Önkormányzati szemleHiánypótló, interaktív múzeum épül az egykori dohánygyárban - Adományozzunk emléktárgyakat az épülő létesítménynek!

2024. április 12., péntek, Közélet

Bizonyára sokunk emlékeiben még elevenen élnek a kommunista diktatúra eseményei, amelyek kortársaink, szüleink, nagyszüleink legszebb éveit árnyékolták be. A fiókok mélyén lapuló fényképek, kéziratok vagy akár egy-egy ruhadarab mind-mind a rendszerváltás előtti időszakra emlékeztetnek, arra a korszakra, amelyre ma már múltként tekintünk, viszont jelenünket még mindig behálózza.

Kommunizmus Múzeuma Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 2021-ben vásárolta meg az ipartörténeti műemlékként nyilvántartott egykori sepsiszentgyörgyi dohánygyárat, az épületegyüttes mögött található nyersdohány raktárépületében épül meg a 21. század elvárásainak megfelelő Kommunizmus Múzeuma. A beruházást az országos helyreállítási tervből és saját költségvetésből finanszírozza az önkormányzat, várhatóan 2026 júniusában fejeződnek be a munkálatok.

A Kommunizmus Múzeuma az országban egyedülálló, a legkorszerűbb megoldásokkal megvalósított, egyedi, interaktív élményeket nyújtó létesítmény lesz, ahol három emeleten, korszakokra bontva, a legmodernebb muzeológiai eszközökkel mutatják majd be a Közép- és Kelet-Európa 20. századi történetének egyik legmeghatározóbb időszakát, a 2. világháború utáni fél évszázadot.

A múzeum alapkiállítása az 1944–1989 közötti időszakot fogja át, amely tárgyakon, fényképeken és az azokhoz kötődő történeteken keresztül ismerteti a korszakot. A hitelességre és változatosságra törekedve különböző emberi sorsokat, megélt drámákat és sikertörténeteket dolgoznak fel. A létesítmény fő célja, hogy különböző szemléltetőeszközökkel mutassa be a kommunista korszakot a fiatalabb nemzedéknek, nagyobb hangsúlyt helyezve a székelyföldi történésekre.

 

 

Járuljon hozzá a korszakot dokumentáló hiteles, érdekes, különleges tárgyak gyűjtéséhez!

A múzeum kialakításán túl ugyanolyan fontos, hogy megfelelő tartalommal töltsék fel azt. A múzeum alapkiállítása az 1944–1989 közötti időszakot fogja át, amely tárgyakon, fényképeken és az azokhoz kötődő történeteken keresztül ismerteti a korszakot. Éppen ezért az önkormányzat hamarosan felhívással fordul minden székelyföldi emberhez, hogy lehetőségeik szerint ajánlják fel a jelzett időszakból származó tárgyaikat, fiókjaik mélyén lapuló, a korszakot idéző emléktárgyaikat. A tárgyakat a múzeum első és jövendőbeli kiállításaihoz használják fel, hogy ezáltal a jelenlegi és a jövő nemzedékek számára is tanulságul szolgáljanak majd a múzeumban.

A múzeumban három emeleten, korszakokra bontva különböző tárgyakkal szemléltetik majd a korszak eseményeit, a felajánlásokat korszakok szerint lehet majd megtenni. Az első emeleten a kiállítás az 1944. augusztus 23. utáni történéseket dolgozza fel az 1950-es évek elejéig, a második emeleten a kommunisták politikai és gazdasági hatalomátvételét szemléltetik, míg a harmadik emeleten a Nicolae Ceaușescu első titkár által meghatározott időszaknak, az 1965–1989 közötti eseményeknek szentelnek teret.

A kezdeményezés célja, hogy megszólítson minden erdélyi embert, aki átélte ezt az időszakot és emléktárgyaikkal szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az utókor is könnyebben megismerhesse és megérthesse a történteket.

