A hétvége hírei — Váry O. Péter

2009. február 9., hétfő, Közélet
A román pártok elzárkóznak

,,Ragaszkodunk az etnikai elv további betartásához, mert mi is egyenrangú, adófizető állampolgárai vagyunk ennek az országnak. Megillet minket a jog, hogy részt vegyünk a döntések előkészítésben és meghozatalában" — jelentette ki Kelemen Hunor Csíkszeredában, ahol a magyar érdekképviselet legfontosabb helyi és országos szintű problémáiról számolt be. Szerinte abban az esetben, ha elfogadjuk a tisztségviselőknek a ,,politikai váltógazdálkodás" alapján történő leváltását, akkor tulajdonképpen visszakerülünk oda, ahonnan elindultunk a rendszerváltás után. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Székelyföldön nem ugyanaz a helyzet, mint amikor Bákó megyében egy nemzeti liberális intézményvezető helyébe egy szociáldemokrata kerül, mert ennek nincs etnikai, csupán politikai töltete. Elmondta, a román pártok egyike sem akarja felvállalni az erről való egyeztetést, tárgyalást.

RMDSZ-felhívás a kormányhoz

A hét végén az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa felhívással fordult a kormányhoz, illetve a két kormánypárt vezetőjéhez a magyar intézményvezetők leváltásának ügyében, melyben kifejtik, ,,a kormány eddigi, valamint az ezután várható intézkedései veszélyeztetik az elmúlt közel két évtized alatt demokratikus eszközökkel kivívott kissebbségi jogainkat", ezért azt kérik a kormánykoalíciótól: vegyék figyelembe mind az ország törvényeit, mind a megyében élő nemzeti közösségek számbeli arányát, és tartsák meg a dekoncentrált intézmények jelenlegi vezetőit; a koalíció használja ki a parlamentben levő túlnyomó politikai többségét, és állítson fel egy egyértelmű ütemtervet a tényleges decentralizáció megvalósítására, valamint hozzák nyilvánosságra Hargita megyére vonatkozó szándékukat. ,,Úgy értékeljük, hogy a román politikum nem folytatott érdemi párbeszéden alapuló egyeztetést térségünk és nemzeti közösségünk szándékairól, így céljainkat más, törvényes úton kell megvalósítanunk" — áll a felhívásban. ,,Akkor tudunk egy európai Romániát megteremteni, ha a subszidiaritás, a közösségi önrendelkezés, a helyi értékek figyelembevétele, a közösségi kultúrák értékei országunk alappillérei lesznek. Szolidaritásra hívjuk nemzeti közösségünk minden tagját, a civil és szakmai szervezeteinket, történelmi egyházainkat, a demokratikus román erőket, az Európai Unió intézményeit annak érdekében, hogy megakadályozzuk a jelenlegi kormánynak a közösségünket súlytó intézkedéssorozatát" — zárul a felhívás.

Kétmilliárd a rendőrségnek

A magyar kormány döntése értelmében kétmilliárd forint többlettámogatást kap a rendőrség. Ennek az a célja, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet az utcákon, s az emberek azt érezzék: nagyobb a biztonság — közölte a kormányszóvivő a kabinet soron kívüli ülése után. A Fidesz helyettes szóvivőjének reagálása szerint kétmilliárd forint semmire sem elég, a rendőrség működésének érdemi javításához legalább 30 milliárdra lenne szükség.

Vereckén újabb ukrán emlékmű épül

Az ukrán kormány rendelete értelmében még ebben az évben emlékművet emelnek és avatnak fel a Vereckei-hágón a hetven éve kikiáltott Kárpát-Ukrajna védőinek tiszteletére. Az 1939. március 15-én kikiáltott, néhány napig létezett független állam emlékének ápolása céljából a kormány megbízta Kárpátalja megye vezetését, hogy 2009 folyamán hozassa rendbe Kárpát-Ukrajna védőinek vereckei nyughelyét, rendezze a környező terepet és az ott lévő — tavaly felavatott — ukrán emlékjelet, illetve dolgozza ki a hágón elesett ukránok maradványainak exhumálásával és újratemetésével kapcsolatos kérdéseket.

Jelzés a párbeszéd helyreállítására

Az Obama-kormányzat ,,igen erős jelzést" küldött az Egyesült Államok és Oroszország közötti párbeszéd helyreállítására — értékelte Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes, miután tárgyalt Joe Biden amerikai alelnökkel. Ivanov azt is közölte, hogy Oroszország kész megkezdeni a tárgyalásokat a hadászati támadófegyverek ellenőrzésérol szóló szerződés új szövegéről, mihelyt az amerikai fél is kész lesz rá. Hozzáfűzte: ,,Nem állítjuk azt, hogy Európát nem fenyegeti veszély. A kérdés az, hogy miként reagálunk a nukleáris technológia terjedésével kapcsolatos hipotetikus fenyegetésre."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-02-09: Közélet - x:

Ki használja az új sportcsarnokot? (Kevesebb lehetőséget kap a sportiskola) — Farcádi Botond

Jóllehet Albert Álmos volt sepsiszentgyörgyi polgármester 2007. decemberi rendelete értelmében az Iskolás Sport Klub használatába adta az új sportcsarnokot, újabban az a furcsa állapot alakult ki, hogy a hat szakosztály által több mint hatszáz gyerek számára sporttevékenységet biztosító sportiskola kevesebb edzési lehetőséghez jut, mint a Vass Ildikó vezette kosáriskola — hívta fel a figyelmet Csinta Samu, a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke.
2009-02-10: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
* Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában a marosvásárhelyi Gruppen-Hecc és Rádió GaGa Lesz Vegasz krízis-kabaréját ma 17 és 20 órától mutatja be.