Kálvin-hét a Kézdi-Orbai Református EgyházmegyébenErősödjetek meg az Úrban

2024. július 2., kedd, Riport

Az Úrban való megerősödés jegyében az „Erősödjetek meg az Úrban és az Ő hatalmas erejében” (Ef. 6,10) mottóval zajlott az idei Kálvin-hét. Az egyházmegye gyülekezetei, lelkipásztorai az idén is lelkesedéssel szervezték meg a nem kis tömeget megmozdító rendezvényt.

  • Házaspárok megáldása. Fotók: Facebook / Kézdi-Orbai Református Egyházmegye
    Házaspárok megáldása. Fotók: Facebook / Kézdi-Orbai Református Egyházmegye

Házaspárok napja

Idén a házaspárok napjával indult a hét, a rendezvénynek a Kovászna-belvárosi egyházközség adott otthont. A téma az előadás címe is: Egyben magammal, társammal, Istennel. (Jn. 17,21) Barticel-Kiss Eszter Orsolya csomakőrösi lelkipásztor igehirdetése után Andrei Imelda Paula segesvári segédlelkész előadását hallgatták meg a jelenlevők a kapcsolati problémákról, konfliktusokról, ezek fel- és megoldásáról, emberismeretről és elfogadásról. Önmagunkban nem vagyunk „elegek”, mindig ott a „másik”, aki kiegészít és meghatároz – hangzott el. Érdekes volt a Martin Bubertől idézett gondolat: a „Te által lesz énné az én, amikor az ember azt mondja: Te, ezzel az Én-Te szópár Én-jét is kimondja”. A tartalmas együttlétet a házasok megáldása zárta, majd a nap végén Gerendi Antal finom főztjét kóstolhatták meg a résztvevők.

 

Vallásórások

Hétfőn Zágonban a vallásórások gyűltek össze, több mint 260-an. Az érkezők regisztráció után a templomban gyülekeztek, ahol a barátosi Életrevalók ifjúsági zenekarral énekeltek, majd nt. Balogh Zoltán esperes köszöntötte a jelenlevőket, elmondta a gyermekeknek, hogy a legféltettebb dolog a szív, amire nagyon kell vigyázni. Szőcs Endre barátosi lelkipásztor a Zsoltárok könyvéből olvasta Isten igéjét, kiemelve a Fennvaló irántunk való szeretetét, erőt adó közelségét. A kultúrotthonba átvonuló gyermekek részesei voltak a kenyerek és halak megsokasítása színpadra szerkesztett történetének, majd csoportokra osztva forgószínpadszerűen szervezett foglalkozásokon vettek részt, lelkészek, vallástanárok felügyelete alatt. Megismerkedtek az asztalterítés szabályaival, énekelhettek, megnézték, hogy sül a kovásztalan kenyér, ügyeskedtek a sportpályán, akadályokat győztek le, elcsendesedtek, rajzoltak, „halásztak”. A zágoni nőszövetség finom ebéddel vendégelte meg a résztvevőket.

 

Gyermeknap

 

Ifjúsági nap

Kedden Sepsibesenyő adott otthont az ifjúsági napnak. A 13 gyülekezetből érkező szinte 50 ifjú a jelentkezés után énekléssel kezdte a napot, amit a Moisza Arnold magyarhermányi lelkipásztor vezette áhítat követett az I. Királyok 19,1–8. alapján. Az erdővidéki egyházmegye ifjúsági előadója bátorította a fiatalokat, hogy Isten minden helyzetben megtalálja az embert, gondoskodik róla. Nt. Balogh Zoltán, egyházmegyénk esperese, valamint a házigazda Dénes-Szabó Lajos Levente köszöntése után előadásra került sor, György Demeter Szabolcs cófalvi lelkipásztor Illésről, a túlteljesítő prófétáról beszélt a fiataloknak. Előadás utáni szünetben a kultúrotthonban a szünet alatt kaláccsal, ásványvízzel frissültek a résztvevők, majd kiscsoportos beszélgetések kötötték le a fiatalok figyelmét, a forgószínpad különböző foglalkozásain vettek részt. A mozaikszerűen összerakott különböző témájú helyszíneken bibliai keresztrejtvény, videókészítés, társasjáték, illetve énektanulás állította kihívás elé a résztvevőket. A napot a kultúrotthonban elfogyasztott ebéd zárta, amit a gyülekezet asszonyai készítettek.

 

Nőszövetségi nap

Csütörtökön hangulatos nőszövetségi napon vettek részt az egyházmegye gyülekezeteinek asszonyai Alsócsernátonban. A több mint kétszáz résztvevő (mintegy 30 gyülekezetből) élettel töltötte meg a templomot, ahol a felemelő együttlétet Barticel-Kiss Eszter Orsolya csomakőrösi lelkipásztor igehirdetése indította Jn. 6, 66–71. alapján. Kihez mehetnénk a bajban, kihez fordulhatnánk a megpróbáltatásban? A Jézust követők elfogadták a segítséget, de kevesen maradtak a Mester mellett, amikor „kemény dolgokról” beszélt. Miért vagyunk Jézus mellett? „Örök életnek beszéde van tenálad” – hangzott a bátorítás, biztatás.

Németh Zsuzsa elnök asszony köszöntötte a jelenlevőket, majd átadta a szót nt. Balogh Zoltán esperesnek, aki köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a nőszövetség a lelkipásztor jobb keze. Szünet következett, ahol a finom süteményeket, kalácsot is megkóstolhatták az asszonyok, válogathattak a kézművesvásár termékei között vagy fotózkodhattak az erre az alkalomra készített fotósarokban. Szünet után György Demeter Szabolcs cófalvi lelkipásztor előadása következett Akiknek sokat köszönhetünk címmel. Az előadó személyes élménnyel indított, elmesélte találkozását az egyházzal, beszélt bibliai nőalakokról, a népmesék női és férfi alakjairól, a nő, a család szerepéről a hit átadásában.

