Putyin Észak-KoreábanTeljes támogatást ígér Kim Dzsongün

2024. június 20., csütörtök, Világfigyelő

Teljes mellszélességgel támogatja Oroszország ukrajnai háborúját az észak-koreai diktátor – derült ki Kim Dzsongün Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott egyeztetésén Phenjanban.

  • Diktátorok barátsága: Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongün. Fotó: kremlin.ru
    Diktátorok barátsága: Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongün. Fotó: kremlin.ru

„A világ egyre gyorsabban változik; ebben a helyzetben az a célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Oroszországgal és kormányával” – mondotta az észak-koreai elnök orosz hírügynökségek közlése szerint. Teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában.

Hozzátette, hogy a Moszkva és Phenjan közötti jelenlegi kapcsolatok még az egykori szovjet–észak-koreai viszonynál is szívélyesebbek, továbbá méltatta Oroszország szerepét a világ stratégiai stabilitásának és egyensúlyának fenntartásában.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség aláhúzta, hogy a phenjani vezetés szerint a két ország partnersége felgyorsítja a többpólusú világrend kiépülését.
Vlagyimir Putyin – aki négyszemközt is egyeztetett az észak-koreai vezetővel – köszönetet mondott a támogatásért, és bejelentette: a felek új, a kapcsolatok további mélyítését célzó egyezményt fognak aláírni. Leszögezte: mind Moszkva, mind Phenjan küzd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek imperialista, hegemóniára törekvő politikája ellen.

Az orosz elnököt – aki a Kreml korábbi bejelentése szerint Vietnamba utazik tovább – a látogatásra elkísérte több magas rangú orosz tisztségviselő, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Mantrurov belügyminiszter-helyettes, Andrej Belou­szov védelmi miniszter, valamint külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov.
Huszonnégy év óta ez Putyin első észak-koreai látogatása. Tavaly szep­temberben az orosz Távol-Keleten találkozott Kim Dzsongünnal.

Dél-Korea külügyminisztériuma közleményében súlyos aggodalmának adott hangot a mostani látogatás miatt, és aláhúzta: a térség feszültségét tovább mélyíti a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés. A tárca hozzátette, hogy ez Kína érdekeivel is szembemegy, és sürgette Pekinget, hogy vállaljon közvetítő szerepet a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében.

A szöuli kormány többször Phenjan szemére vetette azt is, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot: Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, Észak-Korea csaknem ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott már Oroszországnak, és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan még további szállítmányokat fog kérni közelgő phenjani látogatásán.

Moszkva és Phenjan tagadja a fegyverszállításokkal kapcsolatos állításokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2024-06-20: Világfigyelő - :

Bővítik a tartományok autonómiáját (Olaszország)

Majdnem teljesen önállóan rendelkezhetnek az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem, az energiapolitika terén az olasz tartományok, miután a felsőház után a parlament alsóháza is elfogadta a regionális autonómia bővítéséről szóló törvényt tegnap reggel.
2024-06-20: Világfigyelő - :

Izrael készül a Hezbollah elleni támadásra

Küszöbön áll a libanoni Hezbollah elleni offenzíva megindítása – jelentette be a zsidó állam külügyminisztere. A tárcavezető megerősítette az izraeli hadvezetés kedd esti határozatát, amely szerint már készülnek a Libanon elleni támadásra. A Hezbollah az elmúlt hetekben szinte mindennap rakétatámadásokat indított Izrael ellen. A zsidó állam kormánya korábban már többször figyelmeztette a Hezbollah vezetőit, hogy amennyiben nem hagynak fel a támadásaikkal, az izraeli hadsereg bevonulhat Libanonba.