Mementó — Kisgyörgy Zoltán

2009. február 4., szerda, Magazin

Szükségesnek tartjuk újrakezdeni Mementó sorozatunk közlését, amelyben megyénknek azokat a szülötteit mutatjuk be (és azokat is, akik ugyan nem Háromszéken születtek, de munkásságuk ehhez a földhöz kötötte), akiknek 2009-ben ünnepeljük születésük, haláluk vagy mind a két esemény kerek évfordulóját.

Fontosnak tarjuk azt is, hogy bemutassuk arcképüket, a róluk készült grafikákat vagy plaketteket. Ez alkalommal arra törekszünk, hogy a kevésbé ismert személyiségekről emlékezzünk meg. Szívesen vennénk, ha gyümölcsöző munkásságuk elismeréseként olvasóink azokról is megemlékezéseket küldenének, akik megítélésük szerint nem valószínű, hogy szerepelnek a szerkesztő nyilvántartásában, nem szerepeltek a Mementó első sorozatában sem. A most induló Mementó része annak az anyagnak, melyet egy Háromszéki életrajzi lexikon összeállítása céljából készítettem elő.

Várkonyi Endre

1894-ben, 115 esztendővel ezelőtt hunyt el. Szekszárdon született 1857-ben. Nagy műveltségű, széles érdeklődési körű személyként érkezett Vác és Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyre a Református Székely Mikó Kollégiumba, a görög nyelv és filológia megbecsült főgimnáziumi tanáraként, a filológiai szertár őreként. Időnként francia nyelvet is tanított. 1891-ben tartotta meg a Mikóban székfoglaló beszédét A görög nyelv protestáns iskolánkban címmel. Tagjának választotta az Országos Tanár-, a Háromszéki Háziipari Egyesület, majd rábízzák a Székely Nemzeti Múzeum numizmatikai és negyvennyolcas tárának őrzését is. A szünidőkben beutazta Olaszországot, Görögorszá­got, Svájcot. Sepsiszentgyörgy díszpolgári küldöttségének tagjaként kereste fel a száműzetésben élő Kossuth Lajost. Erről írt megemlékezését a Magyar Hírlap közölte 1893-ban. Számos írása jelent meg a korbeli sepsiszentgyörgyi lapokban. Éppen Garay János munkásságával, eredeti Garay-levelek feldolgozásával foglalkozott, amikor 39 éves korában lesújtott rá a halál. Sírjánál Székely Bendegúz, a Mikó-kollégium igazgatója búcsúztatta. Sírkö­ve a sepsiszentgyörgyi vártemplomi temetőben még áll, de sírjának gondozása a kollégium vezetőségére és diákjaira vár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-04: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága, szerető édesanya, anyós, nagymama, testvér, anyatárs, rokon és jó szomszéd, a sepsiszentgyörgyi
CSILLAG TERÉZ
életének 66. évében rövid, de súlyos szenvedés után hirtelen elhunyt.
Temetése február 5-én 15 órakor lesz a római katolikus ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Szeretett, drága jó édesanyánk, te voltál mindenünk, amíg köztünk voltál, minket úgy szerettél, jóra tanítottál, a mi családunk példaképe voltál. Drága jó édesanyánk, elhagytál te minket, a te életed példája vezérelt bennünket. A gyermekeidben élni fogsz még tovább, szívünkbe zárunk mint drága jó édesanyát. Amíg éltél, szerettünk, amíg élünk, siratunk.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4216905
2009-02-04: Magazin - x:

Mormotameteorológia

Oroszországban nincs ,,kollégája" az amerikai Punxsutawney Phil nevű meteorológus mormotának, amely Pennsylvania államban jósolja meg a tavasz közelségét több mint százhúsz éve, Ukrajnában viszont kezd ,,csírázni" a módszer.