Régi idők mestervizsgája, a remekelés — Józsa Lajos

2009. február 3., kedd, Magazin

Az a fiatal legény, aki vándoréveit letöltötte, és még egy évig dolgozott a céh által kiszabott műhelyben, kérhette a mestervizsga letételét, amit a kor szaknyelvén remekelésnek hívtak.

A Sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céh protokolluma szigorú feltételeket szabott azok számára, akik remekelni akartak. A vizsgamunka egy magasszárú csizma és egy női topánka elkészítése volt. A célra külön műhelyt jelölt ki a céh, ahol a mesterjelölt a kiszabott időre elkészítette munkáját. A látómesterek ellenőrizték, és ügyeltek arra, hogy senki ne segítsen a remek elkészítésében. Az a mesterjelölt, aki idegen városból jött a céhhez vizsgázni, 20 R. Forintot fizetett, a helybéliek, akik mesteremberek gyermekei voltak, 10 R. Forintot. Aki elhalt csizmadia mesterember özvegyét vette feleségül, 13 R. Forintot fizetett. 1840. február 18-án Vásárhelyi Sámuel kéri, hogy remekelésre előállhasson. Nem volt sepsiszentgyörgyi, és így írták le a jegyzőkönyvben a vizsgát:

Vásárhelyi Sámuel remek munkáját szemesen megvizsgáltatván Nemes Céhünk által jónak és tökéletesnek találtatott, ezennel valóságos céhbeli májszternek bevett, és bé is eskedtetett, midőn fizetett céhünknek 20 R. Forintot a céhbe állásért, és egy For. a céhgyűlésért.

Kevésbé sikerült jól inaséveiket a sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céhnél végző azon mesterjelöltek remekelése, akik mesteremberek gyermekei voltak. A céh vezetősége büntetést rótt ki rájuk, amelyet így írtak le:

Kiss Ferentz, Borbély József, Kiss Károly és Dakó Sámuel, kiknek a remek munkája szemesen megvizsgáltatott Nemes Céhünk által, mind hogy éppen nem az egész céh tetszése szerint készítették, legyenek megbüntetve Kiss Ferentz 4 R. For., Borbély József 1 R. For, Kiss Károly 2 R. For és Dakó Sámuel 2 R. For. Ezennel valóságos csizmadia mesterembereknek bévetetnek, és bé is eskedtetettek, midőn fizettek 10 R. Forintokat, a céhbeállás taxáját...

A beavatott mesteremberek kötelesek voltak egy ebédet is fizetni a céhbeli mestertársaiknak, és italt is mindenkinek, egyenlő mértékben. Ezek a mulatozások sokszor késő éjszakába nyúltak, de ezért is büntetés járt, akik gyertyagyújtás után is italoztak, 15 Kr.-t fizettek a céh pénztárába.

A mesterembernek beavatott csizmadia a mesterlevelet csak azután kaphatta kézhez, miután polgári jogot nyert a várostól.

Megkülönböztetett tekintélynek örvendtek azok, akiknek sikerült mesteremberré előlépniük a céhes világban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-03: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a drága jó férj, rokon és jó barát,
SOÓS ZOLTÁN
nyugalmazott tanár
életének 83. évében rövid szenvedés után örökre megpihent.
Drága halottunk földi maradványait 2009. február 5-én, csütörtökön 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a berecki ravatalozótól.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
A gyászoló család
2217
2009-02-03: Magazin - x:

Veszélyes elegy

Sok idős ember veszi be naponta gyógyszerek veszélyes elegyét ― erre az eredményre jutott a chicagói egyetem vizsgálata, amelyet a Journal of the American Medical Association folyóiratban adtak közre. A kockázat gyakran abból adódik, hogy a vényköteles készítményeket és a recept nélkül kaphatókat egyszerre veszik be a betegek.