Élet és művészet egységét hirdeti a Vízcsűr Galéria

2024. június 19., szerda, Közélet

„Szeretném kifejezni a köszönetemet azért, hogy ezt a csűrt a képzőművészek és az önök segítségével olyan formában is tudjuk működtetni, amiről azt hiszem, hogy a dédapám is így álmodhatta meg” – mondta elöljáróban a házigazda Ferenczi Zoltán Sámuel mérnök, a Vízcsűrnek elnevezett árkosi csűrgaléria tulajdonosa Éltes Barna szobrászművész Élet-tér című kiállításának szombat délutáni megnyitóján.

  • A szerző felvételelei
    A szerző felvételelei

A dédapja festett, és más művészetekben is kipróbálta magát, ezért valószínűleg ő is örülne annak, hogy gazdasági szerepének megszűnése után ilyen rendeltetést kapott ez az épület – mondta továbbá a vendéglátó, majd arról beszélt, hogy vidékünkre inkább a háromosztatú csűrök jellemzőek, míg az övé kétosztatú és jó magas, így a mai képzőművészeti alkotások jól beleférnek. „Számomra nagyon fontos, hogy az épített örökséget próbáljuk megtartani, megtölteni élettel és továbbadni. Én meg tudom élni a dédnagyapám történetét, és bízom benne, hogy a gyerekeim is belakják majd ezt a csűrt az ő elképzeléseik alapján, akár visszatérve oda, ahol a dédnagyapám is kezdte, hogy bivalyok lesznek a csűrben” – fogalmazott. Ezután reményét fejezte ki, hogy mindenki számára szemet és lelket gyönyörködtető a mostani kiállítás, majd köszönetet mondott a barátoknak, ismerősöknek a csűrgaléria kialakításáért és a kiállítások szervezéséért, valamint családjának azért, hogy támogatják az ő „csűrös elképzeléseit”. Hozzátette: jó érzés volt látnia a csűrben a ház-szobrokat, amelyek a családot jelentik, a családokból lesznek a nagyobb közösségek és az egyház, a szalma pedig a lelket jelenti, mely talapzatként megtart bennünket.

 

 

Ezután Rizmayer Péter képzőművész, a kiállítás kurátora köszöntötte a nagy számban megjelent érdeklődőket „Háromszék egyik legszebb kiállítóterében”, melynek egyik legfontosabb célja közelebb vinni a kortárs képzőművészetet az emberekhez. „Szerintem mindenki érzi, hogy itt milyen szerves egészet alkot a tér a kiállított szobrokkal” – mondta, majd a műalkotások egyszerű és nyers voltáról faggatta a művészt, aki „komoly szobrászati tanulmányok után kezdett el talált tárgyakkal foglalkozni”.

Az egyszerűség a művészetben nem elsődleges cél, mert akkor mindenki ezt keresné, inkább csak végzi az ember a munkáját, és néha eljut ide – mondta Éltes Barna, aki szerint a kortárs művészet eltávolodott az élettől, lassan már csak azok az emberek járnak kiállításmegnyitókra, akik sokszor voltak hasonló rendezvényeken, vagy akik ugyanazzal foglalkoznak, és egymás kiállításait látogatva dicsérgetik társaikat. Ez szerinte szomorú, mert a művészet az életből nőtt ki, azzal szervesen összekapcsolódik. „Volt egy élettér, egy gazdaság, és például az ember, aki a lovakat megvasalta vagy a jármot megfaragta, igényelte azt, hogy a végébe belevigyen egy apró díszítést, amiről úgy gondolta, hogy szebb lesz tőle a járom. Anélkül is betöltötte volna rendeltetését az a bizonyos tárgy, de ő igényelte ezt a finomságot” – fogalmazott a művész, majd kifejtette, hogy a díszítések által valahogyan lelket adott a mester ezeknek a tárgyaknak, és ott kezdődött a művészet. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindenki természetesen végezte a munkáját, nem azért, hogy megtapsolják érte.

 

 

„Hogyne indult volna a csűrből a művészet, amikor régen az állatokból éltek az emberek. Amikor például szülni kellett az állatnak, napokig az istállóban várt erre a gazda. Ha többen voltak, beszélgettek, ha egyedül volt, gondolkozott. És kitalált, majd faragott azután egy olyan tornácot, amelynek nem volt előképe. Mert akkor még egységben voltunk a természettel” – fogalmazott a művész. Arról is beszélt, hogy Brâncuși szerint a művészetben nem szabad idegeneknek lenni. „Az nem járható út a közönség felé, hogy van egy intézmény, egy nagy lépcső, óriási kapu és kilincs, és ki van írva, hogy meddig lehet azt látogatni” – mondta, hozzátéve, hogy az egyszerű embereket mindezek elriasztják, ezek azok a bizonyos idegen elemek. A művészet és az élet egy, ezért „amióta a viseletet elhagytuk, viselkedni sem tudunk” – mutatott rá.

Ezután köszönetet mondott a házigazdának a kiállítás befogadásáért, és elismerő szavakkal illette a kurátort a tér berendezéséért.

A megnyitón elhangzottakat Dombi Rózsa által énekelt népdalok foglalták keretbe. A csűr előtt és mögött, a gyümölcsöskertben is voltak még kiállított műtárgyak, amelyeket mind megtekinthettek az érdeklődők, majd kínálmációval ért véget a rendezvény. Az árkosi csűrgaléria második kiállítása őszig látogatható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2024-06-19: Világfigyelő - :

Nem döntöttek az uniós vezetőkről (EU-csúcs Brüsszelben)

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek hétfő esti nem hivatalos munkavacsoráján nem született politikai megállapodás az uniós intézmények, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőinek, illetve a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről – tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben kedd hajnalban.
2024-06-19: Közélet - :

Búcsú Kónya Évától

Amikor huszonnyolc évvel ezelőtt egy szerkesztőségi szobában először találkoztam Éva nénivel, még nem gondolhattam, hogy évtizedeken át összeköt majd bennünket közös kedvencünk, a Cimbora tervezése-szerkesztése.