Mi, hol, mikor

2009. február 10., kedd, Mi, hol, mikor?
Színház

* Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában a marosvásárhelyi Gruppen-Hecc és Rádió GaGa Lesz Vegasz krízis-kabaréját ma 17 és 20 órától mutatja be.

* Eric Assous Străini în noapte (Idegenek az éjszakában) című kétszemélyes vígjátéka, melynek szereplői Florin Piersic és Emilia Popescu, szerdán 19 órától látható a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában. Rendezte Radu Beligan.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében szerdán 13 órától Zorkóczy Zenóbia Szeretném, ha szeretnének című Ady-műsorát adja elő. Zeneszerző Reinitz Béla, zongorán kísér Tatár Gergely. Belépti díj 5 lej.

Negyvennyolcas megemlékezés

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár az 1848―49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának jegyében Történelem emberközelben címmel múltidéző előadás-sorozatot indít. Elsőként szerdán 19 órától a könyvtár olvasótermében Demeter László Megalkuvás nélkül. Erdővidék a szabadságharcban, 1848―49 címmel tart előadást. A rendezvény támogatója a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Röviden

Táncház. A Guzsalyas Alapítvány a sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30 órától gyermektáncházba várja az óvodásokat, kisiskolásokat, zenél a Folker együttes.

Tortoma Önképző Kör. Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Tulit Zsombor sepsiszentgyörgyi hegymászó Székelyek a magasban expedíciósorozat ― Northland Antarktisz, 2009 címmel tart vetített képes élménybeszámolót a Mount Vinson hegycsúcs (4897 m) meghódításáról.

Taggyűlések. A Magyar Polgári Párt évi kiértékelő közgyűlései: ma 18 órától Kommandón, illetve Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében, szerdán 18 órától Csernátonban, 19 órakor Zá­gonban.

Megváltozott űrlap. A megyei nyugdíjpénztár felhívja a munkáltatók figyelmét, hogy idén januártól megváltozott a biztosítottak névsorának és a tb-járulékok nyilvántartásának űrlapja. Az új űrlapok az országos nyugdíjpénztár honlapján érhetőek el: www.cnpas.org, a Programe la dispoziţia Dvs. rovatban, vagy lekérhetik CD-re a nyugdíjpénztár 4-es ablakánál.

Fogadóórák. Tőkés László EP-képviselő sepsiszentgyörgyi irodájában (Konsza Samu utca 21. szám) kedden 15―17 óráig lesz fogadóóra, csütörtökön 10―12 óráig várják az ügyfeleket az elkobzott ingatlanok jogi helyzetének tisztázására. Telefon: 0267 318 180, 0367 800 420.

Áramszünet. Holnap 8—16 óráig Zalánban, Bodokon, Oltszemen, Málnásfürdőn, Málná­son, valamint a bodoki garnizonban szünetel az áramszolgáltatás.

Székelykeresztúriak találkozója

A Székelykeresztúrról elszármazottak és az ott végzettek hagyományos farsangi találkozójukat Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban február 14-én, szombaton 18 órától tartják. Érdeklődni a 0724 320 521-es vagy a 0372 992 646-os telefonon lehet.

Ritka, mint a fehér holló

Sokan úgy gondolják, hogy nem is létezik a közmondásos fehér holló, pedig igen. A madárvilágban ritkán feltűnik egy-egy albínó példány, de az még ritkábban kerül szem elé, és pláne lencsevégre. A Rara Avis Madártani Egyesület nyilvántartásában fehér veréb, szajkó, tőkésréce, gatyás ölyv szerepel, amit Kovászna megyében figyeltek meg. Nemrégen egy téglavörös csóka tűnt fel Sepsiszentgyörgyön. Az egyesület felhívja a madár- és természetfotósok figyelmét, hogy a különleges csóka a csendőrlaktanya környékén és az Olt partján, az uszodával szembeni szakaszon tanyázik. Hátha sikerülne lencsevégre kapni! Kelemen László

