A város gombái 10.Csiperkés június

2024. június 13., csütörtök, Család

A csiperkék nemzetsége az egyik legismertebb, legnépesebb a gombák világában. Több száz csiperkefajt írtak le, Székelyföldön eddig 24 csiperkefajról van közölt adat (Pál-Fám, Moeszia, 2023), Sepsiszentgyörgy területén pedig 12 fajt sikerült felkutatni. A város területén, forgalmas autóutak mentén talált csiperkeféléket étkezésre ne gyűjtsük, mert felhalmozzák a toxikus nehézfémeket, ami a Sepsiszentgyörgyön nagyon gyakori ízletes csiperkénél a legerőteljesebb.

  • Ízletes csiperke az Olt partján, az állomási híd közelében. A szerző felvétele
    Ízletes csiperke az Olt partján, az állomási híd közelében. A szerző felvétele

Ízletes csiperke

Latin neve: Agaricus bitorquis.

Pogácsa alakú kalapja részben már a talaj felszíne alatt kifejlődik, majd amikor napvilágot lát, elkezd kiterülni, ilyenkor akár 10–15 cm széles is lehet. Felületére gyakran talajrészecskék tapadnak. Legfontosabb ismertetőjele a széles, kettős gallér (a bitorquis jelentése két gallér). Húsa vastag, kemény, megvágva kissé vörösödhet, kellemesen csiperkeillatú.

A lakott területek egyik jellegzetes gombája, valósággal keresi az ember közelségét. Ritkán találkoztam vele városon kívül, akkor is olyan helyeken, ahol az emberi tevékenység már alaposan átformálta a tájat (szántóföldön, mezei utak mentén, kerítések mellett). Igénytelen faj, nem érzékeny a szennyeződésre, a bolygatásra, sőt, a szárazságot is jól tűri. Bárhol megjelenik, még az aszfalt rései között is, csak maréknyi szerves anyagban gazdag földet találjon magának. Előszeretettel tanyázik az út- és járdaszéleken (ezért is hívják a franciák, angolok „járdagombának”), ami azt bizonyítja, hogy a télen elszórt só és egyéb csúszásgátló anyag sem okoz neki különösebb gondot. A gombavilág izompacsirtája, növekedés közben meghökkentő erőmutatványokat képes produkálni. Az útját álló követ, törmeléket vagy burkolatdarabot gyakorta felemeli helyéről.

Farkas János

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2024-06-13: Család - :

Apad a népesség

Áprilisban is negatív volt a természetes szaporulat Romániában: 7101 fővel csökkent a népességszám, és a halálozások száma 1,6-szorosa volt az élveszületésekének.
2024-06-13: Család - :

Jövő/kép/ (Személyes)

Az időtengely mentén haladva meghatározza életünket a múlt–jelen–jövő. Nem egyszerű feladat megtalálni az egyensúlyt ezen a tengelyen, hiszen életünk összes eseménye erre van felfűzve, és habár időrendi sorrendbe tudjuk állítani a történéseket, érzelmeink néha (vagy sokszor) nem haladnak velük, bennünk élnek vagy megelőznek.