Nyolcvan népművész a Gábor Áron téren

2024. július 2., kedd, Közélet

A városháza és a Felső-háromszéki Kézműves Egyesület szervezésében az idei Sokadalomra mintegy nyolcvan háromszéki, Hargita és Maros megyei nép- és iparművész jött el Kézdivásárhelyre és kínálta péntektől vasárnapig a Gábor Áron téren változatos portékáját.

  • Fazakas Zsombor és Fazakas Sándor a Sokadalomban. A szerző felvétele
    Fazakas Zsombor és Fazakas Sándor a Sokadalomban. A szerző felvétele

Az előző évektől eltérően ezúttal nem a fafaragók, hanem a kézműves ékszerkészítők voltak többségben, de szép számban jelentek meg bőrdísz­művesek, csontfaragók, fafaragók, tűzzománcékszer-, forgácskalap-, hagyományos mézespogácsa-, csuhébaba-, díszgyertya- és népviselet-készítők is. A sokadalmi vásáron jelen volt a bodosi Dávid Alpár népviselet-készítő, Szabó Erzsébet (Bimbi) csuhészobor-készítő, valamint a csontfaragó Fazakas Sándor és fia, Zsombor Szent­ivánlaborfalváról. László Károlytól, a Felső-háromszéki Kézműves Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy az Apor Péter Szaklíceum vezetősége tizenöt, távolabbról érkezett kézművest szállásolt el díjmentesen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 813
szavazógép
2024-07-02: Közélet - Iochom István:

Norvégiából érkezett porcelánbaba-készítő Kézdivásárhelyen

Habár nem szerepelt az idei Sokadalom programkínálatában, rendkívül sokan voltak kíváncsiak a Sissi Galériában szombat délután a Ploiești-en született Lucia Meiroșu Skjevik matematika–kémia szakos középiskolai tanárnő által tartott, a porcelánbabák kultúrtörténetéről szóló vetített képes előadásra.
2024-07-02: Riport - :

Erősödjetek meg az Úrban (Kálvin-hét a Kézdi-Orbai Református Egyházmegyében)

Az Úrban való megerősödés jegyében az „Erősödjetek meg az Úrban és az Ő hatalmas erejében” (Ef. 6,10) mottóval zajlott az idei Kálvin-hét. Az egyházmegye gyülekezetei, lelkipásztorai az idén is lelkesedéssel szervezték meg a nem kis tömeget megmozdító rendezvényt.