KincskeresőkBúcsúzott az első néptáncos nemzedék

2024. június 12., szerda, Közélet

Szinte családdá összenőtt közösségből búcsúztak a sepsiszentgyörgyi Kincskeresők Néptáncegyüttes tíz évvel ezelőtt induló, alapító tagjai hétfőn a Tamási Áron Színházban tartott évadzáró ünnepségen. Rajtuk kívül Tőkés Csaba Zsolt és Tőkés Edit tanítványainak négy korosztálynyi kincskeresői léptek színpadra.

  • A Kincskeresők évadzárója. Fotó: Albert Levente
    A Kincskeresők évadzárója. Fotó: Albert Levente

Közel százötven táncoslábú gyermek és fiatal, változatos tájegységek viseletei és táncai, a Finom és a Heveder zenekar muzsikája elég lett volna ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy évadzáró ünnepi előadáson. De ennél sokkal többet kaptunk. A Kincskeresők a cifra Kalotaszeget idézték, a Nagy Kincsek magyarszovátival indítottak, az Apró Kincsek a Hogy a csibe... produkcióval mutatták be, milyen a néptáncot bevezető gyermekjátékok világa, a Kincskeresők később a Nyárád-mentére kalauzoltak, a Kincsek bukovinai táncokat mutattak be, a Nagy Kincsek Felcsíkot idézték, a nagyobbacska Aprók somogyit táncoltak.

Nem kötelező útmutatóként, mégis iránytűként fogalmazta meg Tőkés Csaba Zsolt az évadzáró előadás végén, mit kíván tanítványainak: vigyék magukkal azokat az értékeket, élményeket, amelyeket a sok próba, beszélgetés, fellépés alkalmával szereztek, legyenek bátrak, kitartóak, hűek önmagukhoz.

A gálaműsor végén Tőkés Csaba Zsolt és Edit tanítványai megköszönték a sok éven át tartó törődést, amikor saját lelki problémáikat is megoszthatták velük, egyfajta pótszülőként fordulhattak hozzájuk. Gyermekként indultak, felnőtt lett belőlük – ennyit mond szerényen Tőkés Csaba Zsolt. Tudjuk, ennél sokkal többről van szó...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 228
szavazógép
2024-06-12: Közélet - Nagy D. István:

Mi fán teremnek a Nobel-díjak? (Magyar Feltalálók Napja)

Rendhagyó panelbeszélgetés gazdagítja az idén harmadik alkalommal június 13–15. között a megszokott helyszínen, az egykori sepsiszentgyörgyi dohánygyárban zajló, a magyar feltalálók napja alkalmából a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület csapata által szervezett kiállítást. A beszélgetés apropóját az adja, hogy közel két évtized után tavaly kettővel bővült a magyar Nobel-díjasok köre Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében. A szervezők célja a rendkívüli teljesítmény előtti tisztelgés mellett a két kutató munkássága, eredményei közérthetővé tétele a meghívott szakértők segítségével.
2024-06-12: Jegyzet - László Zsuzsa:

Epizód a vonaton (Kármentő)

Stefan Zweig egyik novellája az Epizód a Genfi-tavon. A címhez innen az ötlet, de mint sejthető, az én epizódom a vonaton esett meg. Kézdivásárhely felé bumlizom előadást nézni. Este a barátnőm hoz majd haza. Autóval félóra az út, vonattal kettő.