Hírsaláta

2024. június 19., szerda, Belföld

KOMMUNIKÁCIÓS TANFOLYAM ORVOSOKNAK. Az egészségügyi miniszter úgy véli, hogy az egészségügyi asszisztensek, sőt, az orvosok is elvégezhetnének bizonyos kommunikációs tanfolyamokat, amelyek megkönnyítenék számukra a párbeszédet a páciensekkel és a hozzátartozókkal.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Alexandru Rafila tegnap a parlamentben megszervezett, A család szerepe a gyermekbeteg-ellátásban című konferencián beszélt erről. Kifejtette, hogy a kommunikációs kurzust az asszisztensi és orvosi alapképzésbe kellene beilleszteni.

ÁLLAMPOLGÁRSÁG TÍZ ÉV HÁZASSÁG UTÁN. Első házként elfogadta tegnap a szenátus azt a törvénytervezetet, amely szerint román állampolgárságot kaphat az a külföldi személy, aki legalább tíz éve házasságban él külföldön egy román állampolgárral. Az állampolgársági törvényt módosító jogszabályjavaslatot Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor terjesztette be a parlamentben. A politikus a tervezet vitájakor elmondta, hogy a jelenlegi jogszabály szerint a román állampolgárok külföldi házastársainak leg­alább öt éve Romániában kell élniük az állampolgárság elnyeréséhez, és a javaslatával ez az „akadályt” szeretné elhárítani.

FOGAS FELMÉRÉS. Romániá­ban a lakosság mintegy kétharmadának van rossz foga, és kevesebb mint 20 százaléka jelentkezik évente legalább egyszer fogászati ellenőrzésre – közölte tegnap a Hotnews.ro hírportál a román fogorvosi kamara friss tanulmányának következtetéseit ismertetve. A felmérés adatait 1500 – fogorvosi rendelőkben jelentkező – páciens megkérdezése révén gyűjtötték össze idén a március–májusi időszakban az ország valamennyi fejlesztési régiójában. A fogorvosi kamara által készített felmérés résztvevőinek 92 százaléka tudatában van annak, hogy fontos lenne a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, de kevesebb mint 44 százalékuk volt az utóbbi évben fogorvosnál, és 75 százalékuk elismerte, hogy „rosszak a fogai”. Romániá­ban lakosonként 0,3 fogorvosi konzultációt végeznek évente, míg az Európai Unió­ban 0,9 az egy lakosra jutó fogászati konzultációk éves átlaga. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-06-19: Belföld - :

Bajorország támogatja Románia csatlakozását

Románia teljes körű schengeni csatlakozásának fontosságát hangsúlyozta Markus Söder bajor miniszterelnök a Marcel Ciolacu román kormányfővel közösen tartott tegnapi sajtótájékoztatón Münchenben. Rámutatott, látszik a fejlődés Romániában a biztonsági intézkedések terén, és a korrupció elleni küzdelemben is nagy előrelépést tett az ország, ezért Bajorország támogatja a teljes körű schengeni csatlakozását.
2024-06-19: Belföld - :

Menesztenék az AEP elnökét

Határozattervezetet nyújtottak be tegnap a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti frakciói az Állandó Választási Hatóság elnöke, Toni Greblă menesztéséről – számolt be a sajtónak a képviselőház és a szenátus összevont házbizottságának ülése után Ionuţ Moşteanu.