Alkut kötött Orbán Viktorral a holland miniszterelnök

2024. június 19., szerda, Világfigyelő

Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári tisztségére annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök. A Financial Times (FT) már korábban kiszivárogtatta, hogy hétfőn este kiegyezettt Orbán Viktor és Mark Ruttel, így Klaus Iohannis államelnök NATO-főtitkári álmai végképp szertefoszlanak, már csak egyetlen ország, Románia támogatja kinevezését.

  • Mark Rutte és Orbán Viktor Brüsszelben találkozott. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
    Mark Rutte és Orbán Viktor Brüsszelben találkozott. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Mark Rutte és Orbán Viktor még hétfő este találkozott Brüsszelben, ahol – a sajtóban megjelent információk szerint – abban egyezhettek meg, hogy a NATO-főtitkár ígérete szerint Magyarországnak joga lesz visszautasítani az Ukrajnát támogató, a szövetség tagállamainak területén kívül végrehajtott NATO-tevékenységeket; cserébe Magyarország támogatja, hogy megválasszák a NATO élére.

Magyarország mellett Rutte kinevezése ellen volt még Románia és Szlovákia, amelyek közül Pozsony épp az Európai Tanács tegnapi ülése után jelentette ki, hogy úgy döntött, támogatja a holland államfőt. Peter Pellegrini, Szlovákia hétvégén beiktatott új köztársasági elnöke a NOS.nl szerint úgy nyilatkozott, fontos számára, hogy „a kelet- és közép-európai országok jól képviseltessék magukat a védelmi szövetségben”.

Ezzel és a Magyarországgal kötött háttéregyezséggel együtt úgy tűnik, Rutténak már csak egy országot kell meggyőznie: Romániát, amely egyetlen versenyben maradt kihívóját, Klaus Iohannis elnököt jelölte a posztra.

Orbán és Rutte hétfő esti megbeszélése megerősíti Jens Stoltenberg pár nappal ezelőtt tett kijelentését, miszerint elfogadja, hogy Magyarország nem kíván részt venni a NATO ukrajnai erőfeszítéseiben.
 

Bocsánatkérés nem volt, de a sérelem a múlté

Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő a találkozó után azt mondta, hogy jó hangulatú volt az egyeztetés, és hozzátette „óvatosan optimista” azzal kapcsolatban, hogy ezek után megkapja Magyarország támogatását a NATO-főtitkári tisztségre történő pályázatához.

Az AFP hírügynökség szerint Rutte azt is szóba hozta, hogy bocsánatot kellett-e végül kérnie Orbántól a korábbi kijelentései miatt (amit a magyar kormány feltételként szabott előzőleg a támogatásáért cserébe). A holland kormányfő azt mondta: „Orbán Viktor a találkozón nem várt bocsánatkérést, és azt mondtam, hogy nyilvánvalóan tudomásul vettem, mi történt Magyarországon a társadalmi reakciók vonatkozásában azzal kapcsolatban, amit néhány évvel ezelőtt mondtam.” Hozzátette: „Ennyiben hagytuk a dolgot, tudomásul vettük (ami történt), és a jövővel foglalkoztunk.”

Az AFP szerint Orbán Viktor a maga részéről azt nyilatkozta: ha Rutte tartja magát a Stoltenberg-féle budapesti megállapodáshoz, megszerezheti a támogatását. „Ha készen áll, hogy támogassa ezt, akkor belevághatunk. Ez a jövőről szól, nem a múltról” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2024-06-19: Belföld - :

Vízerőművet terveznek Erdélybe

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett – írja az economedia.ro.
2024-06-19: Világfigyelő - :

Nem döntöttek az uniós vezetőkről (EU-csúcs Brüsszelben)

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek hétfő esti nem hivatalos munkavacsoráján nem született politikai megállapodás az uniós intézmények, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőinek, illetve a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről – tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben kedd hajnalban.