Levendulanapok Kézdialmáson

2024. július 2., kedd, Közélet

Évszázadokon keresztül a francia vidék egyik szimbóluma volt, ám az egyre melegebb időjárás miatt Romániában is sok helyen megjelentek a levendulaültetvények. Kézdialmáson is van egy kisebb parcella, amelynek a tulajdonosa idén is nyílt napokat szervezett.

  • Provence-i hangulat a levendulakertben. A szerző felvétele
    Provence-i hangulat a levendulakertben. A szerző felvétele

A kézdialmási levendulaültetvény a Varga család földjén található, viszont az ültetvény gondolata Varga Ioana Alexandrában, brassói menyükben fogalmazódott meg, így került 2021 novemberében a Szent Mihály-templomtól kőhajításra lévő parcellába 2500 tő a gyönyörű lila színben pompázó illatos virágból. Tavaly már annyira fejlődött az ültetvény, hogy nyílt napot tudtak tartani, kettős céllal: egyrészt a közösség életébe akartak színt vinni, ugyanakkor üzleti meggondolásból is, hiszen Varga Ioana természetes alapanyagokból készít kozmetikai termékeket, azokat is népszerűsíteni akarta. A család meg is lepődött a nagyfokú érdeklődésen: rengetegen megfordultak a kis ültetvényen, az emberek imádtak fotókat készíteni a pompás virágok között, nem véletlenül, hiszen a szervezők padokat vittek ki, fotós keretet is felszereltek. Idén is hasonló volt az érdeklődés: az emberek folyamatosan érkeztek, szedtek a virágból, vásároltak a kézműves termékekből és fotók százai készültek ismét a lilában pompázó ágyások között.

Mivel a fiataloknak kisgyerekük van, az ültetvény gondozása Varga Évára és Gyulára hárul. A levendulát tavasszal meg kell nyírni – ősszel is lehet, ezen kívül folyamatos gyomlálást igényel. Pár nap múlva lesz a betakarítás, a virágokat szakszerű lepárlóműhelybe szállítják, hogy kinyerjék az értékes illóolajat. „A növény 10–15 éven keresztül ével, bár vannak fajtabetegségek, mi még nem találkoztunk vele. Ahhoz, hogy a levendula jól érzi magát Felső-Háromszéken, köze van a klímaváltozásnak, hiszen a növény kedveli a meleget” – magyarázta Ioana. Ő egyébként kézkrémeket, illóolajat, ajakápolót készít levendula felhasználásával, de forgalmaz illatzsákokat is. Egyszerre kis mennyiség készül mindenből, hogy a termék mindig friss legyen és általában az internet segítségével forgalmazza azokat – válaszolta zárszóként kérdésünkre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 816
szavazógép
2024-07-02: Gazdakör - :

Segítse az unió a tenyészállat-vásárlást

Az uniós agrárminiszterek június 24-i találkozóján (AGRIFISH-tanács) Florin Barbu tárcavezető az ukrán–orosz konfliktus hatásaira hivatkozva szorgalmazta az állattenyésztés fejlesztését, amelynek egyik módja lenne tenyészállatok vásárlásának támogatása uniós pénzekből.
2024-07-02: Közélet - Szekeres Attila:

Az irgalmasság újraértelmezése (Rusznák Arthur-Cristian kiállítása)

Bemutatkozott szülővárosában, Sepsiszentgyörgyön Rusznák Arthur-Cristian képzőművész. Első itthoni egyéni kiállítását, melynek hét alkotását Caravaggio Az irgalmasság hét cselekedete című festménye ihlette, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóterében, a Lábas Házban nyitották meg csütörtök délután.