Se pénzt, se embert nem ad Magyarország a háborúhoz

2024. június 13., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország az orosz–ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott tegnapi budapesti sajtótájékoztatón.

  • Orbán Viktor fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
    Orbán Viktor fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbán Viktor elmondta: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, jelenleg mintegy 1300 magyar katona vesz részt a NATO műveleteiben. Magyarország azon nem túl nagy számú államok közé tartozik, amelyek teljesítik összes vállalt kötelezettségüket: védelmi kiadásai meghaladják a nemzeti össztermék két százalékát és a 20 százalékos képességfejlesztési célt is bőven eléri az ország. Légtérrendészeti feladatokat is ellát, Szlovákia, Szlovénia esetében, és időről időre a Baltikumban is. Magyarország ezekkel a vállalásokkal tudja erősíteni a NATO-t és ezeket a vállalásait a jövőben is teljesíteni fogja – szögezte le Orbán Viktor.

A magyar kormányfő azt mondta, közismert, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO-tagállamok többségének álláspontjától és tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. Magyarország minden alkalommal elmondhatta az álláspontját, de azt be kell látnia: nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa – fogalmazott. Ezért Magyarország a tegnapi tárgyaláson világossá tette, nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a magyar helyzetértelmezésből fakadó észszerű döntésektől, a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések. Kiemelte: Magyarország megkapta Jens Stoltenbergtől a kért garanciákat arra, hogy minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet.

Emlékeztetett, a legutóbbi magyarországi EP-választáson a legfontosabb eldöntendő kérdés a háború és béke kérdése volt. A magyar polgárok arra adtak mandátumot, hogy Magyarország a NATO területén kívüli katonai akcióban ne vegyen részt – közölte. Arra a kérdésre, mi a garancia arra, hogy Magyarországot a jövőben sem fogják belekényszeríteni a háborúba, Orbán Viktor azt mondta, két garancia van erre, az egyik a magyar kormány, a másik a NATO főtitkára. Szerinte a NATO dokumentumai világossá teszik, hogy a szövetség területén kívüli bármilyen akcióban történő részvétel csak önkéntes lehet. Magyarország a 31 másik tagállam döntését nem akarja és nem is tudja megváltoztatni, a NATO pedig a főtitkáron keresztül tudomásul vette, hogy Magyarország teljes mértékben ki akarja használni azt a mozgásteret, amelyet a szövetség alapszabályai biztosítanak számára – mondta.

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Budapesten, miután tárgyalt a magyar miniszterelnökkel. Az Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatón a főtitkár elmondta: a NATO júliusi washingtoni csúcstalálkozóján arra számít, a szövetségesek megállapodnak arról, hogy a NATO vezető szerepet vállaljon az Ukrajnának történő biztonsági segítségnyújtás és kiképzés koordinálásában és elősegítésében. Jens Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy a csúcson hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget is vállalnak a katonai támogatásra. Ugyanakkor jelezte: a magyar miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Magyarország nem kíván részt venni ezekben a NATO erőfeszítésekben, és ezt az álláspontot elfogadja.

Kérdésre válaszolva Jens Stoltenberg hangsúlyozta: nem NATO-kötelezettség, hogy minden műveletben, tevékenységben részt kell venni, mindaddig, ameddig minden, a washingtoni szerződésben foglalt, kollektív védelemmel kapcsolatos kötelezettségnek egy tagország megfelel. Jens Stoltenberg azt mondta, Magyarország mindig nagyra becsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-06-13: Belföld - :

Mérséklődött az infláció

Romániában 5,1 százalékra lassult az éves infláció májusban – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet. Egy hónappal korábban 5,9 százalék volt az éves inflációs ráta.
2024-06-13: Világfigyelő - :

Számonkérte az Európai Bizottságot Vincze Loránt

Az Európai Bizottság adósa az őshonos nemzeti kisebbségeknek, elmulasztotta a jogalkotást és a bizottság elnöke nem tartotta be az ígéretét. Ezt ki kell javítani és új alapokra kell helyezni a kisebbségvédelem ügyét, 50 millió őshonos kisebbséghez tartozó európai polgár is megérdemli az egyenlőséget és a jogvédelmet – az RMDSZ közleménye szerint erről Vincze Loránt az Európai Néppárt első brüsszeli frakcióülésén beszélt, amelyen jelen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.