A felajánlások módjával kapcsolatos további részleteket az önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán hamarosan közzéteszik.

 

Milyen tárgyakat lehet adományozni?

A kommunizmus korából származó ruházati darabok, egyenruhák, fogolytáborból hozott tárgyak (evőeszköz, tányér, borotvatok, szipka stb.), kéziratok, levelek, hivatalos rendeletek, röpcédulák, naplók, szórólapok, falragaszok, újságok, gúnyrajzok, családi irattárak, fényképek (portrék, amelyek háborúban, lágerben, szovjet fogságban, hazatérés után készültek), régi kúriabelsőhöz tartozó berendezés, bútorok, régi mezőgazdasági eszközök, szerszámok, beszolgáltatási lajstromok, egyéb korabeli tárgyak (rádió, óra, roller, kerékpár, motorkerékpár, gyermekjátékok, zászlók, címerek, bélyegek stb.), videó- és hanganyagok visszaemlékezésekről, történetekről.

 

 

A II. világháborúhoz kötődő emléktárgyak:

* ruházati darabok;
* a fogság emlékei, fogolytáborból hozott tárgyak (evőeszköz, tányér, borotvatok, szipka stb.);
* iratok: levél, írott üzenet, fogolyfejlap, hivatalos rendelet, körirat, röpcédula, napló;
* fényképek, portrék: háborúban, lágerben, szovjet fogságban, hazatérés után készültek;
* videó- és hanganyag: visszaemlékezések, történetek; egyéb emlékek a korszakból.

 

Az 1945–1965 közötti időszakot bemutató emléktárgyak:

* régi kúriabelsőhöz tartozó berendezés, bútorok, tárgyak, rádió, óra;
* régi mezőgazdasági eszközök és szerszámok, szekér, járom stb.;
* mezőgazdasági társas- és kollektívalapítási dokumentumok, belépési nyilatkozatok, beszolgáltatási lajstromok;
* kuláklisták, kulákozással kapcsolatos levelek, fényképek, szórólapok, falragaszok, faliújság, gúnyrajzok;
* családi irattárak, írott visszaemlékezések, levelek;
* fényképek.

 

Az 1965–1989 közötti időszakot bemutató emléktárgyak:

* egységes lakásbelső-bútorok, teljes apartmanberendezés, konyha- és szobabútorok, teljes hagyaték;
* egyenruhák: haza sólymai, pionírok, gyári dolgozók ruhadarabjai (pl. salopéta, csesztonsapka);
* járművek: roller, kerékpár, motor;
* iskolai osztálytermi berendezés: padok, katedra, fali illusztrációs anyagok, térképek, szertári kellékek;
* gyermekjátékok, szabadidős kellékek;
* a szocialista jólét jelképei: vezetékes telefon, tévé, porszívó, bakelitlemezek
* kitüntetések, zászlók, címerek;
* a hiánygazdaság időszakából ismert tárgyak: bevásárlókosár, gázpalack, benzinkanna, gázmaszk;
* utcán, boltokban, mezőgazdaságban, gyárakban készült fényképek, filmnegatívok, diafilmvetítő, diafilmek, diapozitívok;
* CEC-betétkönyv, levelezés, bélyegek, pénzek, propagandakiadványok és egyéb könyvek.

 

(Az Önkormányzati szemle Sepsiszentgyörgy önkormányzatának fizetett tájékoztatási rovata.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2024-04-12: Élő múlt - :

Megjelent: Háromszéki magyar népköltészet

„Erdő, mező, hegy völgy, falu… minden mesél itt. A mesék földje ez – csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?” – vallotta egykoron szűkebb hazájáról, Erdővidékről a nagy mesemondó, népmesegyűjtő Benedek Elek.
2024-04-12: Belföld - :

Három Tenger csúcstalálkozó

Klaus Iohannis román és Sulyok Tamás magyar államfő is részt vett a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón (Three Seas Initiative – 3SI) tegnap Vilniusban.