Eltérő javaslatok az elnökválasztásra

2024. július 2., kedd, Belföld

Az RMDSZ küldöttsége azt javasolta Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, hogy az államelnök-választást a parlamenti választásokétól eltérő időpontban, októberben tartsák – számolt be a sajtónak Vicoria-palotában tartott tegnapi konzultáció után Cseke Attila. A kormányfő tegnap konzultált az államelnök-választás és a parlamenti választások időpontjáról a parlamenti pártok vezetőivel, a megbeszélést ma is folytatják.

  • Fotó: Facebook / Cseke Attila
    Fotó: Facebook / Cseke Attila

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: a szövetség küldöttsége azt szorgalmazta, hogy az elnökválasztás egyik fordulóját se vonják össze a parlamenti választásokkal. Arra hivatkoztak, hogy ez a húsz éve működő rendszer eddig megfelelő megoldásnak bizonyult, tekintettel az elnöki hivatal és a parlament eltérő jogkörére.

A politikus elmondta, az elnökválasztás első fordulóját már csak akkor lehetne szeptember 15-én megtartani, ha a kormány kedden elfogadja az erről szóló határozatot. Így az RMDSZ szerint az lenne a legjobb, ha októberben választana államfőt az ország. Cseke szerint elfogadhatónak tartják azt is, hogy a november 24-én szervezzék meg az elnökválasztás első fordulóját, november 30-án a parlamenti választásokat és december 8-án az elnökválasztás második fordulóját. „Így is be tudunk férni az alkotmányban rögzített határidőkbe” – mondta az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőtestülete egyhangúlag támogatja, hogy az államelnök-választást a szabályos időpontban, azaz novemberben tartsák – a döntésről tegnap Nicolae Ciu­că pártelnök számolt be. Kijelentette ugyanakkor, hogy a PNL a továbbiakban is teljesíteni fogja azt a „kötelességet”, hogy együtt kormányozzon a Szociáldemokrata Párttal.

Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a tegnapi tanácskozáson ismertette pártja álláspontját, miszerint az államelnök-választást a ciklusvégi időpontban kell megtartani. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion a sajtónak kijelentette, hogy az államelnök-választás szeptemberi megszervezésére számított, de az a benyomása, hogy Marcel Ciolacu kormányfőt „újra becsapták”, mert decemberi választásokat tervez. A SOS Románia párt elnöke, Diana Şoşoacă azt javasolta a kormányfőnek, hogy az államelnök-választás két fordulóját november 10-én és 24-én, a parlamenti választásokat pedig december 8-án tartsák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 809
szavazógép
2024-07-02: Belföld - :

Zakariás Zoltán: Betartotta vállalását az EMSZ

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-i romániai EP- és helyhatósági választásokon a szavazás „nem baráti környezete” ellenére megőrizte a négy éve kapott szavazatszámot azokon a helyszíneken, ahol indult – mondta Zakariás Zoltán pártelnök tegnap Kolozsváron.
2024-07-02: Belföld - :

Kiszivárogtatott érettségi tételek

Szolgálati titok megsértésének gyanújával büntetőeljárást indítottak tegnap a hatóságok a közösségi oldalakra kiszivárgott román érettségi tételek ügyében.