Bajorország támogatja Románia csatlakozását

2024. június 19., szerda, Belföld

Románia teljes körű schengeni csatlakozásának fontosságát hangsúlyozta Markus Söder bajor miniszterelnök a Marcel Ciolacu román kormányfővel közösen tartott tegnapi sajtótájékoztatón Münchenben. Rámutatott, látszik a fejlődés Romániában a biztonsági intézkedések terén, és a korrupció elleni küzdelemben is nagy előrelépést tett az ország, ezért Bajorország támogatja a teljes körű schengeni csatlakozását.

  • Markus Söder és Marcel Ciolacu. Fotó: Facebook / Marcel Ciolacu
    Markus Söder és Marcel Ciolacu. Fotó: Facebook / Marcel Ciolacu

Markus Söder bajor kormányfő a hivatalában fogadta tegnap a németországi hivatalos látogatáson tartózkodó román miniszterelnököt. A Marcel Ciolacu fogadására rendezett ceremóniát a két kormány együttes ülése követte, délután pedig közös sajtótájékoztatót tartott a két miniszterelnök.

A bajor kormányfő szerint nagyon szoros a Románia és Bajorország közötti kétoldalú kapcsolat, és mindkét félnek érdeke az együttműködés elmélyítése. „Hídépítők vagyunk. Délkelet-Európa az egyik legfontosabb gazdasági, kulturális és politikai partnerünk” – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy több mint 213 ezer román állampolgár él Bajorországban, és kiemelte a társadalomhoz való hozzájárulásukat.

„Bajorország Románia legfontosabb befektetője és kereskedelmi partnere a német tartományok közül 8,3 milliárd eurós múlt év végi kereskedelmi forgalommal, és szeretnénk, ha a bajorországi nagyvállalatok az autóipar, a gépipar és a repülőgépipar területén befektetnének országunkban” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Marcel Ciolacu.

A román kormányfő később elmondta, az ülésen külpolitikai, uniós és biztonsági kérdésekről, gazdasági és belügyi együttműködésről, szociális ügyekről és munkaügyi témákról is tárgyaltak. Tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú együttműködésnek főként a gazdasági kapcsolatokra kell alapoznia. Egyben bejelentette, hogy a román és a bajor gazdasági miniszter memorandumot írt alá a kis- és középvállalkozások támogatásáról.

Ciolacu beszámolója szerint a bajor kormányfővel tartott találkozón kitértek arra, hogy a német tartományban és Romániában is sikerült megfékezni az európai parlamenti választásokon a szélsőséges pártok előretörését. A megbeszéléseken szó esett az Európai Unió bővítési folyamatáról is. Ennek kapcsán a felek ismételten megerősítették a nyugat-balkáni partnerek, valamint Moldova és Ukrajna európai integrációjának támogatását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 222
szavazógép
2024-06-19: Belföld - :

El kell távolítani a kétnyelvű táblákat Nagypatakon

A Brassói Táblabíróság hétfőn meghozott jogerős ítélete szerint el kell távolítani a kétnyelvű helységnévtáblákat Nagypatak községben.
2024-06-19: Belföld - :

Hírsaláta

KOMMUNIKÁCIÓS TANFOLYAM ORVOSOKNAK. Az egészségügyi miniszter úgy véli, hogy az egészségügyi asszisztensek, sőt, az orvosok is elvégezhetnének bizonyos kommunikációs tanfolyamokat, amelyek megkönnyítenék számukra a párbeszédet a páciensekkel és a hozzátartozókkal.