Virágzik a frézia — Puskás Attila

2009. február 5., csütörtök, Család

Fréziánk már megérezte az egyelőre csalóka tavaszi meleget, rendre bontja bókoló sárga virágait, és kíváncsian kukucskál ki a hol ilyen, hol olyan, borongós vagy napos kinti világra.

Kora tavaszi hagymás növény, mely nevét Freese német orvosbotanikusról kapta (Freesia refracta és F. armstrongii, a kerti pedig F. hybrida), aki a dél-afrikai Fokföldről hozta sárga és lila változatát a XIX. század első felében.

Minden évben júliustól októberig újra kell ültetni, egy-egy cserépbe tíz-tizenkét hagymát téve, homokkal és trágyával kevert gyepszínföldbe. Zárt, párás helyen tartjuk a cserepeket, s csak akkor kezdjük öntözni, amikor észrevesszük a levelek erőteljesebb fejlődését. Az ablakhoz közel, a fény felé állítjuk olyan szobában, ahol 10—12 Celsius-foknál nincs melegebb. Így nevelve már karácsonyra kinyílhat, de jellemző a kora tavaszi virágzás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-05: Család - x:

Színek hatása

A Marylandi Egyetem kötelékében működő Mind Lab tudósai önkéntesek egy csoportján vizsgálták különböző színek és fények hatását. Mint kiderült, a kék és a zöld a férfiaknál váltotta ki a boldogság érzetét, míg a kék, lila és narancssárga a hölgyeknél érte el ugyanazt a hatást. A kék és a vörös a bizalmat erősítette a férfiaknál, míg a kék és a lila kombinációja bizonyult ilyen vonatkozásban a leghatékonyabbnak a nőknél.
2009-02-05: Család - x:

A legeredményesebb fogyókúra

Elfelejthetjük a drága módszereket, pirulákat — legalábbis a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szaklap legutóbbi tanulmánya szerint, amely azt mutatja, hogy a legsikeresebb diétázók saját fejük után mentek, többségükben helyes étkezésre álltak rá, és rendszeresen mozogtak.