Mi, hol, mikor?

2024. június 20., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Színház
FLOW5. A nemzetközi mozgásszínházi fesztivál programja Sepsiszentgyörgyön: ma 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Ageless Generation, koreográfus: Anton Lachky (időtartam: 55 perc, szünet nélkül); 21-én, pénteken 19 órától a nagyteremben Fiesta, koreográfus: Andrea Gavriliu (időtartam: 60 perc szünet nélkül); 22-én, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban BLOT – Body Line of Thought, koreográfus: Simona Deaconescu & Vanessa Goodman (korhatár: 18 éven felülieknek, időtartam: 50 perc, szünet nélkül);

  • Fotó: Facebook / M STUDIO
    Fotó: Facebook / M STUDIO

23-án, vasárnap 19 órától a nagyteremben Fiúk / Boys, koreográfus: FrenÁk (korhatár: 16 éven felülieknek, időtartam: 45 perc szünet nélkül); 27-én, csütörtökön 21 órától a főtéren Fire Flow – az M Studio előadása, rendező – koreográfus: Andrei Oțetaru (időtartam: 30 perc). Jegyek az előadásokra a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon kaphatóak.
ROMÁN NYELVŰ SZÍNHÁZI ELŐADÁS. A Justinian Teculescu Kulturális Egyesület szervezésében, a kovásznai Minicinis színtársulat elő­adásában kerül sor Kovásznán Antoine de Saint-Exupéry műve alapján a Micul prinț című diákszínjátszó előadásra június 22-én, szombaton 18 órától a Kovásznai Művelődési Központban. Felkészítők: Bogdan Fanariu, Vadim Rusu. A belépés ingyenes.

Tánc
ÉVZÁRÓ ELŐADÁS. Várnak minden érdeklődőt a Kőrösi Csoma Sándor Líceum néptáncosainak Számadás című évzáró előadására június 21-én, pénteken 18 órától a Kovásznai Művelődési Központba. Fellép a Kicsike, Vizitke, Pitypang és Recefice néptánccsoport. Koreográfusok:
Abonyi Rebeka, Portik Norbert , Fülöp Zoltán József, Lukács Réka, a Háromszék Néptáncegyüttes tagjai, valamint Szvinyuk Sándor és Podholiczky Rebeka Ráhel. Csoportvezetők: Bede Imola, Mátyás Imola, Szabó-Sebők Enikő, Tökbandi Rita tanítónők.

Zene
NYÁRESTI KONCERTEK. Ma 18 órától klasszikus zenével és kiállítással veszi kezdetét az öt nyáresti koncertből álló sorozat a sepsiszentgyörgyi vártemplomban. Az eseményen Kiss Péter harmonikán, Dénes Dorottya csellón és Szigeti Bence klasszikus gitáron játszik, a fiatalok a Rákász Gergely Alapítvány zenészei. Ugyanekkor Kisgyörgy Benjámin és Steigerwald Tibor Lélekösvényen – Merengések képben és szóban című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.
GITÁRKONCERT. Az első Sepsi Inst. Run futóversenyhez kapcsolódva június 21-én, pénteken 18–19.30 között a Neogitár Alpha együttes lép fel a sepsiszentgyörgyi vártemplom udvarán, ezzel is szorosabbra fűzve a kultúra és a sport viszonyát. A koncertre a belépés
díjtalan.
KLASSZIKUSOK A VILÁG KÖRÜL. A Rákász Gergely Alapítvány szervezésében június 22-én, szombaton 18 órától a Kovászna-Belvárosi református templomban klasszikus zenei koncertre kerül sor. A három fiatal művész – Dénes Dorottya, Kiss Péter és Szigeti Bence – koncertsorozatának célja, hogy különböző nemzetiségű zeneszerzők darabjainak segítségével megismerjük a klasszikus zene legszebb oldalait egy világ körüli utazás keretein belül. A belépés díjtalan.

Kiállítás
SZÜLETÉSNAPI KIÁLLÍTÁS. Június 21-én, pénteken 19 órától az Árkosi Kulturális Központ (Zeneház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) rendkívüli születésnapi képzőművészeti kiállításra hívja a művészetek kedvelőit. Az ünnepelt Miklóssy Mária festőművész, akinek a legújabb munkáiból állítanak ki egy válogatást. A tárlatot megnyitja Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója. Házigazda és a kiállítás szervezője: Kopacz Attila.
MAGMA KORTÁRS MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÓTÉR. A Beszámolók egy túlságosan zajos magányról című csoportos kiállítás megnyitójára kerül sor június 21-én, pénteken 18 órakor. Kiállító művészek: Antik Sándor, Baász Imre, Rudolf Bone, Ioan Bunuș, Elekes Károly, Ferenczi Károly, Garda Aladár, Dorel Găină, Gerendi Anikó, Jovián György, Kerekes Ujvárossy Gyöngyi, Kovács Karoy, Krizbai Sándor, Nagy Árpád, Onucsán Miklós, Dan Perjovschi, Radu Procopovici, Decebal Scriba, Szabó Zoltán, Szörtsey Gábor, Ujvárossy László. Kurátor: Mădălina Brașoveanu.
GRAFIKAI KIÁLLÍTÁS. A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban június 22-én, szombaton 17 órától nyitják meg Székely Géza grafikus-festőművész Múzeumi őrjárat című tárlatát. Kiállításértékelőt tart Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Házigazda: Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus. A kiállítás megtekinthető augusztus 26-ig naponta 9–17 óráig.

