Hidat építenek, utcákat javítanak Sepsibükszádon

2024. június 20., csütörtök, Közélet

Az Anghel Saligny-programból lehívott összegekből finanszírozzák a Sepsibükszádon jelenleg zajló, a település infrastruktúráját érintő munkálatokat. A kormánytámogatásnak köszönhetően utcákat korszerűsítenek, illetve egy új híd is megépül az Olt folyó fölött.

  • Új hidat építenek az Olt fölött .Fotó: Bács Márton Csaba
    Új hidat építenek az Olt fölött .Fotó: Bács Márton Csaba

A településen zajló beruházásokról Bács Márton Csaba, Sepsibükszád újabb mandátummal megbízott polgármestere  számolt be lapunknak. Elmondta, a Saligny-program révén két munkálat is zajlik a faluban. Az önkormányzat az utcák korszerűsítésére pályázott és nyert el mintegy 8,8 millió lejes támogatást, a saját költségvetésből fedezett önrésszel kiegészítve ebből az összegből az úthálózat korszerűsítését végzik, azaz aszfaltozást, sáncok kialakítását mintegy 4 kilométeren. Ebből a kivitelező vállalkozás, a Strabag az előző időszakban több kis utcában összesen mintegy 1 kilométernyi szakaszt már előkészített aszfaltozásra. A korszerűsítési munkálatok elvégzésére egy év áll az építő rendelkezésére.  

Ezekkel a fejlesztésekkel párhuzamosan egy másik útszakasz is megújul a faluban: az országúttól a  vasútállomásig tartó, 2 kilométer hosszú utat a megyei tanács programja révén hozzák rendbe, és az Olt folyón átívelő 40 méter hosszú hidat is újjáépítik. Bács Márton Csaba megjegyezte, a finanszírozás ez esetben szintén a Saligny-programból biztosított. A kivitelező az úton dolgozik, megerősítő támfalakat építettek, a régi átjárót a folyó fölött elbontották és megkezdték az új hídlábak beöntését – sorolta érdeklődésünkre. A közel 15 millió lej össz­é­rtékű beruházás anyagi keretének jelentős részét, 9,93 millió lejt a fejlesztési minisztérium biztosítja, a fennmaradó részt a megyei önkormányzat fedezi saját költségvetéséből.

Az utak mellett az iskola korszerűsítésére is készülnek Sepsibükszádon. Egy sikertelen próbálkozás után újabb közbeszerzést írnak ki a tanoda energiahatékonyságának növelését célzó munkálatok elvégzésére. Mint arról a településvezető beszámolt, a beruházás révén megújul az épület fűtésrendszere, és napelemeket telepítenek, kijavítják a tetőszerkezetet, lecserélik a nyílászárókat, szigetelik a falakat.  

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 280
szavazógép
2024-06-20: Közélet - Fekete Réka:

Adományt gyűjtenek a folytatásért (Nők a gyermekekért)

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) család- és gyermeksegítő ágazatának legsikeresebb programját, az ingyen ebéddel járó délutáni oktatás idei tanévét a Nők a gyermekekért klubszerű közösségnek is köszönhetően sikeresen zárták, de már gyűjtenek a folytatásra, ráadásul szeretnék bővíteni a kedvezményezettek jelenleg ötszázötven gyermeket jelentő táborát. A támogatásgyűjtő kampány szinte folyamatos, de a napokban különösen abban bíznak, hogy a június 25-i határidőig több cég is felajánlja a jövedelemadója 20 százalékát a DKA által segített gyermekeknek.
2024-06-20: Közélet - Bartos Lóránt:

Megnyitják a kórház régi bejáratát (Kézdivásárhely)

A megyeszékhelyi Conico cég megkezdte a kézdivásárhelyi kórház Vasút utcai bejáratánál lévő tér rendezését.