 

Nőszövetségi nap

 

Presbiteri nap

Csütörtökön az egyházmegye presbiterei gyűltek össze a székelytamásfalvi templomban a Kálvin-hét keretében. „Azért nem csüggedünk” (2 Kor. 4,16) mottó jegyében zajlott a nap. Százötven presbiter hallgatta az Igét Orbán Lajos vajnafalvi lelkipásztor tolmácsolásában. Számos emberi tényező választhat el Istentől, de a hívő keresztyén ember élete teljes lehet, mert Isten a támasza.

Istentisztelet után nt. Balogh Zoltán esperes és Németh Csaba egyházmegyei főgondnok köszöntőbeszéde hangzott el, majd Visky Béla teológiai professzor érdekfeszítő előadása következett: Erőforrásra lelni a csüggesztő élethelyzetekben címmel. A csüggedésből kivezető utakra hívta fel a hallgatóság figyelmét saját élete példájával szemléltetve. Kiemelte, hogy Isten az, akinek a segítségével a reménytelen élethelyzetekből is kiemelkedhetünk. A jelenlevők az előadó Megtartó ismeret c. könyvéből is vihettek haza. Előadás után a fotósarokban készíthettek fotókat a résztvevők, majd finom ebédet fogyaszthattak a Thury–Bányai-kastélyban.

 

Konfirmandusok napja

Pénteken mintegy 60 konfirmandus gyűlt össze az orbaiteleki tágas templomban, a barátosi Életrevalók ifjúsági zenekar szívme­lengető éneklése hívogatta a gyülekezőket, hogy együtt dicsérjék Istent. Incze Hunor helybéli lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, I. Kor. 16,13 alapján, kiemelve, hogy éberségre, erőre van szükség ebben a mai, kihívásokkal teli világban. Nt. Balogh Zoltán esperes köszöntésében elmondta, hogy konfirmandusnak lenni kiváltság, mert átveszik a felelősséget, ami eddig a szülők és keresztszülők vállán volt. Láncszemek egy hosszú láncban és vigyázniuk kell, hogy a lánc ne szakadjon el.

Barabás Lajos Zsolt pszichológus előadásának címe az Önértékelés volt, mert sok gyermek, fiatal ilyen gondokkal küzd. A világnak rengeteg elvárása van, nem lehet mindennek és mindenkinek megfelelni. A gyülekezet nőszövetsége és segítségeik finom ebéddel, fagylalttal vendégelték meg a megéhezett, de lelkileg feltöltődött gyereksereget.

 

Gyülekezeti nap

 

Gyülekezeti nap Maksán

Szombaton Maksa harangjai szólították a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye gyülekezeti tagjait az egység megélésére, feltöltődésre, közös tevékenységekre, áldásos együttlétre.

Az ünnepség a maksai sportpályán a Ferencz Ernő barátosi fúvószenekar toborzójával és zászlófelvonással kezdődött, a kovásznai cserkészcsapat segítségével. Balogh Zoltán esperes szeretettel köszöntötte a zárónapon résztvevőket, megköszönve a segítséget, támogatást a megyei tanácsnak, önkormányzatoknak, szervezőknek, lelkészeknek, vallástanároknak, gyülekezeteknek. A nyitó mozzanat után a lelkészi kar, a cserkészek és a fúvószenekar vezetésével az egybegyűltek az árnyékos templomkertbe mentek, ahol nt. Gáll Sándor, igazgatótanácsi kancellár hirdette az Igét, 2 Móz. 33,12–56 alapján, kiemelve az egység megtartóerejét, Isten jelenlétének fontosságát a keresztyén ember életében. Ha Isten elkísér az úton, akkor érdemes menni, tervezni, célokat kitűzni. Ferenczi Zoltán helybéli lelkipásztor úrvacsorai ágendája vezette be a felemelő, lélekerősítő úrvacsorát, majd az istentisztelet után nt. Balogh Zoltán esperes, Ambrus Attila egyházkerületi főgondnok, Németh Zoltán egyházmegyei főgondnok, Badi Gyula maksai alpolgármester szólt az egybegyűltekhez. Himnuszaink eléneklése méltóképpen zárta az ünnepségnek ezt a szakaszát.

A program a templomban kórustalálkozóval, illetve a sportpályán főzéssel, szakácsművészeti szemlével, gyerekprogrammal, ebéddel, ifjúsági koncerttel folytatódott. A tizennegyedik Kálvin-hét gyülekezeti napját a zászló ünnepélyes levonása, nt. Balogh Zoltán esperes gondolatai zárták. Egyedül Istené a dicsőség!

Biró Erika

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 813
szavazógép
2024-07-02: Közélet - Iochom István:

Nyolcvan népművész a Gábor Áron téren

A városháza és a Felső-háromszéki Kézműves Egyesület szervezésében az idei Sokadalomra mintegy nyolcvan háromszéki, Hargita és Maros megyei nép- és iparművész jött el Kézdivásárhelyre és kínálta péntektől vasárnapig a Gábor Áron téren változatos portékáját.
2024-07-02: Belföld - :

Zakariás Zoltán: Betartotta vállalását az EMSZ

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-i romániai EP- és helyhatósági választásokon a szavazás „nem baráti környezete” ellenére megőrizte a négy éve kapott szavazatszámot azokon a helyszíneken, ahol indult – mondta Zakariás Zoltán pártelnök tegnap Kolozsváron.