Méhes György tehetségkutató pályázatPrózával nyert egy sepsiszentgyörgyi diák

2024. május 22., szerda, Közélet

A Váradi József Általános Iskola hetedikes diákja, Kozma Rákhel prózája első díjat nyert az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) által tavaly decemberben meghirdetett Méhes György Tehetségkutató Pályázat junior kategóriájában, másik három háromszéki tanuló dicséretet kapott – közölték a szervezők a múlt heti eredményhirdetés alkalmával.

  • Az E-MIL egy rendezvénye a tavalyi Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten. Fotó: Facebook / Erdélyi Magyar Írók Ligája
    Az E-MIL egy rendezvénye a tavalyi Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten. Fotó: Facebook / Erdélyi Magyar Írók Ligája

A díjnyertes, Amikor csend van című írás egy középkorú nő visszapillantása saját életére – tudtuk meg Kozma Rákheltől. A váradis diák lapunknak elmondta, mindig érdekelte az irodalom, több éve ír verseket és prózát. Tavaly ugyanezen a pályázaton Rákhel dicséretben részesült. Ugyanebben a kategóriában Handra Róza (Nagy Mózes Főgimnázium, Kézdivásárhely), Kovács Janka Bernadett (Váradi József Általános Iskola, Sepsiszentgyörgy) és Simon Béla Márk (Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy) írását is dicsérettel illette a Márton Evelin író, szerkesztő, Borsodi L. László költő, irodalomkritikus és Sánta Miriám költő alkotta zsűri.

A Méhes György Tehetségkutató pályázatra 163-an jelentkeztek, kétharmaduk verssel, egyharmaduk prózával. A pályázók 67 településről, 55 általános és középiskolából, valamint egyetemről neveztek be, kétharmaduk a senior, egyharmaduk pedig a junior (gimnáziumi) kategóriában. A kiírók mindkét kategóriában (próza és vers) első, második és harmadik díjat osztanak, 3000, 2000 és 1500 lej összegben, amelyet a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, június 29-én adnak át. A pályázatot a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány támogatja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 207
szavazógép
2024-05-22: Közélet - Nagy B. Sándor:

Nyolcvan esemény várja a közönséget (SepsiBook3 könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál)

Kész a program, közzé is tették, már csak az van hátra, hogy megérkezzenek a meghívottak és a közönség, és átadhassák a látogatóknak ezt az örömünnepet – fogalmazott Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója és a SepsiBook programigazgatója a csütörtökön kezdődő rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.
2024-05-22: Közélet - :

Háromszéken jó élni!

Vannak a történelemben olyan időszakok, amelyek végérvényes változásokat hoznak. Van, amikor ez egy emberöltőnyi idő alatt történik, van, amikor egyetlen nap visszavonhatatlanul megváltoztatja a történések menetét.