Soltész Miklós: Mások pusztítanak, a magyar kormány ment

2024. május 22., szerda, Belföld

Miközben mások embereket pusztítanak a háborúban, nekünk lelkeket, gyerekeket és családokat kell menteni – jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap Zilahon.

  • Jelenleg ebben az épületben zajlik a tanítás. Fotó: Facebook / Zilahi Református Wesselényi Kollégium
    Jelenleg ebben az épületben zajlik a tanítás. Fotó: Facebook / Zilahi Református Wesselényi Kollégium

A politikus az épülő református iskola munkálatait tekintette meg, és bejelentette: a magyar kormány idén egymilliárd forinttal támogatja a beruházást. Az iskola építése azután kezdődött, hogy a román hatóságok megakadályozták a kollégium régi épületének visszaszolgáltatását.

Emlékeztetett: a zilahi Wesselényi Református Kollégium története közel 500 évre nyúlik vissza, és a hagyomány kötelez. A megmaradáshoz iskolára, óvodára van szükség. Az alma mater történetét megtörte Trianon, a második világháború és a kommunista diktatúra is, és az egyház a gyerekek neveléséért folytatott küzdelmében a rendszerváltást követően is sok akadályba ütközött – mondta a visszaszolgáltatást akadályozó perekre utalva.

Közölte: a nehézségek sokszor megerősítik a közösséget, új lehetőséget biztosítanak, ugyanakkor sietni kell, mert „nehéz helyzetben van a világ”, minden elvesztegetett hét és hónap elvesztett lelkeket, családokat jelenthet.

„Éppen ezért nagy örömmel jelentem be, hogy a magyar kormány részéről megszületett a döntés, amely támogatja az iskolának az építését: idén egymilliárd forinttal tudjuk segíteni a beruházást” – mondta. Hozzátette: az iskolaépítés a román államnak is hasznos, hozzá folyik be az adó, és a város is szépül. „Én hiszem azt, hogy néhány év múlva gyermekektől lesz hangos ez az iskola” – mondta, megköszönve a református egyház küzdelmét.

A magyar kormány számos „pofont kap” Brüsszeltől csak azért, mert kiáll az értékek, a nemzet, a kereszténység kétezer éves tanítása mellett, amely összehasonlíthatatlanul többet ér „minden más most felbuggyanó ideológiánál” – hívta fel a figyelmet Soltész Miklós, aki szerint utóbbiak hamar eltűnnek, miközben az egyházakkal közösen őrzött érték örök, s ezért „minden pénzt megér”.

A június 9-i romániai helyhatósági és EP-választásokra is kitért, aláhúzva: ahhoz, hogy építkezni lehessen, erős képviseletre és erős országokra van szükség. Arra biztatta a zilahi, erdélyi magyarokat, vegyék komolyan a választásokat, mivel részvételükkel a magyar közösség jövőjét szolgálják. Akkor is menjenek el szavazni, ha „lefutottnak” tűnik a helyzet, ha kicsi a magyar közösség, mert az EP-listát is erősítik voksukkal – mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 228
szavazógép
2024-05-22: Belföld - :

Személyivel utazhatunk Törökországba

Recep Tayyip Erdoğan török elnök meghívására Ankarába utazott Marcel Ciolacu miniszterelnök és kormányának több tagja. A kormányfő tegnap találkozott a török elnökkel, aki aláírt egy rendeletet, miszerint a turisztikai célból Törökországba utazó román állampolgároknak elegendő a személyi igazolvány ahhoz, hogy beutazzanak az országba.
2024-05-22: Belföld - :

Verekedés a parlamentben

A parlament folyosóján elkövetett tettlegességgel vádolta meg egy párttársát Florin Roman, a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezető-helyettese tegnap.