Kék fény

Taxis kaland. Csütörtökön néhány perccel éjfél után jelentette egy 22 éves tusnádfürdői taxis a sepsiszentgyörgyi rendőrségen, hogy miközben egy 24 éves nőt szállított haza, Bodokon ismeretlenek megtámadták. Ő elmenekült, de egy fehér furgonnal üldözték. Oltszem határában az erdő szélén a taxi a sárba ragadt, ezért ő és az utasa elbújt. Az elhagyott taxiból elloptak 1100 lejt. A rendőrök szakértő csoporttal indultak az események felderítésére, s azonosították a tetteseket: S. Róbert (21), K. Gheorghe (40), K. Olga (38) és O. Csongor (21) bodoki lakosok. Azonosí­tották az utast is, K. Rita (24) oltszemi lakost. Az előzetes nyomozás szerint a nő S. Róberttel élt együtt Csíkszeredában egy rokonnál, de a fiú rokonsága nem értett egyet a kapcsolattal, a lány viszont ragaszkodott hozzá, ezért a rokonság elhatározta, hogy megbünteti. S. Róbert találkát adott neki a bodoki futballpá­lya mellett. Amikor a találka helyére érkezett, és meglátta a fogadására odagyűlt rokonságot, nem akart kiszállni a taxiból, a taxis megijedt, gázt adott, és elhajtott. Ekkor kezdte üldözni O. Csongor furgonja. Mivel a taxis nem ismerte a helyet, az erdei úton hamar sárba ragadt, és utasával elbújt az erdőben. Ezalatt K. Olga letörte a visszapillantó tükröt. A rendőrség a pénzlopásra nem talált bizonyítékot, erre a taxisofőr bevallotta, hogy semmi sem tűnt el a kocsiból, a rablást bosszúból találta ki, mert kénytelen volt az erdőben lapulni a rendőrök megérkezéséig. A támadók sem a taxist, sem utasát nem bántalmazták. A rendőrök rongálás miatt indítottak eljárást.

(Rendőrségi tájékoztató)

Fegyvereket találtak. Péntek délelőtt a csernátoni rendőrök megállapították, hogy Sz. Csaba helybeli lakosnak légpisztolya van lőszerekkel, amihez nincs engedélye, sem eredetet igazoló irata. Vasárnap az uzoni rendőrök találtak sörétes légpuskát P. Gheorghe Mircea (36) brassói lakosnál, aki bejelentetlenül lakik Uzonban. Eljárás indult mindkét esetben.

Botrány Nagyajtán. Péntek este fél tíz körül riasztották az ajtai rendőröket, hogy az egyik lokálban botrány tört ki. A helyszínen a rendőrök felforgatott asztalokat és székeket, összetört poharakat és palackokat, kiöntött italokat találtak, s a bejárati ajtó ablakszemeit is bezúzta valaki. A fő gyanúsítottat, R. Ioant bekísérték az őrsre. A férfi ott is botrányosan viselkedett, szidta és fenyegette a rendőröket, erőszakoskodott, míg kénytelenek voltak megbilincselni. Hatóság elleni erőszakkal, botránykeltéssel és rongálással vádolják.

Letartóztatták. Pénteken a baróti és a baconi rendőrök országosan körözött személyt kaptak el. O. Gábor (24) baconi lakos egy baróti nagynénje lakásán bujkált a lopásért kiszabott négyéves börtönbüntetés elől. A sepsiszentgyörgyi fogdába vitték.

A Nagy Mózes Sportklub sem hagyta alább

Akárcsak a sepsiszentgyörgyiek, a kézdivásárhelyiek is három győzelemmel kezdték az A-osztály 9—12. helyeiért kiírt asztalitenisz-csatározást. A Dobolyi Aladár edzette négyes — Kanabé Szilárd, Barti Lóránt, Szőcs Tamás, Kiss Balázs — mindhárom ellenfelét legyőzte a vasárnap lapzártánk után véget ért fordulóban: 9—2-re verte a Craiovai Egyetem együttesét, 9—5-re a Dési Tenisz Clubot és 9—7-re a Bukaresti Spartacust. Gratulálunk! A hét végén kerül sor a serdülő korosztály csapatbajnokságának országos döntőjére Slatinán. (á)

Barátság Kupa

A Barátság Kupa tekeviadal XI. fordulója: 1. Kézdivásárhelyi Transintex 22 ponttal és 18 009 fával, 2. Bodoki Törekvés 18 ponttal és 17 451 fával, 3. Kézdivásárhelyi Bujdosó 18 ponttal és 17 116 fával, 4. Kézdivásárhelyi Nexxon 16 ponttal és 16 778 fával, 5. Kézdivásárhelyi Veteránok 10 ponttal és 16 492 fával, 6. Szentkatolnai Kisgazdák 8 ponttal és 16 427 fával, 7. Hatolykai Forrás 6 ponttal és 16 352 fával, 8. Gelencei Nemere 6 ponttal és 15 944 fával, 9. Csernátoni Ika 4 ponttal és 15 460 fával, 10. Kézdivásárhelyi Haverok 2 ponttal és 15 666 fával. A forduló legeredményesebb játékosa Flaviu Ciocan (Transintex) 352 fával. A XII. forduló: február 11-én Szentkatolna—Csernáton, 12-én Veteránok—Transintex, 13-án Hatolyka—Haverok, 14-én Bodok—Bujdosó, 15-én Gelence— Nexxon. (Iochom)

