Megjelent a feldolgozói intézkedés ideiglenes pályázati eligazító füzete

2024. július 2., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy az országos ügynökség honlapján közvitára bocsátották a vidékfejlesztési stratégia DR 23-as intézkedése, az úgynevezett GBER-séma ideiglenes pályázati eligazító füzetét. Javaslatokat még ma fogadnak a consultare@afir.ro e-mail-címen.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A feldolgozóipar fejlesztésére szánt úgynevezett GBER-sémánál a kiírás értéke 150 millió euró lesz. Az ideiglenes eligazító füzet a www.afir.ro honlapon a Comunicare altárban, a közvita (Dezbatere publică) alpontnál tanulmányozható.

Az intézkedés a mezőgazdasági termékek feldolgozását célzó befektetések megvalósítását segíti és a termékek reklámozási, marketinges költségeit hivatott pótolni. A séma csak azokat a feldolgozói ágazatokat érinti, amelyek a mezőgazdasági termékek feldolgozásával állítanak elő termékeket, és nem szerepelnek az unió működését szabályozó egyezmény 1-es számú mellékletében. Néhány példa azon területekre, ágazatokra, melyek létrehozására, fejlesztésére lehet itt pályázni: tejfeldolgozás, fagylaltkészítés, sütőipari termékek, tészta- és laskafélék előállítása, ételízesítők, fűszerek, mustár és ételkiegészítők gyártása, kakaóból készült termékek, édességek készítése, csokoládé készítése, sörkészítés, tejpor készítése csecsemők számára, dietetikus élelmiszerek gyártása és egyebek.

A támogatás felhasználható új feldolgozók létesítésére, meglévő kapacitások bővítésére, valamint a termékkínálat bővítésére. Az elnyerhető támogatás pékségek létesítésénél (ideértve a kenyérsütést és tésztakészítést, a keksz- és piskótakészítést, valamint a laskafélék készítését) legtöbb 10 millió euró, más élelmiszerek, kiegészítők gyártásánál pedig 3 millió euró lehet. A támogatás intenzitása, mértéke felmehet 65 százalékig, de ez egy övezeti besorolás függvénye, ami egyelőre nem jelent meg az ideiglenes eligazító füzetben. A közvita lejárta után a beérkezett javaslatokat elemzik, és ha megfelelőnek találják, bekerülnek a végleges füzetbe. Ez a vidékfejlesztési szakemberek tapasztalata szerint két-három hét múlva jelenhet meg, amitől szintén két-három hétre várható az intézkedés kiírása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 827
szavazógép
2024-07-02: Gazdakör - Incze Péter:

Tolongás a gépvásárlási támogatásokért

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) múlt kedd óta fogadja a pályázatokat a gépvásárlást támogató 4.1.1-es intézkedésre. A múlt hét végéig a cukorrépa-termesztők mindössze három, a szövetkezetek és termelői csoportok tíz pályázatot töltöttek fel, a nagy érdeklődés miatt szoros verseny alakult ki azonban a növény- és takarmánytermesztő mezőgazdasági cégek, engedélyezett fizikai személyek (PFA-k), egyéni és családi vállalkozások pályázatainál.
2024-07-02: Gazdakör - :

Segítse az unió a tenyészállat-vásárlást

Az uniós agrárminiszterek június 24-i találkozóján (AGRIFISH-tanács) Florin Barbu tárcavezető az ukrán–orosz konfliktus hatásaira hivatkozva szorgalmazta az állattenyésztés fejlesztését, amelynek egyik módja lenne tenyészállatok vásárlásának támogatása uniós pénzekből.