Dalí-múzeum a német fővárosban

2009. február 11., szerda, Magazin

Kizárólag Salvador Dalí műveinek szentelt múzeum nyitotta meg kapuit Berlinben. Több száz rajz, grafika, szobor és könyvillusztráció ― mind eredeti ― várja a látogatókat csütörtöktől.

A magánfinanszírozású múzeum két emeleten, összesen 1400 négyzetméteren mutatja be a szürrealizmus legismertebb képviselőjének munkáit. ,,Nálunk csak eredeti darabok vannak" ― hangsúlyozta Carsten Kollmeier, a múzeum kurátora és kezdeményezője. A kiállítás Dalí munkásságának keresztmetszetét kínálja, a műveket ― amelyek között páratlan darabok is találhatóak ― gyűjtők bocsátották a múzeum rendelkezésére. A négyszáz kiállított művet háromezer alkotásból válogatták ki; az amúgy állandó anyagot rendszeres időközönként cserélik majd. A múzeumban látható művek között található a művész első litográfiai munkája, a Don Quijote, a Dante Isteni színjátékához készített fametszet, valamint az Angyal című munkája. Carsten Kollmeiernek már van tapasztalata a Dalí-kiállítások szervezésében, az elmúlt két évben két nagy sikerű, 760 000 látogatót vonzó tárlatot is szervezett a katalán zseni műveiből Berlinben. A siker apropóján született meg a múzeum ötlete, a szakember azonban nem kívánt nyilatkozni a támogatókról és a műveket kölcsönző gyűjtőkről.

Az impozáns Potsdamer Platz környékén található múzeum vezetője havi tízezer látogatóval számol, s bízik abban, hogy legalább 25 évig együtt tudja tartani a gyűjteményt. Bár, mint azt Kollmeier beismerte, Dalí különösebben nem kötődött a német fővároshoz, ,,így is nagyon jól illik egy olyan pezsgő kulturális városhoz, mint Berlin" ― mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-11: Magazin - x:

Lisznyói Bedő Andor (Mementó ) - Kisgyörgy Zoltán

Egyike volt azon néptanítóknak, akik a XX. század első felében sok munkát és fáradságot áldoztak a vidéki magyar népoktatás és közművelődés oltárán. 1889-ben, 120 évvel ezelőtt született Lisznyóban.
2009-02-11: Magazin - x:

Hogy mik vannak

Friss diplomás matuzsálem
Nyolcvannyolc éves friss diplomással büszkélkedhet Thaiföld. A minap vette át jogász oklevelét Sza-nguan Szunthornwong. Az eredeti foglalkozását tekintve állatorvos Szunthornwongnak tizenkét évébe telt, míg sikerült az összes vizsgát sikerrel letennie. Úgy gondolja, mindenkinek joga van ― neki meg igaza, elvégre jogász ― tanulni, és ez kortól független. Szerinte a jogi alapismeretek az élet minden területén hasznosak, hogy az ember jobban meg tudja védeni saját vagy mások érdekeit, de egyben hozzájárulhatnak az igazságosság fenntartásához is. Amennyiben ideje engedi, szeretné bővíteni jogászi ismereteit. ,,Utolsó napjaimig tanulni kívánok" ― nyilatkozta a thaiföldi sajtónak.