A józanság hangja

2024. június 12., szerda, Máról holnapra
Nagy D. István

A népet leváltani nem lehet – tartja a mondás, és nehéz lenne találóbb megállapítást találni a vasárnapi helyhatósági és EP-választások eredményeit leírandó. Nyilván, mint minden voksoláskor, most is lehet magyarázni, értelmezni, hogy a nagy miért lett még nagyobb, a kicsik pedig miért zsugorodtak még apróbbra, ám ez nem változtat a tényen: az emberek döntöttek.

És fáj vagy sem, de a döntést el kell fogadni, és ami ennél is fontosabb, le kell vonni a tanulságokat. A vasárnapi voksolás ugyanis több lehetséges következtetéssel is szolgált mind a közel két évtizedig sokat emlegetett magyar–magyar versennyel, politikai pluralizmussal, alternatíva felmutatásával, mind a kampány során bőven felhozott román nacionalista előretöréssel, a szélsőségesek esetleges helyzetbe kerülésével kapcsolatosan.

Előbbi kapcsán talán a legfontosabb következtetés, hogy ideje belátni: a kísérletezések ideje lejárt. A magyar választópolgárok megunták az újabb és újabb politikai köntösben érkező alternatívát, az egyeduralom megtörését szajkózó, de valójában csak a közmondásos sült galambbal kecsegtetők üzeneteit. Semmi sem beszédesebb, mint az eredmény, a megvalósítások, illetve azok esetében, akik még nem kaptak esélyt a bizonyításra, a konkrét, megvalósítható, reális elképzelések. Az emberek ezt várják azoktól, akiket a különböző döntéshozatali fórumokba kívánnak juttatni szavazataikkal, és ezt vasárnap a napnál világosabbá tették. Azt is ideje tudatosítani: az ellenfél szapulásának, helyenként alpári letámadásának, bírálatának, az olcsó személyeskedésnek, a mocskolódásnak nincs helye Székelyföldön, Erdélyben.

Tévedés ne essék: az RMDSZ közel teljes uralma a székelyföldi önkormányzatokban, illetve Erdély-szinten a magyar–magyar versenyben aratott lehengerlő, elsöprő győzelme ad okot némi aggodalomra. Ellenzékre szükség lenne, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a másik oldal nem volt képes életképes alternatívát felkínálni, meggyőzni az embereket arról, hogy kiérdemelnék a bizalmat. Hogy a magyar–magyar színtéren felálló szövetségi „szinte” egyeduralom hová vezet, azt a jövő eldönti, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a lehetséges alternatíva számára a vonat hosszú időre elment.

Ami a román szélsőségesek előretörését illeti, szintén a vasárnapi voks nyomán kiderült: nem eszik oly forrón a kását. „Kis magyar világunk” kereteiből kissé kilépve azt is láthatjuk, a gyakran bírált román közvélemény helyzete sem reménytelen, nem oly könnyen megvezethető, amint azt többen próbálták beállítani. A hangos odamondás, a folyamatos botrányok, összeesküvés-elméletek pufogtatása, az üres igazságosztó kijelentések, a közhelynél is elcsépeltebb elit- és hatalomellenes acsarkodás, a hangzatos, de tartalom nélküli üzenetek csak ideig-óráig képesek növelni a nemzet megmentőiként pózolók ázsióját, majd érkezik a nyers valóság. Ez utóbbi pedig azt mutatja: távolról sem oly csillogó és vakító a románok megmentését ígérő „üstökös”.

Összegezve: június 9-e vitán felül megmutatta, hogy egyrészt hatalmas tévedés lenézni, alulértékelni a választópolgárokat, másrészt: a legharsányabbnak lenni a restiben lehet menő, ám az urnáknál több mint kevés.

 

Fotó: Facebook / RMDSZ

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 222
szavazógép
2024-06-12: Közélet - Bodor János:

Nagyborosnyót visszavette az RMDSZ (Orbaiszéki választási eredmények)

A vasárnapi helyhatósági választásokon nagy sikert aratott az RMDSZ Orbaiszéken, ahol visszavette Nagyborosnyót a Szociáldemokrata Párttól (PSD). A választók többsége a régió többi településén is a szövetség jelöltjeit erősítette meg magas szavazataránnyal a polgármesteri tisztségben. A helyi tanácsokban is a magyar képviselet szerzett többséget.
2024-06-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás