbeteg-rendelő mögött). A bőrrákszűrést nagyítólencsés dermatoszkóppal végzik, a vizsgálat néhány percig tart, fájdalommentes. Időpontot egyeztetni a 0267 352 266-os, és a 0724 573 354-es telefonon lehet.

Fogadóórák. Márton Árpád parlamenti képviselő erdővidéki irodájában szerdán 10 órától Bartók Gabriella, a megyei nyugdíjpénztár igazgatója és Köllő Piroska, az intézmény szóvivője tart fogadóórát. Ké­rik az érdekelteket, előre jelentkezzenek Demeter Zoltán irodavezetőnél. Telefon: 0267 377 773, 0746 089 140. * Tőkés László EP-képviselő sepsiszentgyörgyi irodájában (Konsza Samu utca 21. szám) kedden 15―17 óráig lesz fogadóóra, csütörtökön 10―12 óráig várják az ügyfeleket az elkobzott ingatlanok jogi helyzetének tisztázására. Telefon: 0267 318 180, 0367 800 420. * A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi székházá­ban ma 18―19 óráig Bujdosó Zsolt jogász tart ingyenes tanácsadást.

Áramszünet. Kézdivásárhelyen péntekig naponta 8―14 óráig az Állomás utcának az American Style vendéglő és a Szacsvai utca közti szakaszán, valamint a Nemere utcában, a 32-es és a 33-as udvartéren szünetel az áramszolgáltatás.

Balázs napja. Szent Balázsnak, a diákok patrónusának napján tartották a Balázs-járást, amikor házról házra vonulva toborozták a diákokat az iskolába. E napon van a ,,balázsolás" is: a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Szent Balázs a Tizennégy Segítő Szent egyike. A torokfájásban szenvedők, továbbá a birkanyírók védőszentje.

Közlekedés

Üldözés. Szombaton éjjel kettőkor Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcában intettek le a rendőrök egy ideiglenes, brassói rendszámú személygépkocsit, amely nem állt meg, ezért üldözőbe vették. Menekülés közben a gépkocsivezető elvesztette uralmát a kocsi fölött, és az egyik szupermaket betonkerítésének ütközött, a benne ülők kiugrottak, és elszaladtak. A rendőröknek négy személyt sikerült elcsípniük, és bekísérniük. Mint kiderült, a kormánynál G. Sándor (21) nagyborosnyói lakos ült, aki nem szerepel a nyilvántartásban, hogy jogosítványa lenne, a kocsi ideiglenes száma pedig még január 7-én lejárt.

Kék fény

Késelés. Péntek este kevéssel tíz óra előtt értesítette a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségének ügyeletese a rendőrséget, hogy mentővel egy mellen szúrt dálnoki férfit vittek be. Előzetes nyomozás szerint az 59 éves áldozat aznap este kiment a kapu elé, találkozott szomszédjával, S. Gavrillal (60), és összevesztek afelett, hogy az áldozat kiengedte a kutyáját. A támadó bicskát rántott, és szomszédját bal felől mellen szúrta. Az eset besorolása a gyógyulás és a törvényszéki orvosi véleményezés függvénye.

Erdészeti bűncselekmé­nyek. Pénteken a sepsiszentgyörgyi rendőrök az erdé­szekkel együtt közös akciót szerveztek, ez alkalommal azonosították T. Zoltán (50), K. Attila (41) és V. László Mihály (25) helybeli lakosokat, akik fát szállítottak. Mint kiderült, egy farkasvágói magánszemély tulajdonát képező, az olaszteleki erdőkerület által kezelt erdőrészből vágtak ki öt, 5―45 cm átmérőjű kocsányostölgyet és bükkfát. * Vasárnap este háromnegyed hét körül a baconi rendőrök elkapták B. Zoltán, B. István, B. Dezső Ferenc, K. Zoltán, K. Cosmin, K. Florin, D. Dezső és D. Mária helybeli lakosokat, akik három fogaton kb. 2,3 öl, különöző méretű száraz bükkfát szállítottak papír nélkül. Kiderült, hogy a fát lopták. Mindkét esetben eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Vendégsiker

A hét végén rendezték meg a kézdivásárhelyi műjégpályán az U/16-os korosztály két bajnoki találkozóját. Mindkettő vendégsikerrel zárult: KSE/NMSK―Felcsík 0―2 (0―1, 0―0, 0―1) és KSE/NMSK―Felcsík 3―4 (2―3, 1―0, 0―1). A kézdiek góljait Kovács Szabolcs, Tóth Botond és Molnár Adolf szerezték. (nagy)

Elnézést

Sajnálatos módon a Kicsi pénz, kicsi sport... című írásunkban szerzőnk elírta a baróti polgármester nevét: Nagy István helyett Albert Dénest írt. A tévedésért mind a polgármester úr, mind az olvasók szíves elnézését kérjük.

Városi minifoci-bajnokság

A sepsiszentgyörgyi városi minifoci-bajnokság A-osztályos csapatainak vezetőit várják a szervezők február 3-án, kedden 17 órakor a megyei sportigazgatóság gyűléstermébe. A napirenden szerepel többek között a bajnokság visszavágójának megkezdése. Elvárják azokat a játékvezetőket is, akik érdekeltek a minifoci-bíráskodásban.

