A város gombái 11. Csiperkés június

2024. június 20., csütörtök, Szabadidő

A csiperkék nemzetsége az egyik legismertebb, Székelyföldön eddig 24 csiperkefajról van közölt adat (Pál-Fám, Moeszia, 2023), Sepsiszentgyörgy területén 12 fajukat sikerült felkutatni. A városban, forgalmas autóutak mentén talált csiperkeféléket étkezésre ne gyűjtsük, mert felhalmozzák a mérgező nehézfémeket.

  • Karbolszagú csiperkecsalád a Vasile Goldiș utcában. A szerző felvétele
    Karbolszagú csiperkecsalád a Vasile Goldiș utcában. A szerző felvétele

Erdőszéli csiperke

Az ízletes csiperke után az egyik leggyakoribb városi Agaricus fajunk, karbolszagú rokonával verseng a második helyért. Latin neve: Agaricus arvensis.

Fiatalon jobbára szögletes, a tönkhöz képest aránylag kis méretű kalapja később szépen kifejlődik, nagyra kiterül, néha még a 20 cm átmérőt is eléri. Sepsiszentgyörgy csiperkéi közül csak a jóval ritkább nagy spórás rokona (A. urinascens) nő nagyobbra nála.

Kalapbőre idősödve, valamint fogásra, nyomásra enyhén sárgul. Lemezei, mint a legtöbb csiperkének előbb rózsásak, majd barnulnak, öregen pedig teljesen feketék lesznek. Tönkje viszonylag hosszú, fogaskerék-mintájú gallért visel. Húsa színét tartja, nem sárgul, nem vörösödik, kellemes ánizs- vagy mandulaillatú. Az Erzsébet parkban egyes években gyakori. Itt termőhelyét sokszor nagylelkűen megosztja enyhén mérgező, hasonló alkatú rokonával, a karbolszagú csiperkével. Magyar elnevezése kissé csalóka, mert nemcsak az erdőszélek, hanem még inkább a nyílt rétek, legelők jellegzetes gombája. Az egyik legfinomabb csiperkénk, azonban az erdőben, erdőszéleken talált példányoknál fennáll a gyilkos galócával való összetévesztés veszélye.

 

Karbolszagú csiperke
(Agaricus xanthodermus)

10–15 cm széles kalapja fehéres, közepén rendszerint sötétebb, füstszínű, szürkés vagy barnás folttal. A tönk gyakran görbült, rajta a gallér lelógó, fodros szélű. Mind a kalapbőr, mind a hús nyomásra, dörzsölésre sárgul (nemhiába hívják sárguló csiperkének is), az elszíneződés legjobban a tönk aljában figyelhető meg, ahol fehéres húsa gyorsan krómsárgára vált. Kellemetlen vegyszerszaga is a tönk tövén erőteljesebb.

Kiválóan alkalmazkodott a városi környezethez, sokszor tömegesen is megjelenik, a bolygatott részeket sem kerüli. Mivel vegyszerszaga nem mindig érződik eléggé, megviccelheti még a tapasztalt gombászt is. Azonban, ha a zsákmányszerzés bódulatában kasba is kerül néha, a konyhában előbb-utóbb elárulja kilétét, mert sütve-főzve kellemetlen szaga intenzívvé válik. László Kálmán is megjegyezte, hogy alkalomadtán a brassói és sepsiszentgyörgyi piacon árusított „jó csiperkék” közé is bekeveredett. Kellemetlen ízű, enyhén mérgező, gyomorpanaszokat okozhat.

Farkas János

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-06-20: Szabadidő - :

Mire vigyázzunk kánikula idején

Az egészségügyi minisztérium kedden ajánlásokat fogalmazott meg a lakosság számára, hogy mire kell vigyázni kánikula idején az egészségkárosodás elkerülése érdekében.
2024-06-20: Szabadidő - :

Életcél (Személyes)

Tanévzárás, kicsengetések, továbbtanulási gondok és lehetőségek latolgatása jellemzi ezt a nyári időszakot, és mindenkihez eljut valamilyen úton. Akár közvetlenül érintett benne, akár emlékei által. És ott zizeg a levegőben a nagy kérdés: „Mi leszel, ha nagy leszel?”