Barátságos kosárlabdatorna

A Sepsiszentgyörgyi ISK győzelmével ért véget az a barátságos kosárlabdatorna, amelyet 1996—1997-es korosztályú gyerekeknek szerveztek. A házigazda együttesből hiányzott Kuti és Sinka, akiket behívtak a korosztályos válogatottba. Az eredmények: Brassói Galaktika—Békés 41—63, Sepsiszentgyörgyi ISK—Bé­kés 45—41, Brassói Galaktika—Sepsiszentgyörgyi ISK 39—43. A végeredmény: 1. Sepsiszentgyörgyi ISK, 2. Békés, 3. Brassói Galaktika. A torna All Star-csapata: Szabó Norbert, Jakab Zalán (Sepsiszentgyörgyi ISK), Nagy Csaba, Lipcsei Imre (Békés), Andrei Gheorghe (Brassói Galaktika). A rendezvény szervezői köszönik a Bertisnek, a Mimy Zupnak, a Lordoknak és Sinka Lajosnak a magyarországi csapat vendéglátásában nyújtott segítséget.

Cseh, holland arany

A Hamarban véget ért négytávú összetett gyorskorcsolya-világbajnokság cseh és holland győzelemmel zárult. A nők viadalát a cseh Sablikova, a férfiakét a holland Kramer nyerte, s ezzel a 2009-es világbajnoki címet is. A dobogósok: nők: 1. és világbajnok Martina Sablikova (cseh) 161,616 pont, 2. Kristina Groves (kanadai) 162, 266 pont, 3. Ireen Wüst (holland) 163,639 pont, férfiak: 1. és világbajnok Sven Kramer (holland) 147,567 p, 2. Havard Bokko (norvég) 148,077 p., 3. Enrico Fabris (olasz) 149, 469 pont. (á)

Tsonga és Gonzalez javított

A Johannesburgban diadalmaskodó francia Jo-Wilfried Tsonga és a Vina del Marban győztes chilei Fernando Gonzalez javított múlt heti helyezéséhez képest a férfi teniszezők világranglistáján, melyet továbbra is magabiztosan vezet a spanyol Rafael Nadal. Hagyományos világranglista (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Rafael Nadal (spanyol) 14 260 pont, 2. (2.) Roger Federer (svájci) 11 000 p., 3. (3.) Novak Djokovic (szerb) 9010 p., 4. (4.) Andy Murray (brit) 7360 p., 5. (5.) Nyikolaj Davigyenko (orosz) 5030 p... 13. (14.) Jo-Wilfried Tsonga (francia) 3160 p., 14. (13.) David Ferrer (spanyol) 2980 p., 15. (18.) Fernando Gonzalez (chilei) 2770 p.

Sarapova visszatér a teniszpályára

Várhatóan márciusban kezdi újra a versenyzést Marija Sarapova, az oroszok volt világelső teniszezője. A 21 éves játékos hónapok óta nem indult tornán visszatérő vállfájdalmai miatt, de az elmúlt héten megkezdte az edzést, elsősorban az adogatást gyakorolja.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-02-09: Közélet - x:

A hétvége hírei — Váry O. Péter

A román pártok elzárkóznak
,,Ragaszkodunk az etnikai elv további betartásához, mert mi is egyenrangú, adófizető állampolgárai vagyunk ennek az országnak. Megillet minket a jog, hogy részt vegyünk a döntések előkészítésben és meghozatalában" — jelentette ki Kelemen Hunor Csíkszeredában, ahol a magyar érdekképviselet legfontosabb helyi és országos szintű problémáiról számolt be. Szerinte abban az esetben, ha elfogadjuk a tisztségviselőknek a ,,politikai váltógazdálkodás" alapján történő leváltását, akkor tulajdonképpen visszakerülünk oda, ahonnan elindultunk a rendszerváltás után. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Székelyföldön nem ugyanaz a helyzet, mint amikor Bákó megyében egy nemzeti liberális intézményvezető helyébe egy szociáldemokrata kerül, mert ennek nincs etnikai, csupán politikai töltete. Elmondta, a román pártok egyike sem akarja felvállalni az erről való egyeztetést, tárgyalást.
2009-02-10: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, após, testvér, apatárs, rokon és jó szomszéd, a bodoki
ZSUNKULY ÁRPÁD
életének 75. évében rövid szenvedés után csendesen elhunyt.
Temetése február 11-én 14 órakor lesz a bodoki református temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4217080