Norvégiából érkezett porcelánbaba-készítő Kézdivásárhelyen

2024. július 2., kedd, Közélet

Habár nem szerepelt az idei Sokadalom programkínálatában, rendkívül sokan voltak kíváncsiak a Sissi Galériában szombat délután a Ploiești-en született Lucia Meiroșu Skjevik matematika–kémia szakos középiskolai tanárnő által tartott, a porcelánbabák kultúrtörténetéről szóló vetített képes előadásra.

  • Régen gazdag gyerekek játékszerei voltak, ma már műtárgyszámba mennek a porcelánbabák. A szerző felvétele
    Régen gazdag gyerekek játékszerei voltak, ma már műtárgyszámba mennek a porcelánbabák. A szerző felvétele

A nemzetközi szinten is ismert porcelánbaba-készítő elsősorban az 1840 és 1870 között Franciaországban készített Bru, Jumeau és Armand Marseille márkájú porcelánfejű babákról beszélt. Az antik stílusú babákat készítő tanárnő elmondta: huszonhét éves koráig Romániában élt, harminc éve lakik Norvégiában. A porcelánfejű babák iránti érdeklődése húszéves múltra tekint vissza: egyik norvégiai szomszédja, aki porcelánbabákkal is foglalkozott, keltette fel érdeklődését az antik babák iránt, aztán Norvégiában és az Amerikai Egyesült Államokban járt tanfolyamokra. Kezdetben modern babákat készített, majd rátért a sokkal igényesebb, francia és német stílusú reprodukciók készítésére. Azóta ő maga is tart porcelánbaba-készítő tanfolyamokat, külön oktatja a porcelánból mintázott fejek kifestését és a korhű ruházatok elkészítését. Egy-egy korhű antik baba elkészítése akár fél évet is igénybe vesz, amit az illető kor történetének a tanulmányozása és a ruházat elkészítéséhez szükséges anyagok beszerzése előz meg, ára akár 250 ezer dollár is lehet.

Kézdivásárhelyre úgy került két évvel ezelőtt első alkalommal, hogy egy olyan személyt keresett a világhálón, akinek komoly babagyűjteménye van, így került kapcsolatba Nagy Ibolyával, az Olga Babagaléria tulajdonosával, ő pedig meghívta előadást tartani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 815
szavazógép
2024-07-02: Közélet - Szekeres Attila:

Az irgalmasság újraértelmezése (Rusznák Arthur-Cristian kiállítása)

Bemutatkozott szülővárosában, Sepsiszentgyörgyön Rusznák Arthur-Cristian képzőművész. Első itthoni egyéni kiállítását, melynek hét alkotását Caravaggio Az irgalmasság hét cselekedete című festménye ihlette, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóterében, a Lábas Házban nyitották meg csütörtök délután.
2024-07-02: Közélet - Iochom István:

Nyolcvan népművész a Gábor Áron téren

A városháza és a Felső-háromszéki Kézműves Egyesület szervezésében az idei Sokadalomra mintegy nyolcvan háromszéki, Hargita és Maros megyei nép- és iparművész jött el Kézdivásárhelyre és kínálta péntektől vasárnapig a Gábor Áron téren változatos portékáját.