Veszélyes elegy

2009. február 3., kedd, Magazin

Sok idős ember veszi be naponta gyógyszerek veszélyes elegyét ― erre az eredményre jutott a chicagói egyetem vizsgálata, amelyet a Journal of the American Medical Association folyóiratban adtak közre. A kockázat gyakran abból adódik, hogy a vényköteles készítményeket és a recept nélkül kaphatókat egyszerre veszik be a betegek.

A Stacy Tessler Lindau vezette vizsgálat során 3500 57 és 85 év közötti amerikai állampolgár gyógyszerszedési szokásait mérték fel. Minden huszonötödik személy a készítmények olyan kombinációját szedi, amely súlyos szövődményekhez vezethet. A 75 és 85 év közötti férfiak közül minden tizedik érintett. Általánosan ismert tény, hogy a vényköteles gyógyszerek kombinációja veszélyes lehet ― mondta Tessler Lindau, ,,azt azonban nem veszik figyelembe az emberek, hogy a vény nélkül kapható készítmények a vénykötelesekkel is kölcsönhatásba léphetnek". Példa erre az USA-ban vény nélkül kapható ginkgokészítmények és a vényköteles vérhígítók kombinációja.

Nemrég egy másik tanulmány kimutatta, hogy az USA-ban évente mintegy 175 000 hatvanöt év feletti beteget szállítanak kórházba a gyógyszerek káros kölcsönhatása miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-03: Magazin - x:

Régi idők mestervizsgája, a remekelés — Józsa Lajos

Az a fiatal legény, aki vándoréveit letöltötte, és még egy évig dolgozott a céh által kiszabott műhelyben, kérhette a mestervizsga letételét, amit a kor szaknyelvén remekelésnek hívtak.
2009-02-03: Magazin - x:

Elsodorta a válság

Egyelőre nem építik fel a feltörekvő új Oroszország jelképének szánt, több mint hatszáz méter magas moszkvai felhőkarcolót a pénzügyi világválság miatt. Az Oroszország Torony építésének munkálatait a beruházó határozatlan időre felfüggesztette.