Verekedés a parlamentben

2024. május 22., szerda, Belföld

A parlament folyosóján elkövetett tettlegességgel vádolta meg egy párttársát Florin Roman, a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezető-helyettese tegnap.

  • Fotó: Facebook / Florin Roman
    Fotó: Facebook / Florin Roman

Florin Roman médianyilatkozataiban arról számolt be, hogy a PNL belső ellenzékéhez tartozó, a frakciójából immár kizárt Dan Vîlceanu volt pénzügyminiszter, a PNL egykori főtitkára egy szóváltás nyomán kilökdöste őt „verekedni” az ülésteremből, a parlament folyosóján nyakon fogta és meg akarta harapni, majd amikor elhajolt, a térdével orrba rúgta. A PNL frakcióvezető-helyettese (aki szintén volt már miniszter, de kormányzati pályafutását néhány hét után plágiumbotrány törte derékba) az incidens után orrán kisebb sérüléssel, vérnyomokkal tért vissza az ülésterembe. A szóváltás állítása szerint azért kezdődött, mert el akarta küldeni a pártvezetéssel szembehelyezkedő, formálisan még PNL-tag, de a frakció­ból tavaly októberben kizárt Vîl­ceanut a PNL padsoraiból.

Dan Vîlceanu nem kívánta kommentálni a történteket, de médiabeszámolók szerint képviselőtársainak azt mondta: nem ütötte meg Florin Romant. A biztonsági kamerák által rögzített, a médiában közzétett felvételeken azonban látszik, hogy dulakodott vele és megpróbálta leteperni.

Nicolae Ciucă szenátusi elnök, a PNL elnöke Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre, és elfogadhatatlannak nevezte a fizikai erőszakot általában, kiváltképp a parlament falai között. „Az emberek azzal bíztak meg minket, hogy itt értük és a közjóért dolgozzunk. Erkölcsi kötelességünk, hogy a szabályok betartásával példát mutassunk a tisztességes és civilizált magatartásról. Hogyan szolgálnánk az országot és a románokat, ha az alapvető szabályokat sem tudjuk betartani?” – méltatlankodott a PNL elnöke.

A képviselőház jogi bizottsága javaslatot tett a házbizottságnak, hogy a kedden történtek miatt hat hónapig vonják le Dan Vîlceanu havi juttatásának 50 százalékát, a felszólalási idejét pedig csökkentsék 10 másodpercre a következő három hónapban. A parlamenti őrség rendőrségi vizsgálatot kért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 228
szavazógép
2024-05-22: Belföld - :

Soltész Miklós: Mások pusztítanak, a magyar kormány ment

Miközben mások embereket pusztítanak a háborúban, nekünk lelkeket, gyerekeket és családokat kell menteni – jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap Zilahon.
2024-05-22: Belföld - :

Tiltakozás a képviselőházban

Több mint száz képviselőházi köztisztviselő kezdett spontán tüntetésbe tegnap délelőtt az ülésterem előtt. Elégedetlenségük oka az alacsony fizetés, amely állításuk szerint 2017-től nem nőtt.