Erdélyi Magyar SzövetségÚjratervezésben gondolkodnak

2024. június 14., péntek, Közélet

A kisebb magyar alakulatok számára nem úgy alakultak a választási eredmények, ahogy elképzelték, ismételten bebizonyosodott, hogy Erdélyben nincs szükség három magyar pártra, és az alternatíva esetében a különutas hozzáállás igen káros lehet – hangzott el az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tegnapi választásértékelő sajtótájékoztatóján. Az EMSZ megyei és sepsiszentgyörgyi vezetői szerint, noha a két legnagyobb döntéshozó testület – a megyei önkormányzat és a sepsiszentgyörgyi – egyikébe sem sikerült bejutniuk, továbbra is támogatják a helyi közösségeket, amelyek úgy vélik, szükség van az alternatívára, ellenzékre.

  • Kádár Imola és Kolcza István. A szerző felvétele
    Kádár Imola és Kolcza István. A szerző felvétele

Kolcza István, a megyei szervezet elnöke szerint már 2020-ban felismerték, hogy három magyar pártnak nincs helye Erdélyben, és ezért dolgoztak azon, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egy alakulatba olvadjon össze, az Erdélyi Magyar Szövetségbe. Abban reménykedtek, hogy 2024-ben eredményesebb lesz a kétpárti fúzió, de ez sajnos nem így történt. Az is látható, hogy az időközben létrejött másik magyar párttal, a Magyar Polgári Erővel összefogva sem sikerült volna elérni a 2020-as eredményeket. Kolcza István szerint a magas választási részvétel miatt még az sem tevődött fel, hogy adott helyeken egymást kioltotta volna a két alakulat, ugyanakkor nem az EMSZ-en múlt, hogy az MPE-vel nem sikerült egyezségre jutni. Az elnök szerint a különutas indulásnak az egyik eredménye, hogy a megyei önkormányzatban a két magyar párt képviselői helyett a Románok Egységéért Szövetség (AUR) színeiben induló jelölt jutott be.

Kolcza István továbbá elmondta, sikernek könyvelik el, hogy Nagyborosnyón egyezségre jutottak az RMDSZ-szel, így ismét magyar vezetője lett a községnek. Bölönben az EMSZ az összefogást támogatta, ám „mások ezt nem így látták, és meg is lett az eredménye” – utalt arra, hogy román polgármestere lett a községnek. Illyefalván ugyanakkor az általuk támogatott, függetlenként induló Benkő Árpád Jenő nyerte a polgármesteri tisztségért folytatott versenyt. Az egyezségek szerint Illyefalván és Ozsdolán a párt megkapja az alpolgármesteri tisztséget.

Az EMSZ a megyében összesen 32 önkormányzati helyet szerzett: Kézdivásárhelyen hármat, Baróton kettőt, Illyefalván négyet, Uzonban egyet, Zabolán egyet, Nagybaconban kettőt, Nagyajtán egyet, Vargyason kettőt, Csernátonban egyet, Dálnokon hármat, Kézdiszentkereszten négyet, Ozsdolán négyet, valamint Szentkatolnán ötöt.

Kolcza István és Kádár Imola, az alakulat sepsiszentgyörgyi szervezetének vezetője köszönetet mondott azoknak, akik a pártnak bizalmat szavaztak, illetve az eredményektől függetlenül mindenkinek, aki részt vett a választásokon, megértette annak tétjét, és nem hagyta, hogy mások döntsenek helyette. Jelezték, hogy az EMSZ folytatja a munkát, elindítják az újratervezést, mely akár egy egységes ellenzéki fellépést is hozhat 2028-ban. „Előttünk áll az őszi államelnöki, illetve a decemberi parlamenti választás, melyek során a magyarságnak kötelessége felmutatni, milyen sokan vagyunk és nehéz időkben képesek vagyunk összefogni” – fogalmaztak. Az is elhangzott: a megyeszékhelyi eredmények azt mutatják, hogy a választópolgárok legkevesebb nyolcvan százaléka az RMDSZ-t tartja megfelelőnek a város vezetésére, és ők tiszteletben tartják a közösségi akaratot. Jelenlegi sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselőkként a mandátumuk fennmaradó hónapjaiban támogatni fogják mindazokat a döntéseket, melyek a közösség és város érdekeit, fejlődését szolgálják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1306
szavazógép
2024-06-14: Belföld - :

Nyomkövető a házi őrizetben lévőknek is

Elfogadta tegnapi ülésén a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amelyik elektronikus nyomkövető viselésére kötelezi a hatósági felügyelet alatt álló és a házi őrizetben levő személyeket, illetve azokat a feltételesen szabadlábra helyezett elítélteket, akikre korlátozások vonatkoznak.
2024-06-14: Közélet - Bartos Lóránt:

Újraszámolást kért Constantin Pătru, de elutasították

Beadványt tett le a kézdivásárhelyi 2-es számú választási irodához Constatin Pătru, a PSD–PNL pártkoalíciót vezető tanácstagjelölt. A kérvényben azt írta: kéri a szavazatok újraszámolását, mert úgy érzi, a liberálisok párhuzamos számolása és a végső eredmény között jelentős eltérés van, szerinte meglett volna az esélyük, hogy elérjék a hétszázalékos bejutási küszöböt.