Sepsi ClassicKomolyzenei csemegék nyárára

2024. június 19., szerda, Közélet

Július 4-e és 7-e között másodszor szervezik meg Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Classic komolyzenei fesztivált, amelynek során csütörtök délelőttől vasárnap estig nem csupán koncertekre és előadásokra, hanem közös műhelymunkára is várják a nagyérdeműt.

  • Ambrus Fruzsina, Lőfi Gellért és Ványolós Albert Sarolta. Fotó: Vargyasi Levente
    Ambrus Fruzsina, Lőfi Gellért és Ványolós Albert Sarolta. Fotó: Vargyasi Levente

A rendezvény első, mindig telt házzal zajló tavalyi kiadásán beigazolódott, hogy az éves hangversenyévadon és az alkalmankénti koncerteken kívül is van igény a komolyzenére, így hát a szervezők remélik, hogy idén is sikeres lesz a fesztivál – jelentette ki Ambrus Fruzsina alpolgármester, aki azt emelte ki, hogy családbarát eseménysorozatról van szó, délelőttönként a kisebb-nagyobb gyermekek, szülők, nagyszülők számára lesznek ingyenes programok, a nagyobb, belépti díjas koncerteket pedig délután-este tartják meg.

A fesztivál a klasszikus és kortárs zenedarabok bemutatásával kívánja közelebb hozni a komolyzenét a lakosság minél szélesebb rétegeihez, főleg a fiatalokhoz – közölte Lőfi Gellért, a rendezvény szakmai tanácsadója. A meghívott előadók között nemzetközi szinten ismert zenészek és ígéretes helybeli tehetségek is vannak, a műfaji skála pedig nagyon széles, a könnyedebb muzsikától a nagy művekig terjed. Az idei kiadás újdonsága a VocalPlatz kórusműhely, amely minden érdeklődő számára nyitott, a járókelők is részt vehetnek a próbákon; lesz hangbemelegítés, kánon és népdal­éneklés is – sorolta Lőfi Gellért, aki szerint Sepsiszentgyörgy a kórusok városa, ahol 15 felnőtt és legalább 15 diákkarban énekelnek a helybeliek.

A helyszínek is változatosak. Ványolós-Albert Sarolta szervező elmondta, hogy a nagy nyitó- és zárókoncertek a Krisztus Király-templomban lesznek (ezekre 40 lej a teljes árú belépő, kiskorúak és nyugdíjasok számára pedig 20 lej), a kamarakoncertek a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében vagy az intézmény udvarában (ezekre 35/15 lej a belépő, de van közöttük ingyenes is), a zenetörténeti előadások az Isabella Boutique Hotel Kokojza nevű éttermében, az indiai ritmusműhely (amelyen a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött) a Román Fejlesztési Bank második emeletén (a Művészeti és Népiskola próbatermében), a hangszerkészítő bemutató a Magma kortárs kiállítótérben, a kora délutáni programok pedig a főtéren vagy az Erzsébet parkban zajlanak. A teljes program a sepsiclassic.ro honlapon, Facebook-oldalon és Instagramon elérhető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2024-06-19: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Aranyhíd Sepsiszentgyörgyön

„Higgyétek, cigánynak lenni nem bűn” – hangzott el tegnap a sepsiszentgyörgyi Írisz házban, ahol Erdély-szinten első ízben szervezték meg az Aranyhíd cigány vers- és prózamondó versenyt. A Magyarországon nagy sikernek örvendő kulturális esemény a magyar irodalom gazdagságát és sokszínűségét ünnepli azzal, hogy a cigány írók és költők munkásságára is felhívja a figyelmet.
2024-06-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Újabb gyakornokprogram indul

Ismét lehet jelentkezni Sepsiszentgyörgy önkormányzatának gyakornoki programjára, a lehetőséggel egyetemi hallgatók élhetnek, vagy olyan fiatalok, akik nemrég fejezték be egyetemi tanulmányaikat – közölte a városháza.