Vízerőművet terveznek Erdélybe

2024. június 19., szerda, Belföld

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett – írja az economedia.ro.

  • Fotó: Facebook / Körösi Sándor
    Fotó: Facebook / Körösi Sándor

Bogdan Nicolae Stănescu, az energetikai vállalatokban az állami részesedéseket kezelő SAPE elnöke szerint a tárnicai (Tarniţa) vízerőmű létfontosságú Románia energetikai biztonsága számára. A 215 hektáros vízfelületű tárnicai tó Kolozsvártól mintegy 30 kilométerre található, 1974-ben egy 45 megawattos erőművi blokkot építettek ide. A tervek szerint több száz méterrel magasabban alakítanának ki egy mesterséges tavat, ahonnan az alsóba szabadeséssel érkező víz termelné az elektromos energiát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2024-06-19: Belföld - :

Elektromos cigaretta sem reklámozható

Döntő házként megszavazta tegnap a képviselőház az elektromos cigaretták, a Vape típusú és a dohányhevítő készülékek, illetve a nikotinpárnák (pouch) reklámozását betiltó törvénytervezetet.
2024-06-19: Világfigyelő - :

Alkut kötött Orbán Viktorral a holland miniszterelnök

Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári tisztségére annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök. A Financial Times (FT) már korábban kiszivárogtatta, hogy hétfőn este kiegyezettt Orbán Viktor és Mark Ruttel, így Klaus Iohannis államelnök NATO-főtitkári álmai végképp szertefoszlanak, már csak egyetlen ország, Románia támogatja kinevezését.