MegjelentA’ magyar és székely aszszonyok’ törvénye

2024. május 22., szerda, Kultúra

Nagyajtai Cserei Farkas (1719–1782) a 18. század második felében megírt és fia, ifj. Cserey Farkas által 1800-ban megjelentetett, A’ magyar és székely aszszonyok’ törvénye című könyvének ismételt kiadása – több mint 250 évvel annak megalkolkotását követően – különös figyelemre számot tartó vállalkozás.

Kézenfekvő, hogy a Tortoma Kiadó részéről a szülőföld főhajtásának tekintsük az erdélyi és a magyar történeti múlt értékeinek újrafelfedezését, de Cserei munkája túlmutat a lokális értékőrzésen. Nemcsak művelődés- és tudománytörténeti kuriózum, de az európai kontextusba helyezett, szélesen értelmezett jogtörténet, jogi kultúrtörténet és a közelmúlt új kutatási eredményeivel gazdagodó magyar jogi néprajz rendkívül értékes, továbbá a történet- és nyelvtudomány területét is érintő forrásmunkája.

(A kiadvány megvásárolható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető az erdelyikonyv.hu oldalon.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-05-22: Vélemény - Pálmai Tamás:

Nemes egyszerűség (Békési levelek)

Újuljatok meg! Ez volt az idei csíksomlyói búcsú jelmondata. Mennyire aktuális! Megvadult agyak világát éljük, háború szele csap meg naponta, kreált intelligencia diktálna lassan nekünk és művi, virtuális világba tolnák életünk. Függővé tennének, folyamatosan, s mérgeznék testünk, lelkünk egyaránt.
2024-05-22: Kultúra - :

Telihold és Shakespearia (FLOW Nemzetközi Táncfesztivál)

Ötödik kiadásához érkezett a 2015-ben útnak indított FLOW Fesztivál: a júniusban esedékes rendezvény előadásaira már lehet jegyet váltani a biletmaster.ro oldalon, illetve a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában. Idén hét táncprodukció, egy műhelymunka-bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált – a következő hetekben ezekkel a produkciókkal ismerkedhetünk meg lapunkban.