SepsiBook3 könyvvásár és kortárs irodalmi fesztiválNyolcvan esemény várja a közönséget

2024. május 22., szerda, Közélet

Kész a program, közzé is tették, már csak az van hátra, hogy megérkezzenek a meghívottak és a közönség, és átadhassák a látogatóknak ezt az örömünnepet – fogalmazott Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója és a SepsiBook programigazgatója a csütörtökön kezdődő rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.

  • Szonda Szabolcs, Hollanda Andrea és Gombos Zoltán a sajtótájékoztatón. Fotó: Vargyasi Levente
    Szonda Szabolcs, Hollanda Andrea és Gombos Zoltán a sajtótájékoztatón. Fotó: Vargyasi Levente

A programigazgató mellett Hollanda Andrea, a gyermek- és ifjúsági programok felelőse és Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor fogadta a sajtó képviselőit a könyvtár olvasótermében.

Az igazgató nem beszélt részletesen a programokról, inkább felhívta a figyelmet a SepsiBook honlapjára, ahol bárki kedvére böngészhet. Hangsúlyozta, Gabrie­la Adameșteanu és Nádas Péter írók lesznek a díszvendégek, akik mellett különböző szakmai területek és témakörök jeles képviselői is megjelennek, olyan neves szépírók, mint Tompa Andrea, Grecsó Krisztián, Markó Béla, Demény Péter, Zsidó Ferenc, Király László. Romsics Ignác személyében történész, Balázs Géza személyében nyelvész is lesz a vendégek között, mondta, majd hangsúlyozta, hogy fiatal írók és a kora középnemzedék egyaránt képviselve lesz a rendezvényen. Slam poetry estet szerveztek a fiatal szerzők fellépése után, tehát organikusan kapcsolódnak egymáshoz az események.

Ezúttal is a bőség zavarával küszködtek a program összeállításánál, és bár a korábbi rendezvényekhez képest igyekeztek korlátozni a programok számát, végül 80 eseményben állapodtak meg. Idén az eddigieknél több lesz a más területekről érkező rendezvény, de mindenik kapcsolódik az írott kultúrához. Minikonferenciák és műhelyfoglalkozások is várják az érdeklődőket, például a könyvtár 50. évfordulójára reagáló, olvasásra ösztönző konferencia, a Nimród vadászlap vándorkonferenciája, a csupakép könyvhöz (silent book) kapcsolódó műhelyfoglalkozás vagy a kreatívírás-műhely.

Pontos képét adja majd a SepsiBook3 annak, hogy mi is történik jelenleg a könyves világban – mondta a programigazgató, hozzátéve, hogy külön figyelmet fordítanak a régiók irodalmára, ezenkívül reagálnak Király László születésnapjára, Farkas Árpád születési évfordulójára, valamint tisztelegnek a decemberben elhunyt Kovács András Ferenc emléke előtt.

Hangsúlyos részét képezik az irodalmi fesztiválnak a gyermekeknek, fiataloknak és családoknak szóló programok – mondta Hollanda Andrea, a gyermek- és ifjúsági programok felelőse. Szerinte fontos, hogy a gyerekek úgy menjenek el a szerzőkkel való találkozásokra, hogy már legyen fogalmuk arról, mit írt az a bizonyos szerző, és miről szólnak a könyvei, ezért több héten át érzékenyítő foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek, amelyek nagyon népszerűek voltak: 20 osztályból 400 gyerek vett részt ezeken, akiknél azért jóval több gyereket várnak a SepsiBookra, legalább négyszer ennyit. Dániel András, Pifkó Célia, Laboda Kornél, Kiss Judit Ágnes, Végvári Imre, Szőcs Imre, Gergely Edó, Szőcs Margit és Alex Moldovan közönségtalálkozói mellett rengeteg más program, foglalkozás várja a fiatalokat és a családokat – mondta, majd külön beszámolt arról, hogy a gyermekeknek és felnőtteknek szóló csupaképkönyv-kiállításon idegen nyelvű könyvkiadók is lesznek, és több műhelygyakorlatot szerveztek erre az eseményre.