Bútorfestő tábor Zabolán
Az Erdélyi Hagyományok Háza alapítvány ötnapos bútorfestő tábort szervez haladó/középhaladó szintű bútorfestőknek június 24–28. között Zabolán a Mikes-kastélyban. Téma: a zabolai református templom festett kazettás mennyezetének mintakincse, Kerékgyártó Emese népi bútorfestő (HU) vezetésével. A tábor ideje alatt a résztvevők megismerkedhetnek a háromszéki templomok festett kazettás mennyezeteinek mintakincseivel, a használt minták/motívumok jelentéseivel és történetükkel. Az esti programok alkalmával lehetőség nyílik közelebből megismerkedni Háromszék népi kultúrájával. Alsó korhatár: 18 év. Szállás/étkezés: az étkezések a foglalkozás helyszínén történnek, a szállás a faluban található panziókban. Az esemény részleteiről érdeklődni lehet Nagy Tündénél a 0773 742 491-es telefonszámon vagy a nagy.tunde@ehh.ro e-mail-címen.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Az én kedves szörnyem (románul beszélő), 16.30-tól La Mancha ifjú lovagjai (magyarul beszélő), 18.15-től Képzeletbeli barátok (románul beszélő) és Most vagy soha! (magyar történelmi), 20.15-től Bad Boys – Mindent vagy többet (magyarul beszélő), 20.45-től DogMan – A kutyák ura (román feliratos).

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 513). Kézdivásárhelyen ma a Gyár utcai Help Net (0737 899 825) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Röviden
VÍZELZÁRÁS. Javítási munkálatok miatt Sepsiszentgyörgyön ma 8–13 óra között a Kós Károly utcában (Gyár és Dózsa György utca közti szakasz), valamint a Táncsics Mihály utcában (a Kós Károly és László Ferenc utca kereszteződéséig) szünetel a vízszolgáltatás. Pénteken 8–15 óráig Sepsiszentgyörgyön az Akácos utcában (Stadion és Hóvirág utca közti szakasz), illetve az Akácos és a Szegfű utca kereszteződésében található magánházaknál nem lesz ivóvíz. * Kézdivásárhelyen a Szőcs József utcai új vezetékre való rácsatlakozás miatt kedden és szerdán (június 25–26-án) 7–20 óráig a Dózsa György utcában szünetel az ivóvíz-szolgáltatás.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma és pénteken Kézdiszentléleken. Honlap: tega.ro/hu.
FORGALOMKORLÁTOZÁS. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Green Race Sportklub Egyesület tájékoztatja a sepsiszentgyörgyieket, hogy a SEPSI
Inst. RUN futóverseny biztonságos lebonyolítása érdekében pénteken forgalomkorlátozás lesz érvényben a belváros több utcájában. Ennek értelmében 17.30-tól a verseny végéig (20 óra körül) a következő utcákat zárják le az autós forgalom elől: Gróf Mikó Imre utca (a Gödri Ferenc és a Szabadság utca között), Gábor Áron utca, Szabadság utca, Kórház utca (a Vasile Goldiș és a Szabadság utca között), Kós Károly utca (a Szabadság és az Andrei Șaguna utca között), Táncsics Mihály, Gyár és Victor Babeș utca. Továbbá 15 órától a verseny végéig lezárják a parkolókat a Kós Károly, a Gábor Áron és a Szabadság utcában. Kérik a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait. Az első alkalommal megrendezett SEPSI Inst. RUN futóverseny pénteken 18 órától kezdődik, a versenyzők a város főteréről rajtolnak. Az útvonal Sepsiszentgyörgy néhány reprezentatív épületét is érinti, többek között az egykori dohánygyárat, a Székely Nemzeti Múzeumot, a vadászati múzeumot, a megyei könyvtárat és a polgármesteri hivatal épületét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 207
szavazógép
2024-06-20: Történelmünk - :

Cserei Farkas: A’ magyar és székely aszszonyok’ törvénye (Háromszéki Téka)

Cserei Farkas: A’ magyar és székely aszszonyok’ törvénye című munkáját közli a baróti Tortoma Kiadó a Háromszéki Téka című, 35 kötetesre tervezett sorozat 7. köteteként. Mai Történelmünk rovatunkban a nemrég megjelent kötet Nagy Janka Teodóra által írt Egy 18. századi Törvény-Tudó egybe-szedett írásai a magyar és székely asszonyok törvényeiről 12 pontban című bevezető tanulmányából közlünk részleteket, a lábjegyzetek elhagyásával, a szerkesztő alcímeivel. A kötet kapható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető az erdelyikonyv.hu oldalon.
2024-06-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás