Mérséklődött az infláció

2024. június 13., csütörtök, Belföld

Romániában 5,1 százalékra lassult az éves infláció májusban – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet. Egy hónappal korábban 5,9 százalék volt az éves inflációs ráta.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Áprilishoz képest a fogyasztói árindex 0,11 százalékkal csökkent Romániában. Az év eleje óta 2,32 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Májusban az élelmiszer, az ital- és dohányáru 1,24 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, a nem élelmiszer jellegű termékek átlagosan 6,38, a szolgáltatások pedig 9,29 százalékkal drágultak. Az elmúlt 12 hónapban a legnagyobb mértékben a gyógyszerek (24,15 százalék), a mosószerek (23,7 százalék) és a gyógyászati termékek (20,52 százalék) drágultak. Az élelmiszerek közül leginkább a gyümölcskonzervek (10,01 százalék), a bor (8,82 százalék) és a marhahús (7,77 százalék) ára emelkedett. Legnagyobb mértékben a búzaliszt (30,51 százalék), a földgáz (17,89 százalék) és a villanyáram (5,95 százalék) ára csökkent az elmúlt egy évben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-06-13: Belföld - :

Milliárdos hiány

Több mint kétmilliárd lejes hiánnyal zárta a tavalyi évet az állami nyugdíjrendszer költségvetése, a bevételek 109,8 milliárd lejt, a kiadások pedig 111,9 milliárd lejt tettek ki – derül ki a 2023-as állami társadalombiztosítási költségvetés végrehajtását jóváhagyó pénzügyminisztériumi törvénytervezetből.
2024-06-13: Világfigyelő - :

Se pénzt, se embert nem ad Magyarország a háborúhoz

Magyarország az orosz–ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott tegnapi budapesti sajtótájékoztatón.