Mormotameteorológia

2009. február 4., szerda, Magazin

Oroszországban nincs ,,kollégája" az amerikai Punxsutawney Phil nevű meteorológus mormotának, amely Pennsylvania államban jósolja meg a tavasz közelségét több mint százhúsz éve, Ukrajnában viszont kezd ,,csírázni" a módszer.

Lembergben (Lvivben) a városi ifjúsági környezetvédelmi központban a Misa nevű mormota azt jósolta, hogy közeleg a tavasz, bár elég lomhán. Mármint lomhán jósolt Misa. Amikor ketrecét kivitték az udvarra, előbb ki sem akart menni belőle, de aztán csak-csak kisétált, és vidáman üldögélt a tiszteletére egybegyűlt emberek karján, ölében. Egyelőre nem tudni azonban, hogy Misa előrejelzését komolyan lehet-e venni, mivel csak egy éve él a központban, időjósnak meg még egészen kezdő, ez volt az első előrejelzése. Oroszországban az amerikai hagyományhoz még mindig nem csatlakoztak, már csak azért sem, mert kizárólag a szentpétervári állatkertben él egyetlen mormota, az meg november végétől legalább március elejéig aludni szokott.

Az amerikai Punxsutawneyben egyébként a hagyományt német bevándorlók teremtették az európai ,,medvézés" mintájára: ha a mormota február 2-án felébred, és meglátja saját árnyékát ― vagyis süt a nap ―, akkor újra aludni tér, és még hat hét hideg következik. Ha azonban nem látja meg árnyékát, akkor már nem alszik vissza, mert hamarosan várható a tavasz. Hétfőn meglátta árnyékát a világ leghíresebb mormotája, ezzel eldőlt: még hat hétig marad a tél Észak-Amerikában. Phil pirkadatkor tűnt fel a mintegy 13 000 fős tömeg előtt. A rituá­léra szokás szerint a Pittsburghtól 105 kilométerre északkeletre fekvő, hatezerszáz lelket számláló Punxsutawney városka Gobbler’s Knob nevű dombocskáján került sor. A város nevét viselő mormotaklub rövid közleményben számolt be Phil előrejelzéséről, egyúttal kifejezték Phil gratulációját a Super Bowl-győzelmet begyűjtő Pittsburgh Steelers csapatának, amely az Arizona Cardinalst győzte le a vasárnapi döntőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-04: Magazin - x:

Mementó — Kisgyörgy Zoltán

Szükségesnek tartjuk újrakezdeni Mementó sorozatunk közlését, amelyben megyénknek azokat a szülötteit mutatjuk be (és azokat is, akik ugyan nem Háromszéken születtek, de munkásságuk ehhez a földhöz kötötte), akiknek 2009-ben ünnepeljük születésük, haláluk vagy mind a két esemény kerek évfordulóját.
2009-02-04: Magazin - x:

Afrika képekben — Hecser László

Napverésben, bágyadt délutánon, talán hajnali órákban homokdűnék közt, régi falak mentén, európaiaknak furcsa architektúrájú házak szobáiban, széles folyók partjánál zajló életet megörökítő fényképeken különleges pillanatok elevenednek meg.