Az adrenalin személyiségmeghatározó — Puskás Attila

2009. február 5., csütörtök, Család

Gyakran olvassuk, halljuk a tévében, hogy ,,megnőtt az adrenalinom", hogy az autóversenyzők adrenalinja megsokszorozódott stb. Az alábbiakban ezt a nem helytelenül használt, de a tudomány nyelvén általában mégsem ismert ,,csodás" vegyi anyagot próbáljuk ismertetni, elhagyva azokat a vegyi-biológiai kifejezéseket, amelyek további magyarázatot feltételeznének.

Az emberek személyisége már kisgyermek korában megmutatkozik csírájában. Még az egypetéjű ikrek esetére is érvényes a lelki-szellemi-testi különbözőség. Ezek a különbségek a genetika tanúsága szerint őseink (mindenekelőtt szüleink) különböző génállománya (genomja) miatt lehetségesek. A XX. század jelentős és a lélektan tudományát meghatározó tudósok, S. Freud, valamint C. G. Jung elsősorban az öröklött adottságok jelentőségét és személyiség-meghatározó szerepét vizsgálták. Mi ebben az írásban azokat az agyi-idegrendszeri reakciókat tárnánk fel, amelyek az olykor már megszokásból is emlegetett adrenalinnal kapcsolatosak.

Tapasztalatból tudjuk, hogy vannak ún. ,,kockázatvállaló" emberek. Én ide sorolnám az alpinistákat, az autóversenyzőket, a vakmerő utazókat, akik olykor magukban mennek ismeretlen tájakat felfedezni, a háborúban merészen feladatokat vállalókat, a kémtevékenységet stb. véghezvivő embereket. Mások pedig visszahúzódóak, megfontoltak, semmi kockázatot nem vállalnak. És ennek nem csupán genetikai magyarázata van. Néhány enzim határozza meg az idegek mentén továbbított ingerek kivetülését, megnyilvánulását viselkedésünkben. Megállapították, hogy a B típusú monoaminooxidáz (MAO-B) fontos a kockázatvállalók szervezetében. A kanadai dr. Peter Yu erőszakos cselekményekkel elítélt raboknál, de a torreádoroknál is a vér alacsonyabb MAO-B szintjét találta. Ugyanekkor fóbiás betegekben (pl. tériszony, bezártságiszony) a MAO-B-szint magasabb volt.

A MAO (A és B) az ún. neurotranszmitterek lebontásában működik közre. Az idegi jelek a szinaptikus réseken átterjednek oly módon, hogy az idegsejt (érző és mozgató) tengelynyúlványa, az axon (vagy neurit) egy másik idegsejt valamelyik (sok van belőlük egy idegsejten) dendritjének az ún. szinapszisán (csatlakozási felület) átadja az ingerületet. A sok dendriten át kapott, olykor ellentmondásos idegi ,,parancsok" aztán vagy kioltják egymást, vagy valamelyik továbbítódik. Ez elektromos feszültségként jelenik meg a sejthártyán, ingerlésként vagy gátlásként. Mindkét jelenség életfontosságú szervezetünkben.

Neurotranszmitter a dopamin (hidroxitiramin), amely egyaránt lehet gátló vagy serkentő hatású. Hiánya Parkinson-kórt okozhat. Ha túl sok van belőle, a skizofréniával függhet össze. További neurotranszmitterek a szerotonin (5-hidroxi-triptamin), az adrenalin (epinefrin) és a noradrenalin (norepiefrin). Az adrenalin a mellékvesékben termelődik. Hatására emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, a vércukorszint, így ,,készíti elő" szervezetünket a küzdelemre (vagy a menekülésre). Ez a ,,kockázatkeresők", a vakmerő emberek vágyott vegyülete. A szerotonin érösszehúzó hatású, mennyiségi szintjének emelkedése migrént, hányingert okozhat. Ha kevés van belőle, a depresszió kiváltója lehet. Az adrenalin a noradrenalinból, ez pedig a dopaminból alakul át.

Mi a MAO szerepe? Mivel eltávolítja a neurotranszmitterek molekulájának egy részét, ezek inaktivitását idézi elő. Az idegsejtek közti rést kitöltő sejtekben található (glia = ragasztó sejtek), és ha sok van belőle, fölösen ,,takarítja el" a neurotranszmittereket, és letargiás állapotot, depressziót okozhat. A Prozac gyógyszer például, ún. MAO inhibitor, ezáltal a depressziósokat gyógyító hatású. A kockázatkeresők vérlemezkéiben viszont alacsony a MAO-B koncentráció. Ilyeneknek találták a szerencsejátékosok, a szenvedélybetegek, alkohol-, nikotinfüggők, drogosok, de a veszélyes, extrém sportokat űzők vérét is. Valószínűleg, a Rekordok Könyvében szereplők MAO-B szintje is alacsony, míg az adrenalinszint túltermelt...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-05: Család - x:

A legeredményesebb fogyókúra

Elfelejthetjük a drága módszereket, pirulákat — legalábbis a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szaklap legutóbbi tanulmánya szerint, amely azt mutatja, hogy a legsikeresebb diétázók saját fejük után mentek, többségükben helyes étkezésre álltak rá, és rendszeresen mozogtak.
2009-02-05: Sport - x:

Farsangi mulatságok — Bogdán László

A farsangi mulatságok a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó hetekre esnek. Maga a farsang szó német eredetű, kialakulása a középkorra tehető.