A hétvége hírei — Mózes László

2009. február 2., hétfő, Közélet
Petőfi-szobor Kijevben

Tárgyalások folynak az ukrán főváros vezetőivel a második világháborúban Kijevben elesett magyar katonák emlékjelének felállításáról — közölte Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének (MKE) elnöke az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó lap hét végén megjelent számában. Mint elmondta, 465 honvéd földi maradványait azonosították szakértők az ukrán fővárosban.

* Az MKE elnöke megerősítette azt a korábbi értesülést is, amely szerint elképzelhető, hogy március 15-én avatják Kijevben Petőfi Sándor szobrát. A szobor és a talapzat — a magyar főváros ajándéka — elkészült, és a kijevi magyar nagykövetség mellett megfelelő helyszínt is találtunk, amelyet budapesti szakértők, a külképviselet, a két önkormányzat képviselői is felmértek — mondta Vass Tibor.

Nem kell rakétavédelmi rendszer

Zbigniew Brzezinski neves amerikai politológus — amerikai elnökök egykori tanácsadója — szerint az Egyesült Államoknak jelenleg nincs szüksége olyan rakétaelhárító védelmi rendszerre, amelynek egyes elemeit Csehországban és Lengyelországban építenék fel. ,,A rakétavédelmi ernyő jelenleg nem szükséges, nem prioritás. Olyan műszaki megoldásokon alapszik ugyanis, amelyek hatékonyságát eddig még nem sikerült bizonyítani" — jelentette ki Brzezinski a közszolgálati cseh televízió tegnapi vitaműsorában. Hozzátette: a rakétavédelmi ernyő katonai értelmét sem látja világosan. ,,A rendszer Európát is meg akarja védeni, amely azonban ezt nem kérte. Ugyanakkor olyan fenyegetés ellen akar megvédeni bennünket, amely talán csak tíz év múlva lesz időszerű" — mondta.

Olmert kemény fellépést ígér

Izrael ,,aránytalanul" keményen fog reagálni a Gázai övezetből kilőtt rakétákra a tűzszüneti megállapodás ellenére — jelentette ki tegnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. Az izraeli hadsereg szerint a reggeli órákban négy palesztin rakéta csapódott be az ország déli részére, de azoknak a támadásoknak nem voltak áldozatai, és anyagi kár sem keletkezett. Délután azonban három izraeli állampolgár megsérült egy, a Gázai övezetből kilőtt akna robbanásában.

Szociáldemokrata kormány Izlandon

Megalakult Izlandon az új kormány a szociáldemokrata Johanna Sigurdardottir vezetésével. A 66 éves új kormányfő biztosította a szigetország lakosságát, hogy kormánya haladéktalanul hozzálát az izlandi gazdaság súlyos válságának leküzdéséhez. A 320 000 lakosú sziget, amely 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, túlméretezett bankszektorára alapozta virágzását az utóbbi időkben. A világméretű hitelválság következményeként ősszel összeomlott pénzügyi rendszere. Geir Haarde előző, jobbközép miniszterelnök múlt hétfőn nyújtotta be a válság nyomán népszerűtlenné vált kormányának lemondását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-02-02: Közélet - x:

Bod Péter élő tanítása (Gyertyaszentelő Boldogasszony) — Kisgyörgy Zoltán

Kevés Erdélyben a templom, melynek titulusa Gyertyaszentelő Boldogasszony. Csíkszentimre 1500-as szárnyas oltárán Jézusnak templomban való bemutatása látható. Hogy mennyire ismert volt ez az ünnep keresztény őseink számára, azt mi sem bizonyítja jobban, mint minden idők egyik legműveltebb protestáns papjának, Csernátoni Bod Péternek Gyertyaszentelő Boldogasszony-napi ünnepi magyarázata a szentelményről, Mária tisztulásáról.
2009-02-03: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában közkívánatra szerdán 19 órától újra fellép a Hahota Színtársulat a Kabaré Expressz 2. című zenés szilveszteri műsorával. Jegyek a kultúrpalota pénztáránál válthatók, jegyrendelés a 0267 313 210-es telefonon.