Egykor büszkeség, mára szégyenfolt

2024. április 5., péntek, Nyílttér

Sepsiszentgyörgy Szakszervezeti Művelődési Házáról, méltatlanná vált állapotáról már sokat írtak, most a kezdeteket szeretném feleleveníteni.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Marosi Ildikó szép riportja 1975 augusztusában jelent meg az akkor új épületről, ebből idézek:  „Puskás Sándor marosvásárhelyi építész, akinek elképzelésében párosult a különleges fekvésű dombos terep kihasználása és a helyi építési hagyományok korszerű továbbfejlesztése. Ezt az épületet méltán vallják mestermunkájuknak a Kovászna megyei Építkezési Vállalat dolgozói. Simon Ferenc építőmester vezetésével tudásuk legjavát adták... A Megyei Tervező Intézet I. sz. műhelyének tagjai Riti Oliver építész vezetésével a helyi viszonyokhoz alkalmazták a stílusjegyeket, melyekből sokat érvényesítettek... De hát mit is foglal magában ez a 15 és fél millió lejt érő Művelődési Ház? Elsősorban ötszázhatvan férőhelyes, zsinórpadlással ellátott, gyors változásokra alkalmas, a helybéli színháznál nagyobb nyílású színpadot. A nézőtér falát és mennyezetét vörösrézzel kombinált barna-fekete faburkolat takarja. A padlózatot és a széksorokat a bársonynak lila-zöld-konyak színű variációi fedik. A színpadot mohazöld függöny választja el a nézőtértől. A könyvtár olvasóteremmel várja a művelődésre vágyó olvasót. Az önművelődésre vágyóknak nem esik nehezére, hogy megismerjék Kovács László igazgatót, hogy a könyvtár látogatottsága állandósuljon.”

Néhai szomszédom, Magyari Lajos író és költő azt kívánta, legyen az új szakszervezeti művelődési palota a tudatalakítás új fellegvára, teljen meg emberrel és lélekkel. Volt táncterem is a nagy épületben, ahol a szentgyörgyi Helyiipari Vállalat ifjabb táncosai gyakorolták a zenére való mozgás művészetét.

Sajnos, ez már mind a múlté, az egykori új művelődési ház (a ma Kónya Ádám nevét viselő „régi”, de hál’ istennek, még mindig jól szolgáló kultúrotthonhoz képest volt az) Péter Sándor író, újságíró találó megfogalmazása szerint városunk szégyenfoltjává vált. Ugyancsak a Háromszék tudósított arról, hogy a diákok „felkavarták az állóvizet” a 2012 őszén végleg bezárt, pusztuló épületben, „de nem eléggé”. Egykori büszkeségünk szabad prédává vált, kis szekereken visznek el minden mozdíthatót az élelmes beszerzők, és amikor ezekből kifogytak, ajtókat, ablakkereteket feszítettek le, még a padlót is felszedték, nemrég tűz pusztította az épületet. Nincs gazdája, az önkormányzat évek óta szeretné megszerezni, de a mai napig nem tisztázták a tulajdonjogát. Emiatt nem is őrzi senki.

Néhanapján jómagam is elsétálok mellette, de már félek benézni is az egykori gyönyörű Szakszervezeti Művelődési Házba, annyi emlékezetes előadás helyszínére. Nagyon remélem, hogy ezért a romlásért-rombolásért egyszer majd felelni fognak az illetékesek.

Ferenczy L. Tibor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-04-05: Közélet - :

Gyermekek a Tiszta víz versenyen

A víz világnapjára, március 22-ére tájékoztató, oktatási és kommunikációs kampányt szervezett a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel partnerségben.
2024-04-05: Nyílttér - Pálmai Tamás:

A jelek (Békési levelek)

A meghatározás szerint a jel a valóság egy olyan, érzékszerveinkkel felfogható darabja, amely az emberi elme, értelem számára egy másik valóságdarabra utal.