Segítse az unió a tenyészállat-vásárlást

2024. július 2., kedd, Gazdakör

Az uniós agrárminiszterek június 24-i találkozóján (AGRIFISH-tanács) Florin Barbu tárcavezető az ukrán–orosz konfliktus hatásaira hivatkozva szorgalmazta az állattenyésztés fejlesztését, amelynek egyik módja lenne tenyészállatok vásárlásának támogatása uniós pénzekből.

  • Incze Péter felvétele
    Incze Péter felvétele

A miniszter felszólalásában az állatlétszám csökkenésére mutatott be hivatalos, az Eurostat által ismertetett statisztikai adatokat, miszerint a szarvasmarháknál 2013-hoz viszonyítva az állatlétszám 5 százalékkal esett, a sertéseknél 6, a juhoknál 9, a kecskéknél pedig 15 százalékkal. A romániai helyzet is hasonló irányt mutat: 2023-ban az Eurostat adatai szerint 3,2 millió sertést tartottak, 128 000-rel kevesebbet, mint 2022-ben, a szarvasmarháknál pedig egy év alatt 17 000 egyeddel csökkent az állomány. Ennek megállítására a román javaslat az, hogy engedélyezzék a tenyészállat-vásárlást. A tenyészállatok ugyanis az uniós szabályok értelmében állóalapot képeznek és szerepelnek az állattenyésztő cégek könyvelési nyilvántartásaiban.

Jelenleg a 2023-beli 2115-ös uniós rendelet 73-as cikkelye csak különleges esetekben engedélyezi az élőállat-vásárlás támogatását, ennek a cikkelynek a megváltoztatását szorgalmazta a román agrár­miniszter. Florin Barbu kiemelte, hogy ezt a tavasszal tüntető román és más országbeli gazdák is követelték. A javaslatot a miniszter szerint további agrárminiszterek is támogatnák, és reménykedik, hogy végül sikerül uniós szintű többséget gyűjteni egy kedvező döntés mögé. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 818
szavazógép
2024-07-02: Gazdakör - Incze Péter:

Megjelent a feldolgozói intézkedés ideiglenes pályázati eligazító füzete

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy az országos ügynökség honlapján közvitára bocsátották a vidékfejlesztési stratégia DR 23-as intézkedése, az úgynevezett GBER-séma ideiglenes pályázati eligazító füzetét. Javaslatokat még ma fogadnak a consultare@afir.ro e-mail-címen.
2024-07-02: Közélet - Bartos Lóránt:

Levendulanapok Kézdialmáson

Évszázadokon keresztül a francia vidék egyik szimbóluma volt, ám az egyre melegebb időjárás miatt Romániában is sok helyen megjelentek a levendulaültetvények. Kézdialmáson is van egy kisebb parcella, amelynek a tulajdonosa idén is nyílt napokat szervezett.