Minifocitorna

A Sepsiszentgyörgyi Jövő minifocitornát szervez február 7―8-án a Szemerja negyedi stadion új sporttermében. Nevezni február 5-ig lehet a 0746 271 882-es (Ion Diaconu) és a 0745 812 337-es (Marian Todoran) telefonon.

Síverseny Kommandón

Országos rangú síverseny helyszíne volt Kommandó. A sepsiszentgyörgyi és a bodzafordulói Tanulók Háza rendezte, valamint a tanügyminisztérium és a megyei tanfelügyelőség támogatta vetélkedőn 15 megye 108 versenyzője vett részt. A dobogósok: műlesiklás — 14 éven aluliak: 1. Olaru (Câmpulung Muscel), 2. Szakács (Csíkszereda), 3. Ördög István (Kommandó), leányok: 1. Tamási (Csíkszereda), 2. Deák Ágota (Kommandó), 3. Roxana Bularca (Sepsiszentgyörgy), 14 éven felüliek: 1. Cirebea (Kolozsvár), 2. Kovács (Csíkszereda), Bota Zoltán (Bodzaforduló), leányok: Maria Drăguş (Bodzaforduló), 2. Visan (Sinaia), 3. Bartha (Csíkszereda), lesiklás — 14 éven aluliak: 1. Olaru, 2. Szakács, 3. Ördög István, leányok: 1. Tamási, 2. Macavei (Kolozsvár), 3. Roxana Bularca, 14 éven felüliek: 1. Cirebea, 2. Voitescu (Sinaia), 3. Harda (Brassó), leányok: 1. Maria Drăguş, 2. Zahiu (Kolozsvár), 3. Bartha. A csapatverseny: 1. Csíkszeredai Tanulók Háza, 2. Bodzafordulói Tanulók Háza, 3. Kolozsvári Tanulók Háza.

Barátság Kupa

A Barátság Kupa amatőr tekebajnokság tizedik fordulója: 1. Kézdivásárhelyi Transintex 20 ponttal és 16 312 fával, 2. Bodoki Törekvés 18 ponttal és 15 827 fával, 3. Kézdivásárhelyi Bujdosó 16 ponttal és 15 560 fával, 4. Kézdivásárhelyi Nexxon 14 ponttal és 15 317 fával, 5. Kézdivásárhelyi Veteránok 8 ponttal és 14 936 fával, 6, Szentkatolnai Kisgazdák 8 ponttal és 14 899 fával, 7. Hatolykai Forrás 6 ponttal és 14 878 fával, 8. Gelencei Nemere 4 ponttal és 14 474 fával, 9. Csernátoni Ika 4 ponttal és 14 134 fával, 10. Kézdivásárhelyi Haverok 2 ponttal és 14 218 fával. A X. forduló legeredményesebb játékosai: Harai Jenő (Transintex) 357 fával, Flaviu Ciocan (Transintex) 346 fával, Szabó Attila ( Bodok) 344 fával és Mátyás Kálmán (Hatolyka) 344 fával. (Iochom)

Franciaország a kézilabda-világbajnok

Az olimpiai aranyérmes francia válogatott nyerte a horvátországi férfi kézilabda-világbajnokságot, miután a vasárnapi, zágrábi döntőben (lapzártánk után ért véget) legyőzte a hazai csapatot: Franciaország―Horvátország 24―19 (11―12). Az első félidőben fej fej mellett haladt a két együttes, azonban a második játékrészre több erejük maradt a vendégeknek, és ekkor már a 15 000 lelkes szurkoló sem tudott segíteni a kedvenceknek. A 3. helyért: Lengyelország―Dánia 31―23 (14―11). A világbajnokság végeredménye: 1. Franciaország (Jerome Fernandez, Didier Dinart, Guillaume Gille, Daniel Narcisse, Guillaume Joli, Daouda Karaboue, Nikola Karabatic, Christophe Kempe, Franck Junillon, Thierry Omeyer, Joel Abati, Luc Abalo, Cedric Sorhaindo, Michael Guigou, Sebastien Bosquet, Sebastien Ostertag, Xavier Barachet), 2. Horvátország, 3. Lengyelország, 4. Dánia, 5. Németország, 6. Magyarország... 15. Románia.

Összeállította: Áros Károly

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-02-02: Közélet - x:

A hétvége hírei — Mózes László

Petőfi-szobor Kijevben
Tárgyalások folynak az ukrán főváros vezetőivel a második világháborúban Kijevben elesett magyar katonák emlékjelének felállításáról — közölte Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének (MKE) elnöke az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó lap hét végén megjelent számában. Mint elmondta, 465 honvéd földi maradványait azonosították szakértők az ukrán fővárosban.
2009-02-03: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a drága jó férj, rokon és jó barát,
SOÓS ZOLTÁN
nyugalmazott tanár
életének 83. évében rövid szenvedés után örökre megpihent.
Drága halottunk földi maradványait 2009. február 5-én, csütörtökön 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a berecki ravatalozótól.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
A gyászoló család
2217