Nők a gyermekekértAdományt gyűjtenek a folytatásért

2024. június 20., csütörtök, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) család- és gyermeksegítő ágazatának legsikeresebb programját, az ingyen ebéddel járó délutáni oktatás idei tanévét a Nők a gyermekekért klubszerű közösségnek is köszönhetően sikeresen zárták, de már gyűjtenek a folytatásra, ráadásul szeretnék bővíteni a kedvezményezettek jelenleg ötszázötven gyermeket jelentő táborát. A támogatásgyűjtő kampány szinte folyamatos, de a napokban különösen abban bíznak, hogy a június 25-i határidőig több cég is felajánlja a jövedelemadója 20 százalékát a DKA által segített gyermekeknek.

  • Gidófalván is sikeres a program. Fotó: Diakónia Keresztyén Alapítvány
    Gidófalván is sikeres a program. Fotó: Diakónia Keresztyén Alapítvány

Az ötszáz-hatszáz rászoruló gyermek jövő tanévi délutáni oktatására, a napi ingyenes ebéd biztosítására még legalább százhúsz olyan támogatóra van szükség, akik a tanév mind a kilenc hónapjában száz lejjel hozzájárulnak a programhoz. A jelenleg záruló tanévben a megyei önkormányzat, a tizenöt érintett helyi polgármesteri hivatal, a támogatók, a szülők többsége által befizetett havi 150 lej nagyrészt fedezte a költségeket, de a jövő tanévre is gondolni kell, nem lehet azt mondani egy gyermeknek, hogy eddig volt, nincs tovább – mondta lapunk megkeresésére Torma Vera, a DKA gyermek- és családsegítő ágazatának irányítója. Az iskolákkal, önkormányzatokkal jó idejében meg kell állapodni, szerződni a program folytatására, ezért indították a szünidő, a nyári szabadságolások megkezdése előtt a jövő tanévre vonatkozó adománygyűjtő kampányt, ráadásul további igényekre is válaszolniuk kellene, például Nagyborosnyó község több településén is számítanak a program bevezetésére – mondotta. Minden gyermeknek meg kell adni az esélyt a tanuláshoz, a normális élethez, a DKA programja ebben segíthet, de sok esetben a szülőknek, a családoknak is segítség, ha a gyermek tanulhat, haladhat, közösségben fejlődhet – véli Torma Vera.

Amióta Bokor-Tóth Orsolya önkéntesként kezdeményezte a program finanszírozásához szükséges anyagi alapok előteremtését megcélzó kampányt, és vállalkozói ismeretsége révén megmozgatta a cégek közösségét, a DKA programja még inkább ismertté vált, és gyűltek az adományok a KinderEd-programhoz. De még mindig nem elég: száz-százhúsz diák helyzete ugyanis továbbra is a levegőben lóg – mondta Torma Vera. Legkevesebb ennyit, havonta százhússzor 100 lejt kellene még összegyűjteni azokért, akik másképp talán nem jutnának el a nyolc osztályig sem.

A DKA és a Nők a gyermekekért közösség sok mindenkit mozgósított az elmúlt hónapokban. A márciusi Rotary-bálon és az azt követő időszakban történt felajánlások révén 160 ezer lejt sikerült említett célra begyűjteni. A tavaly alakult klubszerű közösség, a Nők a gyermekekért legutóbbi, Árkoson tartott találkozóján a résztvevők további ötletekkel bővítették az adománygyűjtő kampány programját. Miután az elmúlt tanévben igyekeztek majd minden érintett iskolának és önkormányzatnak eljuttatni Gyermekbarát elismerő oklevelet, tanévzáráskor több településen a közösség tagjai személyesen adják át ezeket a programban részt vevő pedagógusoknak, Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának támogatásával ezentúl a helyi hétvégi vásárokban is találkozhatunk a Kin­derEd-standdal, ahol a Nők a gyermekekért közösség tagjai gyűjtenek a  támogatásra szoruló gyermekeknek. Fogd meg egy gyermek kezét! – ha ezt a jelmondatot látjuk, ők azok, akik révén mi is segíthetünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 277
szavazógép
2024-06-20: Jegyzet - László Zsuzsa:

Köszönöm (Kármentő)

Mindig valahogy a személyes történeteim, életérzéseim mentén írogatok. Bocsánat érte, de most is így lesz. A Háromszék napilap ünnepére érkeztem pár perc késéssel (valahogy nekem a késés többször összejön, pedig igyekszem), és meghúztam magam nem túl elöl, egy szabad helyen.
2024-06-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hidat építenek, utcákat javítanak Sepsibükszádon

Az Anghel Saligny-programból lehívott összegekből finanszírozzák a Sepsibükszádon jelenleg zajló, a település infrastruktúráját érintő munkálatokat. A kormánytámogatásnak köszönhetően utcákat korszerűsítenek, illetve egy új híd is megépül az Olt folyó fölött.