FLOW Nemzetközi TáncfesztiválTelihold és Shakespearia

2024. május 22., szerda, Kultúra

Ötödik kiadásához érkezett a 2015-ben útnak indított FLOW Fesztivál: a júniusban esedékes rendezvény előadásaira már lehet jegyet váltani a biletmaster.ro oldalon, illetve a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában. Idén hét táncprodukció, egy műhelymunka-bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált – a következő hetekben ezekkel a produkciókkal ismerkedhetünk meg lapunkban.

Telihold (Full Moon)
Josef Nadj & Atelier 3+1 (FR)

Sokan emlékeznek még a 2022-es FLOW4 Fesztiválon bemutatott OMMA elő­adásra, amely hihetetlen energiákat mozgatott meg a nézőtéren és a színpadon egyaránt. Josef Nadj legújabb koreográfiája, a Telihold az OMMA nyolc táncosából hetet hoz össze újra, hogy folytassák és elmélyítsék közös munkájukat. Josef Nadj pedig úgy döntött, hogy csatlakozik hozzájuk a színpadon.

A címben szereplő Hold a kozmoszra utal, a világegyetem kialakulására, arra a folyamatra, amely megelőzi és megelőlegezi az élet megjelenését. A megújulással és az átalakulással, a 28 napos ciklusával és négy fázisával egyfajta ritmikus struktúrát, kompozíciós hálót is ad a darabnak. A koreográfus forráskutatása egy másik témával is párosul, amelyet ebben az alkotásban mutat meg: a fekete amerikai jazz világával.

A Telihold még egy alakot hív segítségül: a bábot, amely a maszkhoz hasonlóan Josef Nadj minden munkáját áthatja. Az élettelen és az élő közötti átmenetként vagy fordulópontként elképzelt bábu egy másik dimenziót, egy másik jelentést hordoz, mint az „élő” test, amelynek egyfajta ellenpontja.

Az előadás művészeti közreműködője Ivan Fatjo, jelmezek Paula Dartigues, fény Sylvain Blocquaux. Előadják Drevy Ivernel Foundou, Abdel Kader Diop, Bi Jean Ronsard Irie, Jean-Paul Mehansio, Boukary Sere, Marius Sawadogo, Timothé Ballo, valamint Josef Nadj.

A Telihold koprodukciós partnerei: Montpellier Danse, Le Trident, Scène nationale de Cherbourg, MC 93 Maison de la culture de Seine-Saint-Denis, Bobigny, Charleroi Danse, Le Tropique Atrium, Fort-de-France, Théâtre des Salins, Scène Nationale de Martigues, Le Théâtre d’Arles. Támogató: Ministère de la Culture – DRAC Ile de France Action; Région Île-de-France.

A produkciót a FLOW5 nyitóelőadásaként, június 17-én 19 órától lehet megtekinteni a Tamási Áron Színház nagytermében.
 

Shakespearia
Krakkói Táncszínház (PL)

A Beyond Front@: Bridging Periphery; Creative Europe 2023–2026 nemzetközi projekt keretében, a lengyelországi Krakkói Táncszínház előadását láthatja a közönség a FLOW5 programjában. A Krakkói Táncszínház a lengyelországi táncszcéna legaktívabb társulata, amely számos programmal és rendezvénnyel népszerűsíti a kortárs táncot kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A társulat székhelye a Cricoteka Dokumentációs Központ és Múzeum, amely a világhírű lengyel színházrendező, Tadeusz Kantor hagyatékát is őrzi.

Ophelia komplexusa, a Lady Macbeth-hatás, Júlia tragédiája. A shakespeare-i női karakterekhez gyakran társítunk őrültséget és labilitást. A női őrület népszerűsége messze túlmutat Shakespeare művein, és a későbbi szerzők által buzgón elemzett tapasztalattá válik. Az alkotók ezzel az előadással próbálják elképzelni az „őrült” női karakterek élményének kontex­tusát.

Az őrület lenyűgöző képpé válik, amelyben gyakran emancipációs stratégiákat is felfedezhetünk. Ezek a főszereplők gyakran egyedül cselekszenek. Mi lenne, ha „elmozdulnánk”, és e mozgás révén egy térben találkozhatnánk? A helyek architektúrája mellett a testarchitektúra is érdekli az alkotókat. Vajon a pszichológiai szétesés bemutatható-e testrészletek bomlásának formájában? Júlia keze megmenthette volna Lady Macbethet az őrülettől? Megtörténhet-e a három főszereplő testtöredékeinek egyesítése a színpadon emancipációs projektként?

Az előadás koncepció­ját és a szcenogáráfiát Eryk Makohon jegyzi, koreográfia: Eryk Makohon, Agnieszka Bednarz-Tyran és Yelyzaveta Tereshonok, dramaturgia: Daria Kubisiak, zene: Piotr Peszat, videó: Grzesiek Mart, fény: Michał Wawrzyniak. Előadják: Agnieszka Bednarz-Tyran és Yelyzaveta Tereshonok. Az előadás a Tánc Krakkóban projekt keretében jött létre, amelyet Krakkó Város Önkormányzata támogat a független krakkói kortárs táncszíntér alapból.

A produkciót június 18-án 19 órától lehet megtekinteni a Háromszék Táncstú­dióban.

Az előadásokra jegyek már kaphatók a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-05-22: Kultúra - :

A’ magyar és székely aszszonyok’ törvénye (Megjelent)

Nagyajtai Cserei Farkas (1719–1782) a 18. század második felében megírt és fia, ifj. Cserey Farkas által 1800-ban megjelentetett, A’ magyar és székely aszszonyok’ törvénye című könyvének ismételt kiadása – több mint 250 évvel annak megalkolkotását követően – különös figyelemre számot tartó vállalkozás.
2024-05-22: Kultúra - :

Magyar vígjáték, tinidráma, bűnügyi dokumentumfilm (Mozimánia)

Lefkovicsék gyászolnak
Vígjáték, dráma / Rendezte: Breier Ádám. Egy olyan film a zsidóságról, amelyben nem a közösen átélt tragédiák (a holokauszt vagy az izraeli–palesztin konfliktus) hozzák a film alaphangulatát, hanem a tipikus pesti zsidó lét, mivel ebben a közösségben rengeteg humor is lakozik. Így lesz a Lefkovicsék gyászolnak egy mindenki által átélhető, univerzális és igazán szerethető történet. A két férfin (apa és fia) keresztül két világ feszül egymásnak, a tét a család egyesülése.