A kikerülhetetlen Ady — Bogdán László

2009. február 7., szombat, Emlékezet

Szervátiusz Tibor: Ady Endre

Nagy László utolsó éveiben írott nagy versének kihívó már a címe is: Ady Endre andezitből. Szervátiusz Tibornak ajánlja, aki andezitből készíthette el Ady szobrát, a legkeményebb kőből, amely tájainkon rendelkezésére állott. De van az andezitnél keményebb kő is, például a trachit, amelyből a Machu Picchu építői készíthették el hatalmas sziklavárukat.

A trachit ónszürke kő, magába szívja a fényt, az eget, a felhőket, az esőt, a sötétséget, a hold és a nap sugarait. Magába nyeli a világot, akár Ady költészete, amelyet Kosztolányi Dezsőtől és Márai Sándortól Székely Jánosig és Szilágyi Domokosig annyian kérdőjeleztek meg, de amely egy évszázada sugározza kiolthatatlanul mindazt, amit alakulása közben magába szívott. A magyar világot, kompországot, a kelet-európai kisállamok nyomorúságát. A századforduló sivár, önellentmondásai által keresztre feszített, álmondén, gyomorforgatóan bigott és öntetszelgően frivol világát a maga feloldhatatlan, megoldhatatlan, görcsös és megállíthatatlanul a vég felé sodró ellentmondásaival. ,,Fordítsuk a fekete kőhöz arcunkat — írja gyönyörű versében Nagy László —, inas kezünket. / faragjunk magunknak istent, aki nem hagy cserben soha!" Nem ebben a versében idézi meg Adyt először, hanem A föltámadás szomorúságában. ,,Szóljon a végszó a kufárlelkűeknek és az adóvevőknek. Már émelyítően becukrozva a nép, és alulról fölfelé s csúsznak a romlasztó csókok. Látok én csillagra akasztva egy elárvult ostort. Nekem Ady Endre ostora tetszik."

És ide már nem kell kommentár.

Olvassuk — és olvassuk újra Adyt!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-02-07: Kultúra - x:

A történész és igazának viszontagságai (Demény Lajos életútja) — B. Kovács András

Mivel Bukarestben él, s már nemigen utazgat, a 82 éves székely történészt kevesebb figyelem övezi kolozsvári társainál, pedig teljesítménye a legnagyobbakéval mérhető, méltán fogadta soraiba pár erdélyi társával együtt külső tagként az MTA. Aggasztó hír szólt arról pár éve, hogy kilakoltatás fenyegeti, aztán megtudtuk, hogy meg nem érdemelt meghurcoltatás után ugyan, de lakásgondja megoldódott. Segített a tanítványok mellett Garda Dezső képviselő és az RMDSZ-es szakminiszter is.
2009-02-07: Emlékezet - x:

Ady Endre: Kocsi-út az éjszakában

Milyen csonka ma a Hold.
Az éj milyen sivatag, néma,
Milyen szomorú vagyok én ma,
Milyen csonka ma a Hold.