A tevékenységek közül a Vincellér Katalin irodalomtörténész által vezetett műhelymunkát, a Cimbora folyóirat folytatásos regényhez kapcsolódó foglalkozását, a kreatív­írás-műhelyt, valamint a könyvcsata vetélkedőt emelte ki a szakember, melyre ezúttal 22 csapat jelentkezett. Ezenkívül más izgalmas programok is várják az óvodásokat, kis­iskolásokat, középiskolásokat és családokat, melyeket napok szerint lebontva ismertetett Hollanda Andrea. A könyvkelengye program idei csomagja szintén a SepsiBookon kerül átadásra a könyv szerzőjének jelenlétében.

Mint megtudhattuk, négy fontos gyermekkönyvkiadó lesz jelen Magyarországról: a Cerkabella és az Ecovit már harmadszorra érkezik, a Pagony tavaly volt először, idén pedig a Csimota tűnik fel a SepsiBookon.

Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor elmondta: nőtt a SepsiBook, már nemcsak háromszéki városokból és falvakról, de a környező megyék egyes településeiről is jelentkeztek érdeklődők. Örülnek, hogy igény van rá, aminek úgy próbálnak megfelelni, hogy nemcsak tartják a programok számát, hanem változatosabbá tették azokat, minél több társadalmi réteget megszólítva. A könyvvásár tovább fejlődött, idén 38 standnál, több mint 50 kiadó könyvei közül lehet vásárolni, és egy olyan stand is lesz, ahol a SepsiBookhoz köthető promóciós tárgyakat kínálnak eladásra.

Természetesen koncerteket is szerveztek: Beck Zoltán zenész és Grecsó Krisztián író verskoncertje időutazásra hív, Ada Milea gyerek- és felnőttkoncerttel is érkezik, ezenkívül több neves helyi zenekar is fellép: Kelekótya, Mozsikácska, Impro-Víziók 2.2, Szőcs Botond és barátai, valamint a Felső-Háromszéki Ifjúsági Fúvószenekar.

Már korábban elindítottak különböző játékokat a SepsiBookkal kapcsolatosan, nagy sikernek örvendett például a BookFace nevű vetélkedő, a kvíz szintén sikeres volt, és folyamatban van még a Liviu Stănescu könyvéhez köthető fotópályázat. Idén is lesz közösségi futás a Fitness Tribe-bal, szombat reggel kifutnak a #Sepsi felirattól az Arénáig, ahol kisorsolnak 10 könyvet a résztvevők között. A már említett tárlatok mellett a Goethe Institut küldött két interaktív kiállítást, ezenkívül ikebanakiállítás is lesz – egészítette ki a sort Gombos Zoltán, majd elmondta, idén összesen 344 négyzetméternyi standot építenek fel az Arénában, és ételbüfé, kávézó is várja a helyszínre érkezőket. A meghívottak között Bart Dániel, a magyarországi kézműves sörök szakértője is jelen lesz, ezen kívül kóstolással egybekötött kávébemutatót is tartanak.

Az 5-ös busz sűrűbben jár a rendezvény ideje alatt, de a Vadon Egyesület jóvoltából az élményvonattal is ki lehet majd jutni az arénához.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2024-05-22: Világfigyelő - :

Temetik az iráni elnököt

Megkezdődött tegnap a helikopter-szerencsétlenségben meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat, köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter temetési szertartása az északnyugat-iráni Tebrizben.
2024-05-22: Közélet - Fekete Réka:

Prózával nyert egy sepsiszentgyörgyi diák (Méhes György tehetségkutató pályázat)

A Váradi József Általános Iskola hetedikes diákja, Kozma Rákhel prózája első díjat nyert az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) által tavaly decemberben meghirdetett Méhes György Tehetségkutató Pályázat junior kategóriájában, másik három háromszéki tanuló dicséretet kapott – közölték a szervezők a múlt heti eredményhirdetés alkalmával.