Orbaiszéki választási eredményekNagyborosnyót visszavette az RMDSZ

2024. június 12., szerda, Közélet

A vasárnapi helyhatósági választásokon nagy sikert aratott az RMDSZ Orbaiszéken, ahol visszavette Nagyborosnyót a Szociáldemokrata Párttól (PSD). A választók többsége a régió többi településén is a szövetség jelöltjeit erősítette meg magas szavazataránnyal a polgármesteri tisztségben. A helyi tanácsokban is a magyar képviselet szerzett többséget.

  • Nagyborosnyó község élére ismét magyar polgármestert választottak. Albert Levente felvétele
    Nagyborosnyó község élére ismét magyar polgármestert választottak. Albert Levente felvétele

Kovászna fürdővárosban a választók 49,62 százaléka járult az urnákhoz, a 4015 érvényes szavazat 79,45 százalékát Gyerő József polgármester összesítette, így felhatalmazást kapott a harmadik mandátumára, amelyben nyilatkozata szerint folytatni kívánja Tovább épül és szépül Kovászna elnevezésű programját. A helyi tanácsra leadott 4037 érvényes szavazat 62,29 százalékát (2515 voksot) az RMDSZ jelöltjei kapták, a Magyar Polgári Erő listáját pedig a választók 6,01 százaléka (243 szavazat) támogatta. Így a következő négy évben Jeszenovics Róbert Károly, Molnár János, Sasu Izabella, Domaházi Levente, Gazda István, Jeszenovics Albert, Bodó Enikő, Vatány Ferenc, Becsek Éva, Bodó Töhötöm és Antal Ákos RMDSZ-es, illetve dr. Fülöp Csaba MPE-s tanácstagok képviseletével kétharmados magyar többség lesz a helyi tanácsban, amelyben a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 3 – Nicolae Enea, Florentina Teacă és Mihail-Bogdan Bohăţel –, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 2 – Ion Deaconu és Felicia-Maria Muntean – képviselője kap helyet.

A zágoni választópolgárok 77,11 százaléka a jelenlegi polgármesterre, Kiss Augustinra szavazott, aki az RMDSZ színeiben második mandátumát szerezte meg a községben. A 13 tagú helyi tanácsba az RMDSZ jelöltlistájáról Csoma Sándor Károly, Kelemen Gyula Attila, Csoma Ibolya, Nagy Botond Károly, Török Róbert, Oprea Győző, Beder Melinda Márta, Deák Zsolt és Andók István jutott be, a román pártok listájáról pedig Gáspár Ferenc és Bogdan-Gheorghe Duţu (PSD), illetve Florin-Constantin Macovei és Adrian Poloşan (PNL).

Zabolán Fejér Levente jelenlegi RMDSZ-es polgármester a választópolgárok több mint 70 százalékának bizalmát szerezte meg, a helyi tanácsban pedig a szövetség képviselőinek száma a 2020–2024-es ciklushoz képest két mandátummal nőtt, az RMDSZ színeiben 11-en jutottak be az önkormányzat képviselői testületébe. Ők: Szigyártó János Nimród, Szabó Emese, Ambrus Attila, Benedek József, Sidó György, György László Levente, Demeter Szabolcs, Szász Imre, Papp János, Demes Botond és Benedek Elek. A Magyar Polgári Szövetségből (MPSZ) Pakó János, a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) Boc Constantin jutott be a tanácsba, mindketten a polgármesteri székért is megméretkeztek.

Barátoson ellenjelölt(ek) nélkül mind a polgármesteri tisztséget, mind a tanácsi helyeket az RMDSZ vitte el. Itt Tánczos Szabolcs jelenlegi polgármester irányíthatja tovább a községet az egyszínű RMDSZ-es csapattal, amelynek tagjai: Bartók Szabolcs László, Márk László, Szabó Robert Lajos, Kiss Attila József, Péter Csaba Mózes, Sikes Edit, Kelemen István, Rátz Adorján és Ördög Tibor.

Kommandón Kocsis Béla jelenlegi RMDSZ-es polgármester is százszázalékos győzelmet aratott, ugyanis neki sem volt ellenfele, így megkezdheti polgármesterségének hetedik mandátumát. A kilenctagú helyi tanácsba a választásokon részt vevő 464 szavazó Opra-Béni Jánost, Kádár Katót, Kelemen Angelát, András Attila Zsoltot, Király Blankát, Bagoly Csabát, Debreczi Róbertet és Dávid Simont (RMDSZ), illetve Derzsi Bélát (MPE) választotta.

A legnagyobb sikert az RMDSZ Nagyborosnyón érte el, ahol a szövetség visszavette a hatalmat a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenleg regnáló polgármesterétől, Ilie Nicolaétól. A polgármesteri megmérettetésen Kanyó Antal a szavazatok 62,25 százalékával győzte le szociáldemokrata ellenfelét, akire a község választóinak 37,74 százaléka szavazott. A helyi tanácsban is az RMDSZ képviselői – Dénes László, Kelemen Géza, Andrási László István, Góga Attila, Albert Sándor Attila, Sándor Vince István, Györbiró Kinga, Sebestyén Ferenc és Lőrinc Lehel – lesznek többségben, ugyanis a PSD jelöltlistájáról csak négyen jutottak be: Nagy György, Csiki Barabás, Bar­tha Árpád és Kocsis Dénes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 226
szavazógép
2024-06-12: Jegyzet - László Zsuzsa:

Epizód a vonaton (Kármentő)

Stefan Zweig egyik novellája az Epizód a Genfi-tavon. A címhez innen az ötlet, de mint sejthető, az én epizódom a vonaton esett meg. Kézdivásárhely felé bumlizom előadást nézni. Este a barátnőm hoz majd haza. Autóval félóra az út, vonattal kettő.
2024-06-12: Máról holnapra - Nagy D. István:

A józanság hangja

A népet leváltani nem lehet – tartja a mondás, és nehéz lenne találóbb megállapítást találni a vasárnapi helyhatósági és EP-választások eredményeit leírandó. Nyilván, mint minden voksoláskor, most is lehet magyarázni, értelmezni, hogy a nagy miért lett még nagyobb, a kicsik pedig miért zsugorodtak még apróbbra, ám ez nem változtat a tényen: az emberek döntöttek.